שנים שאני מכינה בראש השנה את עוגת הדבש הנפלאה שלי, מתכון מנצח שאין שני לו, ולצידה את שטרודל הדלעת המהולל מבית סבתא, שהוא חלק בלתי נפרד מברכות החג וגם קינוח נהדר. שתי מתכונים ממיטב המסורת. אבל השנה - מתחשק לי לגוון. עוגת מוס שוקולד-דבש (אופציה נהדרת בפני עצמה) הכנתי בשנה שעברה ואולי גם בזו שלפניה... אני מחפשת משהו אחר.
הכיוון הכללי די ברור לי:
בסיס של עוגת דבש כלשהיא, קרם מסקרפונה עם דבש, תאנים...
זה נשמע נהדר ואני כבר מדמיינת בעיני רוחי את הפרזנטציה הנהדרת שהתאנים מאפשרות. מפה לשם אנחנו מוזמנים לארוחת ערב אצל חברים שזוכים בגרסת הניסיון של העוגה. ואחרי ההתנסות אין עוד שום ספק - זו עוגת החג שלי השנה: עוגת שכבות בסגנון עוגת מדוביק המוכרת, עם מסקרפונה, דבש, תאנים, ולקישוט (וגם תוספת טעם ובריאות) - פולן (אבקת דברים).
הצעת הגשה: גרסה אישית
כמובן, זו לא עוגה בחושה בחמש דקות, אבל בכל זאת, חג.
למרבה השמחה, את החלק המורכב יותר של המתכון אפשר בהחלט להכין מראש, וביום ההגשה להשלים רק את הקרם והקישוט, ענין של כמה דקות, מבטיחה.
נצא לדרך?
מה נצטרך (לעוגה אחת בקוטר 26 ס"מ)
לבצק
3 ביצים L
100 גר' (1/2 כוס) סוכר
50 גר' (1/3 כוס) סוכר חום כהה (הסוג הלח)
100 גר' חמאה
100 גר' (בערך 1/3 כוס) דבש
500 גר' (3.5 כוסות) קמח
1 כפית סודה לשתיה
לקרם מסקרפונה
500 גר' גבינת מסקרפונה
250 מ"ל (1 מיכל) שמנת מתוקה
120 גר' דבש
לקישוט:
תאנים טריות ויפות
1-2 כפיות פולן (להשיג בחנויות טבע)
ומה עושים?
1. מתחילים בהכנת הבצק. בקערה חסינת חום (הכי טוב נירוסטה) שמים את הביצים, הסוכרים, הדבש והחמאה.
2. מניחים את הקערה מעל סיר עם מים רותחים (בן מארי מאולתר) ובוחשים בעזרת מטרפה תוך כדי חימום עד שהחמאה נמסה, הסוכרים נמסים והתערובת כולה מתבהרת מעט. מסירים מהאש.
3. מערבבים את הקמח עם אבקת סודה לשתיה. מוסיפים לתערובת הביצים והדבש ומערבבים היטב בכף עץ עד שמתקבל בצק אחיד. אפשר ללוש גם ביד אם זה לא חם מדי. לא להיבהל את הבצק מתקבל מעט דביק, זה בסדר.
4. מחלקים את הבצק ל-3 כדורים שווים בגודלם (משקל כל כדור כ-330 גר'), משטחים לצורת פיתה ומכניסים למקרר לשעה-שעתיים. בזמן הזה הנוזלים והשומן ייספגו בקמח, החמאה תתקשה בחזרה והבצק יתייצב, כך שאפשר יהיה להמשיך לעבוד איתו בנוחות.
מחלקים ל-3 כדורים בלבד (אני הכנתי 2 עוגות במקביל)
5. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). מרדדים כל חלק של הבצק לעלה דק מאוד. הכי נוח לרדד בין 2 יריעות ניילון או 2 גליונות של נייר אפיה. במידת הצורך מקמחים מעט כדי למנוע הידבקות. קורצים עיגול בקוטר 26 ס"מ ומעבירים לתבנית על נייר אפיה. אופים 5 דקות בדיוק, מוציאים מהתנור ומקררים. ממשיכים כך עם כל חלקי הבצק.
עד כאן אפשר להכין יום-יומיים מראש. לעטוף היטב בניילון נצמד ולשמור במקרר.
6.בבוקר יום ההגשה - מכינים את הקרם. בקערת מיקסר מקציפים יחד מסקרפונה, שמנת מתוקה ודבש. טועמים ומוודאים שהקרם מספיק מתוק, במידת הצורך מוסיפים עוד מעט דבש. ענין של טעם. מקציפים עד שהקרם יציב מאוד. מכיוון המסה העיקרית של המסקרפונה - אין חשש מהקצפת יתר.
7.הרכבת העוגה: מניחים עיגול אחד של בצק. מורחים עליו שכבה נאה של קרם (בערך 1/3 מהכמות) ומחליקים.
מניחים על הקרם עיגול בצק נוסף ושכבה נוספת של קרם.
מניחים עיגול בצק נוסף.
על השכבה העליונה של הבצק מורחים שכבה דקיקה מאוד של הקרם, רק כדי להדביק את מה שיבוא מעליה.
8. מעבירים את יתרת הקרם לשק זילוף עם צנתר משונן. מזלפים על גבי השכבה העליונה של העוגה פרחים בגדלים שונים בפיזור אקראי. שומרים מעט קרם להמשך.
9. שוטפים את התאנים ומייבשים היטב. חותכים לרבעים. מסדרים את התאנים על פני העוגה בין זילופי הקרם, משלימים במעט זילופים נוספים בין התאנים.
10. מפזרים מעל את הפולן.
11. מעבירים לצלחת הגשה ומאחסנים במקרר עד להגשה (כדאי לתת לעוגה לנוח כמה שעות). וזהו, זה כל הסיפור.
ערכים תזונתיים
361 קלוריות ל-100 גר'
מנה (עוגה = 20 מנות) - 343 קלוריות
לערכים מלאים - יש ללחוץ על הכותרת
מילה על פולן/אבקת דבורים
אבקת דבורים (פולן) היא אבקת פרחים שנאספה על ידי פועלות של דבורת הדבש, בתוספת דבש או צוף. הפולן נאסף בכוורת אל תוך כלי המונח מתחת לחריץ כניסה מיוחד הגורם לפולן להשתחרר מרגלי הפועלות וליפול. איכותו של הפולן נובעת, בין היתר, מכך שהוא מכיל את כל 22 חומצות האמינו כולל 8 החומצות החיוניות לגוף, שאותן הוא אינו יכול לייצר בעצמו. הכמויות של 8 החומצות הללו ב-100 גרם פולן גבוהות משמעותית מאלו שבבשר, גבינה, וביצים. כמו כן הוא מכיל הפולן פחמימות, שומן, מינרלים, ויטמינים ואנזימים. (מקור: ויקיפדיה. לקריאה נוספת: חפשו כאן)
https://goo.gl/THBLCX