מקלובה (בערבית: مقلوبة – הפוכה) הוא אחד ממתכוני הדגל של המטבח הערבי.
מדובר בתבשיל אורז הפוך: האורז מתבשל מעל הבשר והירקות וסופג את טעמיהם. בהגשה הופכים את הסיר כולו על צלחת הגשה גדולה ומתקבל כתר יפהפה שבתחתיתו האורז מעליו הבשר והירקות ובראשו - תפוחי האדמה החרוכים.
זהו תבשיל ביתי פופולרי מאוד במטבח ערבי-ישראלי כמו גם במטבח המזרח-תיכוני.
מקלובה - הגרסה הצמחונית
כמו כל מתכון מסורתי גם למתכון הזה שלל גרסאות, רובן עתירות שומן ועבודה (טיגון כל ירק בנפרד וכו'...) אני אציע לכם גרסה קצת שונה שחוסכת את טרחת הטיגון ועודף השמן. מבחינת ירקות - אפשר בהחלט לשנות, לגגון ולהתאים לטעם האישי (והמשפחתי) שלכם.
ואפשר בהחלט לוותר גם על העוף, ולהכין גרסה צמחונית.
מה נצטרך?
2 כוסות אורז בסמטי (או אחר)
מלח, פלפל, תבלין לאורז
3 תפוחי אדמה
3 גזרים
1 כרובית בינונית
8 כרעיים נקיות ומחולקות (לגרסה צמחונית - מוותרים על העוף)
1/2 כוס שמן זית
4 כוסות ציר איכותי או מים
ומה עושים?
1. משרים את האורז במים קרים למשך שעה לפחות.
אחרי שעה מסננים ומתבלים.
אני השתמשתי בתבלין לאורז מהמטבח הערבי שקניתי בסיור לילות רמדאן ברהט, אבל כל תערובת אחרת תתאים (בהרט, ראס-אל-חנות וכיו"ב).
2. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). מכינים את הירקות: קולפים את הגזר ותפוחי האדמה ופורסים לפרוסות עבות יחסית. את הכרובית מפרקים לפרחים. מסדרים את כל הירקות בתבנית של תנור על נייר אפיה. מברישים בשמן זית ומכניסים לתנור החם למשך 20-30 דקות, עד שהירקות מתרככים ומזהיבים.
3. במקביל - מחממים בסיר רחב ועמוק את יתרת השמן ומתחילים לטגן את חלקי העוף על אש נמוכה עד שיזהיבו. מתחילים מצד העור, ולאחר מכן הופכים ומזהיבים גם את הצד השני, בדיוק כמו סופריטו. מוציאים לצלחת ומכסים ברדיד אלומיניום.
4. הרכבת המנה: בתחתית הסיר מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה (הצד הזהוב כלפי מטה), עליהם שכבה של כרובית ושכבה של גזר. מעל הירקות מסדרים את נתחי העוף ומעליהם האורז המתובל.
5. יוצקים בזהירות ובלי לפגוע במבנה את הנוזלים ומביאים לרתיחה.
טועמים את הנוזל ומתקנים תיבול במידת הצורך.
מעבירים לאש נמוכה יותר ומבשלים כשעה, עד לספיגת כל הנוזלים.
6. ההגשה (רגע האמת של המנה):
מעבירים סכין סביב דפנות הסיר.
מכסים את הסיר בצלחת הגשה גדולה והופכים בזריזות. מרימים את הסיר בזהירות רבה ומקווים שגם תפוחי האדמה ישתחררו ממקומם. אם לא - מוציאים אותם מהסיר ומסדרים בראש הכתר (הצד הזהוב כלפי מעלה, כמובן).
להגברת הדרמה (לא חובה) - כל הטקס הזה נעשה ליד השולחן לעיני הסועדים המשתאים... 😉
7. מחלקים לצלחות בעזרת כף גדולה, כאשר מקפידים שכל סועד יקבל עם האורז גם עוף וגם ירקות.
ערכים תזונתיים
המתכון כל כך ורסטילי, שאין לי מושג איך לחשב... הפעם אני מרימה ידיים.