טירמיסו היא עוגת גבינה איטלקית קלאסית, המורכבת משכבות של עוגיות בישקוטי טבולות בסירופ אספרסו, וקרם גבינת מסקרפונה עם יין מרסלה או ליקר אמרטו.
פירוש השם טירמיסו באיטלקית "הרם אותי".
נתקלתי בכמה גרסאות למקור השם המוזר - אולי כי קשה להרים את העוגה ולהעביר אותה לצלחת; אולי בשל שילוב מרכיביה, ובעיקר הסוכר והקפה, שמעוררים ונותנים לנו בוסט של אנרגיה; ואולי משהו אחר?
על ההיסטוריה של הטירמיסו אפשר לקרוא כאן. על דבר אחד אין ויכוח - מדובר באחת העוגות/קינוחים הטובים ביותר שקיימים.
בגרסה המקורית מכינים קרם זביון שכרוך בבישול חלמונים עם יין, תהליך קצת מורכב ומועד לפורענות... אני מציעה כאן גרסה הרבה יותר פשוטה שמצליחה לשמר את הטעמים, המרקם והייחודיות של העוגה בלי להסתבך יותר מדי. יחסית, כמובן. זו לא עוגה בחושה בקערה אחת...
אז מה נצטרך?
1 מארז של עוגיות בישקוטי קנויות
לסירופ אספרסו:
200 מ"ל (קצת יותר מ-3/4 כוס) מים
1 כף יין אדום מתוק (רצוי מרסלה, קונדיטון או פורט, אבל גם יין רגיל יהיה בסדר)
1 כף סוכר
1 כפית קפה נמס
לקרם מסקרפונה:
3 גר' (1 כפית שטוחה) ג'לטין
18 מ"ל (כף + כפית) מים
250 גר' גבינת מסקרפונה בטמפרטורת החדר (להוציא מהמקרר שעה מראש)
100 גר' סוכר
4 חלמונים (את החלבונים אפשר לשמור במקרר או במקפיא לשימוש אחר)
45 מ"ל (3 כפות) יין אדום מתוק כנ"ל 250 מ"ל שמנת מתוקה
1 כפית תמצית וניל איכותית
אבקת קקאו לקישוט
ומה עושים?
1. מתחילים בהכנת הסירופ: שמים את כל החומרים בסיר קטן ומביאים לרתיחה. מבשלים במשך 5 דקות ומכבים את האש. משאירים לצינון.
2. מכינים את קרם המקרפונה:
מתחילים בספוג ג'לטין - בקערית קטנה שמים 18 מ"ל מים (במקרה הזה נדרש דיוק, אם אין לכם משקל - כף + כפית יעשו את העבודה). מפזרים מעל את הגלטין ונותנים לזה לעמוד עד שהג'טלין סופח את כל המים. נוצר ספוג ג'לטין. שומרים בצד עד לשימוש בהמשך.
3. בקערה גדולה מערבבים במטרפה את המסקרפונה עם הסוכר.
4. במיקסר מקציפים היטב חלמונים + יין + וניל.
5. מעבירים 1/4 מכמות החלמונים למסקרפונה ומערבבים היטב. מוסיפים את יתרת החלמונים ומקפלים בעדינות. לשמור את הקערה של המיקסר, לא לשטוף עדיין.
6. ממיסים בזהירות רבה את ספוג הג'לטין במיקרוגל כדי להביא אותו למצב נוזלי.
חשוב: בשום אופן לא להביא את הג'לטין לרתיחה. הוא יסריח ויאבד את התכונות המייצבות שלו. ולכן >>> 10 שניות בד"כ יספיקו, מקסימום עוד 1-2 שניות נוספות, לא יותר.
מוסיפים את הג'לטין המומס לתערובת הגינה והחלמונים ומערבבים היטב.
7. מקציפים במיקסר (באותה קערה שעדיין לא שטפנו) את השמנת המתוקה עד למרקם יציב, ומקפלים גם אותה בעדינות אל תוך תערובת המסקרפונה והחלמונים.
8. ועכשיו, רגע האמת - הרכבת העוגה:
אפשר להכין בתבנית של עוגה (קוטר 22 או 24 לכל היותר, אם מכינים בתבנית גדולה יותר - קחו בחשבון רק 2 שכבות, ולא שלוש) ולפרוס למנות כמו כל עוגת מוס אחרת. אני פחות אוהבת.
אפשר לארגן הכל בכלי שקוף כמו שאני הכנתי (חדי העין ישימו לב שזה הכלי של הטרייפל המקסים שהכנתי בקיץ האחרון), ובמקרה כזה מוציאים את המנות לצלחת בכף גדולה (בדיוק כמו הטרייפל).
ואפשר גם בגביעים אישיים (אני השתמשתי בכוסות של שוטים), העיקר שתשמרו על מבנה השכבות.
סדר השכבות הוא כזה:
טובלים את הבישקוטי בזריזות בסירופ הקפה (1-2 שניות, לא יותר כדי שלא יתפוררו) ומסדרים שכבה בתחתית התבנית.
מוזגים מעל 1/3 מקרם המסקרפונה (בערך 250 גר' = 1 כוס מלאה)
אפשר לפזר עכשיו מעט אבקת קקאו, לא חובה.
מסדרים שכבה נוספת של בישקוטי טבולים בסירופ קפה, ועליה שכבה נוספת של קרם המסקרפונה (ואפשר שוב לפזר מעט אבקת קקאו).
ועכשיו שכבה שלישית ואחרונה - בישקוטי טבולים בסירופ קפה, יתרת קרם המסקרפונה וקקאו לקישוט חובה!
בגביעונים הסתדרו לי רק 2 שכבות, וגם זה בסדר.
9.מעבירים את העוגה למקרר להתייצבות למשך כמה שעות, ורצוי לילה.
אפשר להכין כמה ימים מראש ולשמור במקפיא סגור היטב. להפשיר במקרר כמה שעות לפני ההגשה.
ומי שלא טעם - לא יבין...
ערכים תזונתיים
260 קלוריות ל-100 גר'
מנה (הכמות כולה = 16 מנות) - 145 קלוריות