כמו מאכלים רבים בעולם זכה גם הפלאפל, המאכל הלאומי של ישראל ליום חג משל עצמו - יום הפלאפל, שנחגג ברוב הוד והדר בתאריך 12 לחודש יוני.
לרגל הארוע שמחתי לגלות, כי על אף העובדה שהפלאפל מטוגן ונאכל בפיתה, הוא נחשב כמאכל בעל ערך תזונתי רב, ואפשר לאכול מדי פעם מנה פלאפל, גם אם אתם מקפידים על תזונה בריאה ואפילו אם אתם בדיאטה.
במאמר של ד"ר מאיה רוזמן, תזונאית קלינית, שפורסם לפני מספר חודשים מסבירה הכותבת שלפלאפל (עם פיתה) יש ערך תזונתי גבוה כארוחה מושלמת: החומוס נותן חלבונים, סיבים תזונתיים וברזל. החלבון של החומוס מושלם על ידי חלבון החיטה שבפיתה, ואם בחרתם בפיתה מלאה - קבלתם גם תוספת ויטמינים וסיבים תזונתיים. הסלט מכיל ויטמין C שדרוש לספיגת הברזל, והטחינה מכילה שומנים איכותיים, מינרלים וויטמין E.
הבעיה העיקרית במנה היא השמן כמובן. ד"ר רוזמן בדקה ומצאה שבטיגון נכון, כמות השמן הנספגת נמוכה מאוד. בכל קציצה של 20 גר' יש 30 קלוריות בלבד, ובמנה שלמה הכוללת פיתה, 6 כדורים, כף חומוס, כף טחינה וסלט, יש בסה"כ כ-500 קלוריות. כך שבסיכומו של דבר, אומרת ד"ר רוזמן, אפשר לאכול מנת פלאפל במקום כל ארוחה אחרת, ובזמן דיאטה מה שצריך לעשות אם רוצים לאכול פלאפל, זה לוותר על ארוחת ביניים אחת במשך היום. שזה, תודו, ממש לא נורא.
דוכן פלאפל בשוק הילדים האדומים בפריז. נמכר ב-1.5 יורו לכדור, שכה יהיה לי טוב.
מעניין... וכשאני קוראת מאמר כזה, הגלגלים אצלי מיד מתחילים לעבוד -
טיגון איכותי הוא נושא רגיש. לקונה/סועד אין למעשה כמעט שום אפשרות לדעת באיזה תנאים טוגנו כדורי הפלאפל שלו, וזו בעיה, כי ככל שהשמן שימש לטיגון במשך זמן ארוך יותר, כך הוא רווי יותר ברדיקלים חופשיים ואת הדבר הזה אנחנו ממש לא רוצים להכניס לגוף.
ובינינו, גם הפיתה ממש לא הכרחית.
אז מה עושים?
מפה לשם מתקרב יום הפלאפל, וזו הזדמנות מצויינת להכנת פלאפל ביתי. כזה שבתערובת שלו אין שום חומרים משמרים, ללא פירורי לחם או קמח, ולעומת זאת יש בה המון ירק; פלאפל שמוגש בלי פיתה על מצע של טחינה ירוקה וסלט טרי-טרי ליד. ואפשר גם כף חומוס ומעט טחינת-עמבה בצד. והעיקר - עם שמן שחומם ושימש לטיגון רק פעם אחת בלבד.
מה נצטרך (ל - 25-30 כדורי פלאפל)
250 גר' גרגרי חומוס יבש (מכיוון שהחומוס לא עובר בישול - אי אפשר להחליף בחומוס קפוא).
1 כוס פטרוזיליה או כוסברה (או כל תערובת של השתיים)
1 בצל ירוק קצוץ
4-5 שיני שום
לאוהבי החריף: 1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ (לא חובה)
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כפית כמון
1 כפית כוסברה טחונה
1/4-1/2 כוס מי סודה (או מים עם 1/2-1 כפית סודה לשתיה)
1/2 ליטר שמן לטיגון
ומה עושים?
1. משרים את החומוס יום מראש (מינימום 16 שעות ועד 48 שעות). אם חם מאוד - משרים במקרר ומחליפים את המים פעם-פעמיים).
בסיום ההשריה מסננים את החומוס היטב. אם לא מכינים את הפלאפל מיד - מעבירים לקופסה סגורה במקרר (יום-יומיים, לא יותר) או במקפיא.
2. במעבד מזון שמים את שיני השום, הירק והבצל הירוק, הפלפל החריף (מי שרוצה) וטוחנים מעט. מוסיפים את גרגרי החומוס (אחרי השריה וסינון) ומעבדים עוד מעט. מוסיפים את התבלינים ומי הסודה. ממשיכים לעבד עד לקבלת תערובת של גרגרים דקים, לא משחה.
3. מחממים בסיר קטן על להבה קטנה את השמן לטיגון (גודל הסיר צריך להתאים ל - 6-7 כדורים, לא יותר).
4. מכינים את הקציצות (ידנית או במכשיר המיתולוגי של הפלאפל) ומכניסים כל פעם 6 יחידות לסיר.
5. מטגנים 7-8 דקות (במידת הצורך הופכים במהלך הטיגון) ומוציאים למסננת עם נייר סופג.
6. מגישים עם חומוס, טחינה וסלט ירקות.
7. אוהבי עמבה (ואני ביניהם) מוזמנים להגיש עם עמבה או להכין טחינת עמבה - טחינה גולמית ומים בכמויות שוות, ספלאש של לימון, מלח לפי הטעם וכפית גדושה אחת לפחות של תבלין עמבה (להשיג בשווקים ובחנויות התבלינים). מומלץ!
מתעניינים בהיסטוריה של הפלאפל? מוזמנים לצפות בסרטון הזה.
ושהיה לכולנו יום פלאפל טעים ומזין!
http://bit.ly/2wXdpjv