top of page
036-1.jpg

הצטרפו ליותר מ-15,000 עוקבים וקבלו מתכונים ישירות למייל

תודה על הרשמתך!

  • שרון סער

פאי רועים


פאי רועים (shepherd's pie) הוא מנה קלאסית של מאפה בשר מהמטבח הבריטי.

מאפי בשר היו פופולריים במטבח האנגלי כבר בימי הביניים, אבל פאי הרועים נולד (בצפון אנגליה או דרום סקוטלנד, ואולי בכלל באירלנד) רק במאה ה-18, כאשר הממלכה הבריטית התוודעה סוף סוף למעדן שהגיע לאירופה כמה עשרות שנים קודם לכן מהעולם החדש - תפוחי האדמה.


המתכון להכנת המאפה פורסם לראשונה בספר בישול משנת 1791. במקור מדובר במאפה פשוט שעשה שימוש חוזר בבשר מבושל ובתפוחי אדמה שנותרו מהיום הקודם, אבל אנחנו ניתן למנה הנהדרת הזו את הכבוד הראוי לה, ונכין לכבודה גם בשר וגם פירה תפוחי אדמה.

כמובן, אם יש לכם שאריות - אפשר להשתמש בהן במקום או להוסיף אותן (בכל מקרה - חתוכות לקוביות קטנות). טעמו של המאפה רק ישתבח.

ויש בהמשך גם גרסה צמחונית (רק אל תגלו למלכה...).

מה נצטרך? (ל-6 מנות גדולות, שמהוות ארוחה שלמה)

לפירה

8 תפוחי אדמה גדולים

50 גר' חמאה

1/2 כוס חלב

מלח, פלפל לבן, מוסקט

1 ביצה

1. קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות גדולות. מבשלים במים עם 1 כפית מלח כ-20 דקות עד שהקוביות רכות לחלוטין.

חותכים את תפו"א לקוביות גדולות ומבשלים עד שהם רכים

2. שופכים את המים. משאירים בתחתית הסיר כמות קטנה של כ-1/2 כוס מי בישול. מוסיפים את החמאה חתוכה לקוביות. מכסים את הסיר ומעמידים למשך מס' דקות עד שכל החמאה נמסה.

3. מוסיפים את החלב ומועכים בממחה עד לקבלת פירה חלק.

4. מתבלים במלח, פלפל לבן ומוסקט.

5. מוסיפים את הביצה ומערבבים היטב.

שימו לב: אני ממליצה לתת לפירה להתקרר מעט (בינתיים אפשר להכין את הבשר) ורק ממש לפני הרכבת המנה להוסיף את הביצה.

מועכים לפירה חלק

למלית בשר

500 גר' בשר בקר טחון (במקור הכינו פאי רועים עם בשר טלה או כבש, אבל לא חובה להיצמד לכך. אפשר כמובן גם לערבב כמה סוגי בשר).

2 כפות שמן זית

1 בצל גדול

2-3 שיני שום גדולות

2 יח' פלפל אדום

2 גזרים

2 גבעולי סלרי (ללא העלים)

1 כוס רוטב עגבניות ביתי (אפשר להחליף בעגבניות מרוסקות, לא רסק)

1/2 כוס יין אדום (אם נשאר לכם לבן, גם טוב)

מלח, פלפל שחור

1. מחממים את שמן הזית במחבת רחבה ועמוקה.

2. קוצצים את הבצל ומוסיפים לשמן. מטגנים במשך כמה דקות עד שהבצל מתרכך ומזהיב (לא להשחים).

3. בינתיים קוצצים את השום ושאר הירקות לקוביות קטנות. מוסיפים למחבת ומבשלים כמה דקות עד שהירקות מתחילים להתרכך.

קוצצים את הירקות לקוביות ומוסיפים למחבת

4. מוסיפים את הבשר הטחון ומפוררים אותו היטב. מתבלים במלח ופלפל ומבשלים עד שכל הבשר משנה את צבעו.

מוסיפים את הבשר הטחון, מפוררים ומ בשלים עד שמשנה את צבעו

5. מוסיפים את הנוזלים. אם יש לכם רוטב בשר או ציר מתבשיל אחר - מצויין, אתם מוזמנים להוסיף גם אותם.

6. מערבבים קלות. מביאים לרתיחה, מעבירים ללהבה קטנה ומבשלים במשך כשעה. במידת הצורך - מוסיפים עוד 1/2 כוס מים. בסופו של דבר אמור להתקבל בשר מבושל ברוטב סמיך מאוד, כמעט ללא נוזלים.

7. טועמים ומתקנים תיבול. מסירים מהאש.

אופציה נוספת - מלית צמחונית

2 כפות שמן זית

1 בצל גדול

2-3 שיני שום גדולות

2 יח' פלפל אדום

2 גזרים

2 גבעולי סלרי (ללא העלים)

2 קישואים מוצקים

1 חצים בינוני

1 כוס רוטב עגבניות ביתי (אפשר להחליף בעגבניות מרוסקות, לא רסק)

מלח, פלפל שחור

אופן ההכנה זהה לזה של מלית הבשר, פשוט מדלגים על הוספת הבשר, וכל השאר - כרגיל.

מלית צמחונית

הרכבת המנה

רגע האמת הגיע. הרכבת המנה. אני בחרתי להכין בקעריות חרס אישיות, אבל אפשר בהחלט להכין בכלי חרס גדול, כמו כל פשטידה.

אז מה עושים?

1. מחממים תנור לחום בינוני-גבוה 190 מעלות.

2. משמנים קלות את התבניות.

3. שמים שכבה לא גדולה של פירה בתחתית כל אחת מהתבניות (סה"כ כ-1/3 מכמות הפירה).

בתחתית הכלי - 1/3 מכמות הפירה

4. מעל הפירה מניחים את המלית (בשר או צמחונית). מחלקים באופן שווה בין כל הקעריות. דווקא את השכבה הזו שכחתי לצלם... :-(

חשוב להשאיר מספיק מקום לשכבה העליונה של הפירה.

5. מכסים את המלית ביתרת הפירה. השכבה העליונה אמורה להיות נדיבה ועבה. אל תחסכו.

מכסים את המלית ביתרת הפירה, עד גובה הכלי

6. למראה דרמטי - חורצים את פני הפירה במזלג.

חורצים את פני הפירה במזלג

7. מכסים בנייר כסף ומעבירים לתנור חם למשך 40 דקות.

8. כעבור 40 דקות - מסירים את נייר הכסף, מעבירים את התנור לתכנית גריל, חום עליון בלבד, למשך 15-20 דקות נוספות, עד שפני המאפה משחימים.

אופים עד להשחמה

9. מוציאים מהתנור ומגישים מיד.

מגישים מיד

ערכים תזונתיים

בשרי - 97 קלוריות ל-100 גר'

מנה (כ-500 גר) = 485 קלוריות

צמחוני - 72 קלוריות ל-100 גר'

מנה ׁ(כ-500 גר') - 360 קלוריות

לערכים תזונתיים מלאים - לחצו על הכותרת (בשרי/צמחוני)

כמה שזה היה טעים...

https://bit.ly/39ISLV8

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page