איך אתם עם ימי ההולדת שלכם? אוהבים? חוגגים?
אצלי כל יום הולדת הוא חגיגה, לא מחמיצה שום הזדמנות לחגוג, ומוודאת שאף אחד בסביבה לא יפספס. מזכירה מראש למי שצריך, מסמסת למי ששכח לברך, בקיצור - דואגת לעצמי שיהיה יום בכייף.
ורק השנה - לראשונה ב-51 שנותי - לא ממש התחשק לי לחגוג. אפשר לחשוב על כל מיני סיבות. אולי עדיין לא מיציתי את חגיגות החמישים מהשנה שעברה? אולי אני משקמת את נפשי הפצועה מ"נפלאות" הקיץ האחרון? אולי כי אחרי 50 מסיבות בכל זאת מיציתי?
אבל ככל שהתקדם לו היום של יום ההולדת, ככל שרבו הטלפנים, ההודעות ומסרי הברכות בוואטסאפ ובפייסבוק, ככל שהורעפה עלי יותר אהבה - כך הרגשתי את תשוקת החגיגות מזדחלת ותופסת את מקומה הטבעי. הכל לקראת רגע האמת - עוגת יום ההולדת.
וזו העוגה שהכנתי לעצמי השנה - טארט שוקולד על קרם טופי אגוזים. עוגה נפלאה שראיתי לפני כמה שבועות בתכנית הטלויזיה של Rachel Allen, וישר ידעתי שזו תהיה עוגת היום ההולדת שלי.
כמו כל טארט יש כאן כמה שכבות ונדרשת השקעה מסויימת, אבל לפחות חלק מהשלבים אפשר להכין מראש, וגם את העוגה עצמה אפשר להכין יום לפני ההגשה, זה לא יגרע ממנה במאומה.
אז מה נצטרך?
(הכמויות לטארט מרובע בגודל 25* 25 ס"מ, לטארט עגול בגודל 22-24 ס"מ - אפשר להכין 2/3 מהכמות)
לבצק שקדים (אפשר וכדאי להכין מראש)
150 גר' חמאה
80 גר' אבקת סוכר
260 גר' קמח
50 גר' שקד מולבן טחון דק מאוד (נקרא גם אבקת שקדים)
1 ביצה
לשכבת קרם טופי ואגוזים
75 גר' חמאה
120 מ"ל שמנת מתוקה
150 גר' סוכר דמררה (חום בהיר)
150 גר' אגוזי לוז טריים וקלויים, קצוצים גס בסכין (לא במעבד מזון)
לגאנאש שוקולד
300 גר' שוקולד מריר איכותי (55%-60% מוצקי קקאו)
300 מ"ל שמנת מתוקה
1 כף ליקר אגוזים (פרנג'ליקו) - לא חובה
שק זילוף עם צנתר עגול חלק בקוטר 12 מ"מ
ומה עושים?
1. מתחילים בהכנת הבצק
מכניסים למעבד מזון את כל חומרי הבצק למעט הביצה. מעבדים עד לקבלת תערובת פירורית אחידה.
מוסיפים את הביצה ומעבדים עוד קצת עד לקבלת כדור בצק. במידת הצורך מוסיפים עוד כפית של מים קרים מאוד, לא יותר.
ברגע שנוצר כדור - מפסיקים את פעולת המעבד. מעבירים למשטח עבודה מקומח קלות ומשטחים לצורת פיתה. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה לפחות.
את הבצק אפשר להכין יום יומיים מראש, ואפילו יותר ולהקפיא. לא לשכוח להפשיר במקרר יום לפני השימוש בבצק.
2. מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים אותו. הכי נוח לרדד בין 2 גליונות של ניילון נצמד (פטנט של רייצ'ל אלן המקסימה) או בין 2 ניירות אפיה. הבצק צריך להיות דק (3-4 מ"מ) בגודל התבנית + שוליים.
מעבירים את הבצק לתבנית. משטחים על התחתית ומצמידים לדפנות.
חשוב להקפיד על שני דברים: זוית ישרה מהודקת היטב בין הבסיס לדפנות, ועובי אחיד ככככל הניתן של הבצק בכל חלקיו.
חותכים את הבצק המיותר שמעבר לגובה הדפנות (מעבירים את המערוך על שולי התבנית או בעזרת סכין קטנה).
מחוררים מעט את הבצק ומכניסים להקפאה לחצי שעה לפחות. בשום אופן לא לדלג על השלב הזה.
3. מחממים תנור לחום בינוני 180 מעלות. מוציאים את הבצק מהמקפיא ישר לתנור החם. אופים 15-20 דקות, עד שהבצק אפוי וזהוב. מוציאים מהתנור ומצננים.
4. בינתיים מכינים את גאנאש השוקולד - שמים בקערת זכוכית את השוקולד והשמנת. מחממים במיקרו 2 דקות, עד שהשמנת חמה מאוד. במידת הצורך מחממים חצי דקה נוספת.
מערבבים היטב בעזרת מטרפה קטנה, עד שהתערובת אחידה והגאנאש מבריק מאוד (תוך כדי ערבוב מוסיפים את הליקר, אם רוצים).
משאירים לעמוד מחוץ למקרר כדי שיתייצב, אך לא יתקשה לגמרי. מדי פעם בוחשים במטרפה.
5. מכינים קרם טופי: במחבת שמים סוכר, חמאה ושמנת. מערבבים על אש בינונית עד שהסוכר נמס והתערובת מבעבעת. ממשיכים לבשל 5-6 דקות עד שהתערובת מסמיכה. מכבים את האש. מוסיפים את האגוזים הקצוצים גס ומערבבים עד שכל האגוזים מצופים בקרם. מצננים מעט.
6. מרכיבים את העוגה:
שופכים את קרם הטופי על תחתית הבצק, מפזרים את האגוזים באופן שווה עד כמה שניתן.
מעבירים את הגאנאש לשק זילוף ומצפים את העוגה כולה בזילופים של טיפות או כדורים.
מי שחושש מעבודת הזילוף - יכול פשוט למזוג את הגאנאש, לפני שהוא מתייצב, על הקרם טופי ולהחליק אותו.
מקשטים ומעבירים למקרר.
מוציאים מהמקרר חצי שעה לפני ההגשה כדי שהגאנאש יתרכך קצת. חותכים למנות לא גדולות (העוגה מאוד עשירה), מגישים, טועמים ומתעלפים...
כי אם כבר יום הולדת - אז בואו נחגוג באמת.
אוהבים שוקולד?
מה דעתכם על עוגת שוקולד ודובדבנים?
או בראוניז הורסים?