מרק חרירה - גרסה צמחונית
- שרון סער - רוקחת החלומות

- 18 באוק׳
- זמן קריאה 2 דקות
אי אפשר לחיות בישראל, שהיא כור היתוך בכל כך הרבה מובנים, והקולינרי הוא רק אחד מהם, בלי להיחשף (ולהתאהב) במאכלי המטבח הצפון-אפריקאי - מרוקו, תוניס ואלג'יריה. וכשם שהתה הוא המשקה הלאומי של המטבח הזה, והקוסקוס הוא המאכל הלאומי, לחרירה שמור מקום הכבוד של המרק הלאומי.
באתר מורשת יהדות מרוקו נכתב על החרירה שהיא אם כל המרקים, מאכל איכרים שהפך מאכל עממי לאניני טעם. אפשר למצוא את החרירה במסעדות היוקרתיות ביותר כמו בדוכנים קטנים על אם הדרך. זהו מאכל בו הערבים שוברים את צום הרמאדן עם שקיעת השמש והיהודים את צום תשעה באב או כיפור.
מדובר במרק סמיך ועשיר, המכיל כמה וכמה סוגי קטניות ומקבל קלילות מחוייבת בטוויסט של לימון. וכך, למרות שקטניות הן המרכיב העיקרי של החרירה, יש לה מרקם רך וענוג, היא רכה, חושנית, מלטפת, מחייכת, מחליקה לתוך הגרון כמו חמאה (במילים אלה ממש באתר מורשת יהדות מרוקו) ומכאן שמה - מרק משי.
במקור נהגו להכין את החרירה עם בשר כבש, ונתקלתי גם בגרסאות של בשר בקר ואפילו עוף, אבל אני אתן כאן גרסה צמחונית, שגם היא עשירה מאוד. זה בדיוק המרק שתרצו לפתוח איתו את החורף. יש למה לחכות...
ובבקשה לא להיבהל מרשימת המצרכים הארוכה, באמת שאין כאן הרבה עבודה.

מרק חרירה צמחוני
מה נצטרך?
2-3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני
2-3 עגבניות בשלות*
3 שיני שום
2 גבעולי סלרי (עם העלים)
1 תפוח אדמה
1 גזר
1 דלורית
2 כוסות גרגרי חומוס (מבושל מראש) - אפשר קפוא או משימורים, הכמות היא אחרי הבישול
1 כוס עדשים ירוקות
1/2 כוס עדשים שחורות קטנות
1 כוס פסאטה* (מחית עגבניות חלקה שנמכרת בד"כ בבקבוקי זכוכית)
2.5 ליטר ציר ירקות (או מים)
* את העגבניות והפסאטה גם יחד אפשר להחליף בפחית אחת של עגבניות מרוסקות.
תבלינים:
1 כף שטוחה מלח
1 כף כמון
1 כפית גדושה כורכום
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה (לא חובה אבל מוסיף המון)
1 כפית קינמון
1 כפית פלפל שחור
1 כוס אטריות ביצים דקיקות
מיץ מלימון אחד גדול
להגשה:
חופן פטרוזיליה
חופן כוסברה
פלחי לימון
ומה עושים?
אם מבשלים את החומוס לבד - משרים לילה (8-12 שעות) ולמחרת מבשלים במשך שעה וחצי בהרבה מים רותחים. מסננים ושומרים את מי הבישול בנפרד.
בתחילת הבישול של המרק עצמו - משרים במים חמים את 2 סוגי העדשים.
מרסקים במעבד מזון את העגבניות, הבצל והשום למחית.
בסיר גדול מחממים שמן זית, מוסיפים את המחית ומתחילים לבשל על אש לא גבוהה במיוחד.
פורסים את הסלרי לפרוסות דקות ומוסיפים למחית שבסיר.
חותכים תפוח האדמה, הגזר והדלורית לקוביות ומוסיפים לסיר.
כעת מוסיפים את החומוס והעדשים (מסוננים מנוזלי ההשרייה/בישול), הפסאטה והתבלינים, ומבשלים במשך 3-4 דקות לפתיחת טעמים.
כעת מוסיפים את הציר (אפשר להחליף עד 2 כוסות בנוזלי הבישול של החומוס, לא חובה). מביאים לרתיחה ומבשלים 30-40 דקות עד לריכוך של כל הירקות והקטניות.
בשלב זה מוסיפים מיץ מלימון אחד ואת האטריות. מבשלים 5 דקות נוספות, טועמים ומתקנים תיבול, מכבים את האש.
אפשר להגיש מיד או להכין מראש, לקרר ולחמם מחדש. קחו בחשבון שהמרק מסמיך מאד ככל שהוא עומד ויתכן שיהיה צורך להוסיף מעט נוזלים (ציר או מים), במקרה כזה - לא לשכוח לבדוק שוב את התיבול.
בהגשה מפזרים פטרוזיליה וכוסברה קצוצות ומצרפים פלח לימון.






תגובות