036-1.jpg

הצטרפו ליותר מ-12,000 עוקבים וקבלו מתכונים ישירות למייל

  • שרון סער

מרק שעועית חורפי ומנחם


בשעה טובה, כמו שאומרים אצלנו ברגעים חגיגיים שכאלה, החורף מכבד אותנו בנוכחותו.

וארוע מרגש שכזה לא יכול לחלוף עלי ללא מרק אחד חורפי אמיתי - עשיר, מנחם, סמיך ומהביל. מרק של חורף.

המרק שמתקשר אצלי לחורף באופן הטבעי ביותר הוא מרק שעועית.

לא מדובר במרק מהיר הכנה, זה נכון. את השעועית צריך להשרות לילה מראש, הבישול ממושך, אבל זה כל הענין בתבשיל חורפי. בישול איטי, ארוך, שמפזר בבית כולו ניחוחות חמים ומהבילים, מחמם את הגרון ומפנק את הבטן... בדיוק בשביל זה יש לנו חורף, כדי שנוכל להתפנק, לא?

אז מה נצטרך?

1/2 ק"ג שעועית - אפשר לבנה, אדומה, צבעונית, או תערובת של כמה סוגים. לא הייתי ממליצה על השעועית השחורה כי היא תשחיר את כל המרק, ואני פחות אוהבת.

2-3 כפות שמן זית

2 פרוסות עבות של פנצ'טה או חזה אווז (לא חובה)

1 בצל

2-3 גבעולי סלרי (עם העלים)

2-3 גזרים 2-3 תפוחי אדמה

1/2 כוס תערובת דגנים (גריסים, כוסמת, אורז מלא או כיו"ב)

1 רסק עגבניות קטן

4-5 ליטר מים (ליטר = 4 כוסות)

1/2 כוס כוסברה קצוצה

תבלינים:

1 כף גדושה מלח (לא לפחד, רוב הסיכויים שבסוף תצטרכו להמליח עוד קצת)

1 כפית פלפל שחור גרוס

2-3 עלי דפנה

1/2 כפית גרגרי פלפל אנגלי (או פלפל 4 העונות)

1 כפית גדושה פפריקה מעושנת (או רגילה)

1 כפית כוסברה טחונה

1/2 כפית כמון

1 כפית צ'ילי גרוס (לא חובה)

ו...הרבה סבלנות

ומה עושים?

1. את השעועית משרים בקערה גדולה של מים יום מראש או בבוקר אם מבשלים בערב. העיקר שיהיו 12 שעות השריה. בתום ההשריה - מסננים את השעועית ושטפים במים זורמים.

באשר לשימוש בשעועית קפואה או מבושלת שאפשר לקנות היום - אני עצמי לא ניסיתי, אך לא רואה סיבה שלא יעבוד. קחו בחשבון - לטוב ולרע - שהבישול יהיה הרבה יותר קצר, אחרת השעועית תתחיל להתפורר.

2. בסיר גדול נותנים את שמן הזית ומתחילים לחמם על אש נמוכה מאוד.

3. קוצצים את הבצל לקוביות קטנות עד כמה שניתן ומוסיפים לסיר. מגבירים מעט את הלהבה. מאדים-מטגנים במשך 5-10 דקות, עד שהבצל מתרכך ומזהיב (אבל לא משחים).

4. אם רוצים (לא חובה) - חותכים את הפנצ'טה או חזה אווז לקוביות קטנות, מוסיפים לסיר וממשיכים לטגן עד שהקוביות מזהיבות.

5. בינתיים מכינים את שאר הירקות - שוטפים את הסלרי, חוצים לאורך ופורסים. קולפים תפוחי אדמה וגזרים וחותכים לקוביות קטנות (משתדלים שכל הקוביות, כולל הבשר מהסעיף הקודם) יהיו בגודל אחיד.

מוסיפים את קוביות הירקות לסיר ומטגנים קלות.

6. מוסיפים לסיר את השעועית, הדגנים, רסק עגבניות והתבלינים ומערבבים היטב. את הכוסברה עדיין לא להוסיף.

7. מוסיפים את המים כמעט עד לגובה הסיר (פחות 3-4 ס"מ). מגבירים את הלהבה ומביאים לרתיחה. חשוב להשגיח בשלב הזה כדי שהמרק לא יגלוש.

8. מְכָּפִּים את המרק. לא להיבהל, אני מסבירה. ברגע שהמרק יתחיל לרתוח - יווצר קצף שיצוף מעליו. את הקצף הזה כדאי מאוד להוריד ולזרוק. הכי פשוט לעשות את זה בעזרת כף (מְכָּפִּים מלשון כף), מחוררת. אוספים את הקצף ומשליכים לקערה, ממשיכים בכך במשך כמה דקות של רתיחה, עד שלא נוצר יותר קצף. את הקצף זורקים.

9. רק עכשיו מוסיפים לסיר את הכוסברה הקצוצה.

10. מעבירים את הסיר ללהבה נמוכה, מוודאים שיש רתיחה עדינה ומבשלים במשך 3 שעות. אפשר גם פחות, אבל בישול ארוך הוא סוד הענין.

11. מגישים עם קרוטונים ועלי כוסברה טריים ורעננים.

הערה:

אם המרק סמיך מדי, זה יכול לקרות בסיום הבישול או למחרת - מוסיפים עוד 1/2 כוס עד 1 כוס מים, מביאים לרתיחה ובודקים שוב תיבול.

ערכים תזונתיים (ללא הפנצ'טה/חזה אווז)

43 קלוריות ל-100 גר'

מנה (2 מצקות מלאות, כ-200 גר') - 86 קלוריות

לערכים מלאים - לחצו על הכותרת

#מרק #שעועיתלבנה #שעועית

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

2020 כל הזכויות שמורות לשרון סער - רוקחת החלומות.