רגע לפני שבועות, בין כל מאכלי החלב, הביכורים ושאר מטעמי החג, אני מגלה שהיום (7 ביוני) הוא יום גלידת השוקולד. כן, מסתבר שיש יום כזה בלוח השנה. גלידת השוקולד היא הגלידה השניה האהובה ביותר בעולם (אחרי גלידת הוניל, כמובן). הטעם קיים באופן רשמי למעלה ממאה שנים ונעשה פופולרי בארה"ב מאז סוף המאה ה-19. ואם כבר הזכרנו את ארה"ב - זוהי המדינה בה אוכלים הכי הרבה גלידה בעולם (למעלה מ-13 ליטרים של גלידה לאדם בשנה!), ושם גם הוכרז יום החג המיוחד הזה, יום גלידת השוקולד.
לרגל הארוע - קבלו מתכון לעוגת גלידת שוקולד עם דובדבנים, בהשראת היער השחור.
המתכון פורסם על ידי לראשונה ב-MAKO לפני כמה שנים, אבל ממשיך להיות רלבנטי בכל קיץ מחדש. אם יש לכם מכונת גלידה ששוכבת מיותמת בארון (וגם אם לא) - פנו לעצמכם את הזמן והכינו את העוגה היפהפיה הזו.
צילום: אסף אמברם ל-MAKO
המתכון קצת מורכב - כולל אפיה של הבסיסים, הכנת הגלידה והרכבת העוגה. בהחלט דורש התכווננות והתארגנות מראש.
אבל יש גם כמה קיצורי דרך: מי שמחפש משהו קצת פחות מורכב או יותר ספונטני - מוכן להכין רק את הגלידה, בלי העוגה, או פשוט לקנות גלידה (אבל ממש ממש טובה) ובסיס טורט ולהרכיב את העוגה. כל ההסברים בהמשך. אז נצא לדרך?
מה נצטרך?
לגלידה: 250 מ"ל (1 כוס) חלב 150 גרם (3/4 כוס) סוכר 5 חלמונים (את החלבונים אפשר לשמור בקופסה קטנה במקרר (כמה ימים) או במקפיא (כמה שבועות) 500 מ"ל (2 יחידות) שמנת מתוקה 200 גרם שוקולד מריר 1/4 כוס ליקר דובדבנים
לעוגה (תבנית בקוטר 20-22 ס"מ): 4 ביצים 150 גרם (3/4 כוס) סוכר קורט מלח 80 גרם (1/2 כוס ועוד כף) קמח 20 גרם (2 כפות) קקאו (לא שוקולית) 50 גרם חמאה מומסת
200 גרם דובדבנים מגולענים (קפואים, טריים או משומרים בסירופ) 1/4 כוס ליקר דובדבנים
לציפוי: 100 גרם שוקולד חלב 25 גרם חמאת קקאו (להשיג בחנויות המתמחות) או 1-2 כפות שמן צמחי
ומה עושים?
מתחילים בהכנת הגלידה (יום מראש):
1. מכינים קרם אנגלז: מחממים בסיר קטן את החלב והסוכר עד שהתערובת מתחילה להעלות אדים וכל הסוכר נמס (אין צורך להגיע לרתיחה). מוזגים את החלב החם באטיות רבה אל תוך החלמונים תוך כדי ערבוב נמרץ.
2. מחזירים את תערובת החלב והחלמונים לסיר ומבשלים על אש נמוכה מאוד תוך כדי בחישה מתמדת עד שהתערובת מסמיכה. מסירים מהאש. הקרם מוכן.
3. מוזגים את השמנת המתוקה לקערה (עדיף קערת נירוסטה). מסננים קרם אנגלז אל תוך השמנת ומערבבים היטב.
4. ממיסים את השוקולד (הכי פשוט במיקרוגל, בפולסים של 30 שניות), מוסיפים לתערובת יחד עם הליקר ומערבבים היטב.
*** לקבלת עוגת שכבות ב-2 צבעים שונים צריך להכין 2 גלידות נפרדות: מחלקים את תערובת קרם אנגלז והשמנת לשניים, למחצית אחת מוסיפים 100 גר' שוקולד מריר ולמחצית השניה 150 גר' שוקולד חלב.
5. אם יש מכונת גלידה – מכניסים את התערובת עם השוקולד המומס למכונה וממשיכים על פי הוראות היצרן.
אם אין מכונת גלידה: מכניסים את הקערה עם תערובת הגלידה למקפיא. כעבור 30 דקות מוציאים, מגרדים את הדפנות ומערבבים היטב היטב בבלנדר מוט. מחזירים למקפיא. חוזרים על הפעולה מדי 30 דקות במשך 3-4 שעות, עד שהגלידה מוכנה.
להכנת העוגה:
6. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). מקציפים במיקסר את הביצים עם הסוכר והמלח במשך כמה דקות עד לקבלת תערובת תפוחה מאוד, אוורירית ובהירה.
7. מוסיפים את הקמח והקקאו (מעבירים אותם יחד דרך מסננת) ומערבבים בתנועות קיפול עדינות עד שכל הקמח נבלע בתערובת.
8. מוסיפים את החמאה המומסת ומערבבים בתנועות קיפול עד שהתערובת אחידה.
9. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה, מוזגים את התערובת ומשטחים היטב. אופים 8-10 דקות. מצננים היטב.
הרכבת העוגה:
1. קורצים מהבסיס האפוי 2 עיגולים בקוטר התבנית, 20-22 ס"מ (אם לא מסתדר 2 עיגולים שלמים אפשר להשלים מהצדדים).
2. מניחים על תחתית התבנית עיגול אחד שלם, מרטיבים אותו בליקר ומפזרים מחצית מכמות הדובדבנים.
3. על הדובדבנים יוצקים מחצית מכמות הגלידה (כדאי לעבוד עם הגלידה כשהיא מופשרת מעט). (מי שהכין 2 גלידות - בשכבה התחתונה תהיה הגלידה הכהה יותר) משטחים היטב ומיישרים את החלק העליון.
4. מניחים על הגלידה את עיגול העוגה השני ומרטיבים בליקר. מפזרים את יתרת הדובדבנים ועליהם משטחים את יתרת הגלידה. מעבירים למקפיא.
5. הציפוי: שמים את שני מרכיבי הציפוי בקערה קטנה, ומחממים במיקרו בפולסים של 30 שניות עד להמסה. מערבבים היטב ויוצקים על העוגה הקפואה. מקשטים בדובדבנים טריים.
צילום: אסף אמברם ל-MAKO
גרסה מקוצרת ומהירת הכנה: קונים גלידת שוקולד איכותית, טורט שוקולד מחולק לשכבות, ליקר דובדבנים כלשהו ודובדבנים קפואים. מרכיבים את העוגה בדיוק לפי ההוראות שבמתכון וזוכים לתהילת נצח.
ערכים תזונתיים
מנה (בחלוקה של העוגה ל-16 מנות) = 354 קלוריות.
http://bit.ly/2Ipa9T9