מבין כל העלים הירוקים, תרד הוא ללא ספק אחד המובילים, ומככב באופן קבוע ברשימת מזונות העל. הערך התזונתי של התרד גבוה יותר מכמעט כל מזון אחר: ויטמינים (ובעיקר ויטמין K), מינרלים, כמויות נדיבות של נוגדי חימצון, ואפילו תכולת החלבון בתרד גבוהה מכל הירוקים האחרים.
ולמה זה כל כך טוב? מבלי להיכנס לפרטים רפואיים מייגעים, אומר בקצרה, שאין כמעט תחום בריאותי שהתרד אינו תורם לו - בין במניעה ובין בריפוי.
והמחיר הקלורי של כל הבריאות הזאת? ממש אפסי – ב-100 גר’ תרד 7 קלוריות בלבד!!!
בקיצור, פופאי לא היה פראייר!
ועדיין, רבים מסתייגים מבישול תרד. הצורך לאדות ולסנן, לסחוט ולקצוץ - מרתיע בשלנים רבים. והאמת היא, שאני יכולה להבין. ומצד שני - איך נוותר על כל הבריאות הזו, והטעם הנהדר? יש לי פתרון...
מה אם אומר לכם שיש לי מתכון ללזניית תרד משגעת שמשתמשים בה בתרד טרי, בלי כל ההכנות המייגעות?
הזכויות על הפטנט שמורות לחברתי אורנה, והרעיון מבריק - הנוזלים שמתאדים מהתרד בזמן האפיה משמשים לבישול עלי הלזניה. כל כך פשוט, כל כך גאוני. ואחרי שתנסו פעם אחת - לא תרצו להפסיק.
אצלנו גדל תרד בגינה, וכעת הוא בשיאו. מתבקש להכין לזניה של תרד וגבינות לשבועות, בפרט כשאני מתחדשת בתבנית אפיה יפהפיה ועמוקה במיוחד של המותג קורל מבית קורנינג, שקל בית מותגים.
מאחר שהמתכון עושה שימוש בתרד טרי, למאפה יש נפח משמעותי לפני האפיה, ואם התבנית לא תהיה עמוקה מספיק להכיל כמות גדולה של תרד טרי - התוצאה הסופית תהיה שטוחה ומאכזבת למדי...
התבנית שאני מדברת עליה היא תבנית ריבועית במידות 20*20 ובעומק 8 ס"מ! יתרונה הגדול בכך שהיא מאפשרת אפייה, הגשה ואחסון בכלי אחד! היישר מהתנור, אל שולחן האירוח ועד לשמירה במקרר. קלה ודקה אבל עמידה במיוחד, ניתנת לשימוש גם במיקרוגל ולשטיפה במדיח כלים. עכשיו, לקראת החג ועד סוף החודש, התבנית מוצעת במחיר מבצע של 99 ש"ח בלבד (במקום 169 ש"ח). שווה, אפילו כמתנה (עם או בלי פשטידה).
תבנית קורנינג מרובעת 99 שח במקום 169 שח | צילום: נמרוד סונדרס
אז מה נצטרך? (תבנית 20*20*8)
1 חבילה גדולה של תרד טרי 6 עלי לזניה 2 כפות חמאה 3-4 שיני שום כתושות 2 כפות קמח 2 כוסות חלב
1 כוס שמנת לבישול כ-300 גר’ גבינות מגוררות מכל סוג שאוהבים: בולגרית, קשקבל, צדר או כיו”ב. רצוי תערובת.
1 כפית שטוחה מלח, 1/2 כפית פלפל לבן, 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר. 100 גר’ גבינת מוצרלה/צהובה לכיסוי והקרמה
ומה עושים?
1. מפרידים את עלי התרד מהגבעולים, שוטפים את העלים ומניחים במסננת לייבוש. העלים יפרישו מספיק נוזלים באפיה ואין שום צורך בתוספת נוזלים מהשטיפה, לכן חשוב לייבש היטב.
2. מכינים רוטב בשאמל: ממיסים חמאה בסיר בינוני, מוסיפים את השום ואת הקמח ומערבבים עד שכל השומן נספג בקמח. מוסיפים את החלב והשמנת (קודם החלב ואח"כ השמנת) בהדרגה תוך כדי בחישה במטרפה, עד שהתערובת אחידה. יש הטוענים שהחלב חייב להיות חם, מנסיוני - ממש לא חובה, רק הקפידו להוסיף את החלב הקר בהדרגה ולערבב כל הזמן, ואח"כ את השמנת ולהמשיך לערבב.
מתבלים (מלח, פלפל לבן, מוסקט) ומבשלים תוך כדי בחישה מתמדת במטרפה, עד שהתערובת מגיעה לסף רתיחה (זה הזמן לקוות שהסיר שלכם לא קטן מדי) ומסמיכה.
3. מכבים את האש, מוסיפים את 300 גר’ הגבינות, ומערבבים עד להמסה.
4. מחממים תנור לחום בינוני 180-190 מעלות.
5. מרכיבים את הלזניה בשכבות לפי הסדר הבא:
בתחתית תבנית קורנינג או פיירקס יוצקים שכבה דקה של רוטב הבשאמל (מצקת אחת גדולה).
על הבשאמל 2 עלי לזניה זה לצד זה.
מעל עלי הלזניה מפזרים מחצית מכמות התרד השטוף.
מעל התרד - שכבה נדיבה של בשאמל (2-3 מצקות מלאות)
שכבה נוספת של עלי לזניה
שכבה נוספת של תרד
שכבה נדיבה נוספת של בשאמל
שכבה נוספת של עלי לזניה
6. מכסים ביתרת הבשאמל ו-100 גר’ מוצרלה או צהובה מגוררת
7. אופים בתנור חם (180 מעלות) כ-40 דקות עד להזהבה.
8. משהים כחצי שעה לפני ההגשה כדי שהגבינות יתייצבו מעט ויהיה נוח לחתוך. אם רוצים חיתוך שכבות מדוייק ואלגנטי - מקררים היטב במקרר ורק אז חותכים. הלזניה טעימה גם בטמפרטורת החדר.
ערכים תזונתיים:
חושב לפי 200 גר' בולגרית 5% ו-200 גר' צהובות עתירות שומן
121 קלוריות ל-100 גר'
תבנית = 8 מנות
מנה (כ-200 גר') = 235 קלוריות