לקראת ט"ו בשבט הכנתי עוגה קצת אחרת. עם המון פיצוחים - אגוזים, שקדים, פיסטוקים או כל מה שאוהבים, ובעיקר - טעם מודגש של חלווה.
חלווה היא ממתק נפוץ בכל רחבי המזרח התיכון, החל החל מהודו, פקיסטן ואיראן עד בלארוס ואוקראינה, וכמובן - טורקיה, שם היא נחשבת למאכל לאומי.
מקורה של המילה חלווה במטבח הערבי, ופירושה - ממתק. למעשה מדובר בתערובת מוצקה של שומן מן הצומח וסוכר. ישנם סוגים רבים של חלווה שעושים שימוש בשומנים או עמילנים שונים. למשל:
חלוות סולת - פופולרית בפקיסטן, איראן, עיראק, והודו. מבוססת על עמילנים מסולת חיטה, עם שמן סויה וסירופ סוכר או דבש.
חלוות גזר (או שעועית) - מהמטבח ההודי.
חלוות חמניות - נפוצה במדינות סובבות רוסיה, מקור השומן העיקרי הוא גרעיני חמניות.
חלוות גבינת עיזים - מוכרת בלבנון ויוון.
חלוות קורנפלור - בערב הסעודית נוהגים להכין חלווה מקורנפלור, חמאה, סוכר, הל וזעפרן.
חלוות אורז - באזור העיר שיראז באיראן נהוג להכין חלווה מאורז מבושל.
בישראל פופולרית חלוות שומשום המבוססת על שמן המופק מגרעיני שומשום, על כל היתרונות הבריאותיים הנילווים לכך, ובעיקר המון סידן ונוגדי חימצון. וגם המון קלוריות, אל תטעו לרגע לחשוב אחרת. אבל אם כבר ממתק - עדיף שיהיה קצת יותר בריא. בבית אפשר להכין ממרח חלווה מכמויות שוות של טחינה גולמית ודבש (או סילאן), וזה גם מה שנעשה בעוגה הזו.
לעוגה נשתמש בממרח חלווה שנכין לבד מטחינה גולמית ודבש. היתרון הגדול על פני שימוש בממרח חלווה קנוי הוא בעסיסיות וטריות לאורך זמן שמעניק לעוגה הדבש.
מה נצטרך?
200 גר' תערובת פיצוחים קצוצים גס (אני השתמשתי באגוז מלך, שקדים, פיסטוק ופקאן סיני - 50 גר' מכל סוג)
4 ביצים
300 גר' סוכר
1 גביע (200 גר') שמנת חמוצה או גבינת סויה
160 גר' חמאה מומסת
100 גר' טחינה גולמית באיכות גבוהה
100 גר' דבש איכותי
תמצית וניל
280 גר' קמח
1 שקית אבקת אפיה
* אפשר להחליף את הטחינה והדבש ב-200 גר' ממרח חלווה מוכן.
ומה עושים?
1. מחממים תנור לחום בינוני 180 מעלות. משמנים במעט חמאה תבנית סבתא עם חור (או 2 תבניות אינגליש קייק).
3. בקערת המיקסר מקציפים היטב ביצים + סוכר, עד שהתערובת בהירה מאוד, תפוחה ואוורירית.
4. בינתיים ממיסים את החמאה בקערית קטנה במיקרוגל.
5. מוסיפים לביצים המוקצפות את הגבינה, החמאה המומסת, הטחינה, הדבש והוניל. מערבבים היטב.
7. מוסיפים קמח ואבקת אפיה ומעבדים קצרות, רק עד שתערובת אחידה.
8. מוסיפים 2/3 מכמות הפיצוחים ומערבלים קלות (ידנית) עד לפיזור אחיד.
9. מעבירים את התערובת לתבנית המשומנת, ומפזרים מעל את יתרת הפיצוחים.
10. אופים כ-40 דקות, עד שפני העוגה מזהיבים והיא קפיצית למגע.
381 קלוריות ל-100 גר'
מנה (15 פרוסות בעוגה) = 203 קלוריות
לערכים תזונתיים מלאים - לחצו על הכותרת