ראש השנה הוא אחד החגים האהובים עלי.
אופטימי (מכל ההתחלות האלה בוודאי יצא משהו טוב), חגיגי, משפחתי, טקסי, ובעיקר, כמו תמיד בחגים - פסטיבל של טעמים.
החגיגה מתחילה, עוד לפני הארוחה עצמה, בסדרה של ברכות (סימני החג) שנועדו להבטיח לנו את הטוב ביותר, או לכל הפחות לשמר את המסורת מבית סבא-סבתא.
וכך אנו טועמים ונהנים מתפוח בדבש, רימון, תמר, דלעת, ראש דג, כרישה, סלק ו... חלה מתוקה. ולא סתם מתוקה - גם עגולה.
למה דווקא עגולה?
העיגול מסמל את מעגל השנה ומחזוריות הזמן בחייו של האדם.
העיגול מסמל גם שלמות ואינסופיות, והוא מבטא את תקוותנו לשנה מושלמת, בלא צרות ודאגות, שתשרה בה ברכה בלא גבול.
מתאים לי.
ואם צריך להכין, לטובת הענין, חלה עגולה - אז אני כבר בדרך למטבח...
מה נצטרך (ל-2 חלות עגולות גדולות ויפות או 30 חלות אישיות)
1 ק"ג קמח לבן 2 כפות שמרים יבשים (או 1 קוביה/שקית שמרים טריים) 240 גר’ (1 כוס) חלב פושר 120 גר’ (1/2 כוס) מים 80 גר’ (קצת פחות מ-1/2 כוס) חמאה רכה מאוד או שמן 4 ביצים 4 כפות סוכר חום 4 כפות דבש 2 כפיות שטוחות מלח
ומה עושים?
1. שמים את הקמח עם השמרים והסוכר בקערת המיקסר. מערבבים קלות.
2. יוצרים בור במרכז תלולית הקמח מכניסים לתוכו את כל הנוזלים - חלב, מים, חמאה רכה מאוד, דבש וביצים.
הכי פשוט - חלב, מים וחמאה חתוכה לקוביות בקערית קטנה במיקרו למשך 1/2 דקה עד דקה. החלב מתחמם והחמאה מתרככת.
3. מתחילים ללוש (בעזרת אביזר הלישה של המיקסר) עד שנוצר בצק אחיד שנפרד מהדפנות (הבצק יישאר דבוק לתחתית הקערה וזה בסדר). זה ייקח 7-8 דקות.
4. עכשיו ורק עכשיו מוסיפים את המלח ולשים 2-3 דקות נוספות.
5. יוצרים מהבצק כדור יפה, מניחים בקערה (אפשר גם בקערת המיקסר) מכסים במגבת ומשאירים לתפיחה עד שהבצק מכפיל את נפחו (זה עשוי לקחת שעה עד שעה וחצי, תלוי בטמפרטורת החדר.
6. כאשר הבצק תפוח – מעצבים את החלות.
להכנת חלות גדולות - מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים וקולעים מכל חלק חלה עגולה.
צורות של חלה עגולה גדולה:
להכנת שבלול - יוצרים מהבצק נחש אחד ארוך מאוד ומגלגלים לשבלול.
חשוב לא להדק את הגלגול (בעיקר ממש בהתחלה) כדי שיהיה מקום לתפיחה, את הקצה החיצוני מותחים מעט ומקפלים מתחת לחלה.
להכנת מעגל של כדורים - מחלקים את מחצית הבצק ל-8 עד 12 חלקים שווים. יוצרים מכל חלק כדור עגול ומסדרים במעגל. אפשר למלא גם את המרכז ואפשר להשאיר פנוי לטובת קערית דבש (בזמן ההגשה).
להכנת חלה עגולה קלועה - מכינים צמה ארוכה מ-3 או 5 רצועות של בצק וסוגרים אותה לצורת מעגל. יש שיטות די מורכבות לקליעת צמה מחמש רצועות, אבל אני מצאתי אחת ממש פשוטה: רצועה חיצונית למרכז - פעם מימין ו-פעם משמאל (בדיוק כמו בצמה של 3 רצועות).
למי שרוצה ממש להשקיע - הנה קישור לסרטון מבלוג שנקרא Cookkosher, שמציג כמה טכניקות מתקדמות יותר ומקסימות לחלות קלועות עגולות.
להכנת חלות אישיות - מחלקים את הבצק לכדורים קטנים (כל כדור במשקל 60 גר' בערך) ומכל חלק יוצרים חלה אישית. אפשר סתם לכדרר ואפשר לגלגל לנחשים וליצור צורות של שבלול, לחמניית קשר, שמיניה או מה שבא.
7. מעמידים (מכוסה) לתפיחה שניה בטמפרטורת החדר או בתנור בחום 40 מעלות ללא כיסוי עם קערת מים רותחים לאדים, זה מזרז ומעצים את התהליך. בשלב זה אנחנו מדברים על התפחה של 30 דקות בערך.
8. כאשר החלות תפחו - מברישים בעדינות רבה בביצה מדוללת בכף מים. מפזרים מעל שומשום או פרג, זרעונים למיניהם, מלח גס, או גבישי סוכר קטנים.
9. מחממים תנור לחום בינוני (175-180 מעלות, כל אחת מכירה את התנור שלה).
10. כשהתנור חם מכניסים לאפיה: לחמניות 18-20 דקות, חלה 25-30 דקות. מצננים מעט על רשת ומגישים.
החלות יהיו במיטבן מיד לאחר האפיה או לכל היותר כמה שעות לאחר מכן. אם רוצים להכין מראש (לא הכי מומלץ רק אם ממש אין ברירה) - עדיף לצנן בזריזות, להכניס לשקית אטומה ולהקפיא. הפשרה - להוציא מהשקית ולסדר על רשת שעתיים-שלוש מראש.
284 קלוריות ל-100 גר.
חלות אישית (60 גר') = 170 קלוריות
לחצו על הכותרת לקבלת ערכים תזונתיים מלאים
מתכוננים לחג?
רעיונות נוספים לראש השנה תמצאו כאן.
בברכת שנה טובה ומתוקה
שנה של שפע וצמיחה, הגשמת חלומות ואהבה 🍎
https://goo.gl/bjX3bE