בכל ארוחה בה סבתא היתה מכינה דגים, היא היתה מכינה שני סוגים, שני מתכוני הדגל שלה, שסימלו אותה אולי יותר מכל - הגפילטע פיש והדגים האדומים. שני המתכונים האלה הם נכסי צאן ברזל אצלנו במשפחה. כבר למעלה מ-20 שנה עברו מאז שסבתא נפטרה, ועדיין בכל חג (ראש השנה או פסח) את השולחן שלנו מכבדים, במלוא הדרם, מתכוני הדגים שלה.
לגפילטע פיש הקדשתי פוסט נפרד, וחוץ מהמתכון עצמו אין לי הרבה מה להוסיף. כמובן שהגפילטע פיש של סבתא שלי הם הכי טעימים מכל אלה שאי פעם אכלתי, אבל... אתם יודעים... גפילטע פיש. בכל בית אשכנזי טוב מכינים ואוכלים.
הדגים האדומים זה כבר סיפור לגמרי אחר. כי סבתא היתה ועודנה האדם היחיד עלי אדמות שאני מכירה שהכין או מכין את הדגים האלה (חוץ מאתנו, כמובן, שלמדנו ממנה). לא ראיתי את זה במקומות אחרים, לא שמעתי על זה, ולא נתקלתי בשום מקום במתכון כזה. אז מה? סבתא המציאה את המתכון הזה? כנראה שלעולם לא נדע...
האמת היא שבתור ילדה קטנה אף פעם לא אכלתי את הדגים האדומים. הם היו עם עצמות ורק המבוגרים אכלו אותם. ממילא כל כך אהבתי את הגפילטע פיש של סבתא שזה לא באמת הטריד אותי (היא הרי הכינה תמיד את שני הסוגים יחד).
אבל כשבגרתי... לצד כל מיני גילויים מרגשים ומרעישים אחרים מעולם המבוגרים, התוודעתי גם לדגים האדומים. פיקנטיים או חריפים (תלוי את מי שואלים) ובעיקר - טעימים להפליא.
אז לקראת החג - הנה הוא מוגש לכם, בכתב ידה האהוב כל כך של סבתא - המתכון לדגים אדומים ברוטב עגבניות.
מה נצטרך (עבור 6 מנות)
1 - 1.5 ק"ג דג קרפיון - פרוסות בעובי 2-3 ס"מ מהחלק המרכזי של הדג (רק מהבטן, לא ראש ולא זנב)
מלח
קמח
2 ביצים
1/2-3/4 ראש שום קצוץ או כתוש
1 רסק עגבניות קטן
1/2 כפית סוכר
1-2 פלפלוני צ'ילי טריים או מיובשים
מיץ מחצי לימון קטן
שמן לטיגון
ומה עושים?
1. ממליחים את הדגים ומשאירים למספר שעות במקרר.
2. מחממים במחבת שמן לטיגון חצי עמוק. טובלים את פרוסות הדג בקמח, מנערים עודפים, טובלים בביצה ומטגנים משני הצדדים עד שהציפוי מזהיב (2-3 דקות מכל צד, אין צורך ביותר מזה, כי הדג עוד יעבור בישול).
3. את הדגים המטוגנים מעבירים ישירות לסיר רחב ושטוח ומסדרים בשכבות.
4. למחבת שבה טיגנו את הדגים מוסיפים את השום ומטגנים מעט (נזהרים שלא יישרף כדי שלא תתפתח מרירות). מפזרים את השום המטוגן על פרוסות הדגים המסודרות בסיר.
5. מערבבים היטב את רסק העגבניות עם חצי כוס מים ושופכים לסיר. במידת הצורך מוסיפים עוד מעט מים כדי שהדגים יהיו מכוסים לגמרי בנוזל. מוסיפים את פלפלוני הצ'ילי בשלמותם ואת מיץ הלימון.
6. מכסים את הסיר מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים כחצי שעה. מצננים ומעבירים למקרר.
מגישים קר, עם הרבה רוטב וחלה טריה.
7. אם לא מדובר במנה ראשונה לחג - אפשר להגיש את הדג גם חם עם קוסקוס או אורז לבן, וגם כך זו תהיה מנה מנצחת. אבל זה כבר חידוש שלי. אצל סבתא זה תמיד היה מנה ראשונה, לצד הגפילטע פיש.
https://goo.gl/FCisWH