העראייס (בערבית - العرايس), אחת ממנות הדגל של המטבח הערבי, ביסס לעצמו מקום של כבוד במסעדות ישראל, ובמידה רבה של צדק.
מדובר במנה פשוטה וקלה יחסית להכנה, אך כשהיא עשויה נכון - היא טעימה מאוד, עסיסית ומהווה, למעשה ארוחה שלמה.
אם להיות לגמרי כנים, מדובר "בסך הכל" במנה של קבב בתוך פיתה, אבל זהו בדיוק המקרה בו השלם עולה על סך חלקיו.
אחרי שבחרתם את הבשר הנכון ותיבלתם אותו כנדרש, צליית הקבב בתוך הפיתה - היא שעושה את ההבדל. הפיתה מתקבלת פריכה אך ספוגה בטעמי הבשר והקבב עצמו נשמר עסיסי במיוחד.
אז במיוחד עכשיו, לקראת יום העצמאות הבא עלינו לטובה, ועונות המנגלים בכלל - אמצו לכם את המנה הנפלאה הזו, ולא תצטערו.
מה נצטרך?
1 ק"ג בשר בקר טחון (אני השמשתי בצוואר ובקשתי להוסיף מעט שומן)
1 בצל גדול
1/2 צרור פטרוזיליה
4-5 שיני שום
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 כפית בהרט (או כל תערובת תבלינים אחרת שאתם אוהבים בבשר)
8 פיתות ביס (אפשר כמובן גם פיתות רגילות אבל אז המנה ממש גדולה, לשיקולכם)
ומה עושים?
1. במעבד מזון טוחנים היטב את הבצל, השום והפטרוזיליה.
2. מעבירים לקערה גדולה ומוסיפים את הבשר והתבלינים. לשים ידנית במשך מספר דקות עד שהתערובת אחידה.
3. חוצים את הפיתות ופותחים בכל אחת מהן כיס.
4. לוקחים ביד אחת חופן של התערובת (בכמות שמתאימה לקציצת קבב אחת, כ-50 גר') ודוחסים לתוך הפיתה. אם משתמשים בפיתות גדולות יותר - מגדילים את כמות הבשר בהתאם.
ממלאים כך את כל הפיתות. את הפיתות הממולאות אפשר להכין כמה שעות מראש ולשמור במקרר.
מהבשר שנשאר (ויישאר) מכינים קציצות קבב או כדורי בשר. אפשר להשתמש מיד או להקפיא (בהנחה שקניתם בשר טרי) ולשמור לשימוש בהזדמנות אחרת.
5. להכנה: מברישים כל פיתה משני צידיה בשמן זית ושמים על האש (אפשר גם במחבת פסים או על הפלנצ'ה). צולים כמה דקות על כל צד ועוד כמה דקות על הצד הפתוח של הפיתה שממנו מבצבץ הבשר. בודקים שהבשר עשוי היטב, במידת הצורך משלימים את ההכנה בתנור או על הגריל באזור פחות חם או שעוטפים את הפיתות בנייר כסף כדי שלא ייחרכו יתר על המידה.
6. מגישים חם עם טחינה וסלט מרענן ליד.
מנה (חצי פיתה ביס + 50 גר' בשר) = 164 קלוריות
לערכים מלאים - לחצו על הכותרת