אם את מתלבטת באשר להמשך הקריירה שלך -
חולמת לצאת לעצמאות, להיות אדון לעצמך ולעשות עבור ביתך;
אך חוששת לוותר על הבטחון שבמשכורת קבועה והתנאים הנילווים;
עצרי רגע ובחני את עצמך:
האם את מתאימה להיות עצמאית? או שאולי תצליחי יותר כשכירה?
אם יש לך תחביב ואת רוצה להתמסר לו – אל תפתחי עסק, צאי לפנסיה.
בעסק צריך לעבוד, ולעבוד קשה. אם את לא מתחברת לניהול ולשיווק, חוששת מעבודה מול ספקים ומתביישת למכור את עצמך ללקוחות, לא יודעת לתמחר ובורחת כמו אש מניהול תזרים המזומנים שלך – אולי זה לא בשבילך.
אם את חולמת על ימים ארוכים של סריגת שמיכות טלאים, עיצוב זרי פרחים או הכנת עוגות שמרים, וכל השאר פשוט לא מעניין אותך – את לא בשלה לעצמאות. נקודה.
פתיחת עסק עצמאי היא הרפתקה עצומה, אולי הגדולה והמאתגרת ביותר שתתמודדי איתה, ורגע לפני שאת עושה את הצעד - ריכזתי עבורך 10 פרמטרים שבלעדיהם לא כדאי לצאת לדרך.
זה הזמן לבחון את עצמך!
1. ידע וכשרון
זהו תנאי ראשון והכרחי לפתיחת עסק עצמאי. אם את מנהלת חשבונות שרוצה לעצב תכשיטים, מנהלת ארועים שרוצה להיות קוסמטיקאית או עורכת דין שרוצה לעצב ארועים – קודם כל תוודאי שיש לך את הכשרון ואז תתחילי ללמוד את התחום לעומק, לרוחב ולמרחקים ארוכים. קורסים, הצטרפות לקבוצות פייסבוק רלבנטיות, היכרות אישית עם קולגות, עבודה בהתנדבות בתחום או עיסוק כתחביב עבור חברים ובני משפחה הם התחלה טובה, העיקר שתצברי ידע, והרבה!
2. נכונות לעבודה קשה
תשכחי מהמשרה הנוחה, התנאים הטובים והפסקות הקפה במטבחון. את הולכת לקרוע את עצמך בעבודה קשה. זה לא תמיד יהיה קל, לפעמים לא כל כך נעים, והמחירים יהיו יקרים, אבל זו הדרך היחידה להתקדם.
3. רשת בטחון כלכלית – חובה!!!
חי בחשבון שפרק הזמן לבניית עסק מצליח ורווחי עשוי להימשך כמה שנים. בהתחלה לא יהיו הכנסות, אח"כ יהיו הכנסות ועדיין לא יהיו רווחים, אח"כ יהיו רווחים, אבל המשכורת שלך תהיה ממש צנועה... בקיצור - בלי רשת בטחון כלכלית תמצאי את עצמך מהר מאוד במצב של הישרדות. החלטות יתקבלו מתוך אילוצים תזרימיים ותכתיבים של הבנקים, ללא קשר לחזון העסקי שלך, ובלי שום סיכוי להגיע למטרה.
4. נחישות, התמדה ודבקות במטרה
הקמת עסק היא תהליך איטי וממושך. גם רומא לא נבנתה ביום אחד, ותזדקקי לסבלנות רבה במהלך הדרך. אל תמהרי להתייאש ולהרים ידיים. אם תהיי נחושה בדרכך, תתמידי בה ותדבקי במטרות שהצבת לעצמך – הדרך להצלחה סלולה עבורך.
5. אופטימיות ואמונה עצמית
אם הגעת עד כאן בודאי הבנת שהמכשולים בדרכה של העצמאית לא מעטים ולא פשוטים. היי זהירה ושקולה, אך שמרי על אופטימיות והאמיני בעצמך ובדרכך.
6. גמישות מחשבתית, יצירתיות וכושר אילתור
נתקלת במכשול? ארעה תקלה? הדברים לא מסתדרים כפי שחשבת? כושר אילתור, יצירתיות וגמישות מחשבתית יאפשרו לך להפוך את הלימון ללימונדה, להפיק את המקסימום מהמצב ולהינצל מהתרסקות.
7. למידה והפקת לקחים
זוהי לטעמי התכונה המשמעותית ביותר לכל בעלת עסק שרוצה להתקדם ולהתפתח. תלמדי מהצלחות (טוב, זה קל), תלמדי מטעויות, תלמדי מהפסדים וגם מכשלונות. כל זמן שאת לומדת, מפיקה לקחים ומתקנת – את מתקדמת, ובסוף – תגיעי.
8. כישורי ניהול
גם בעסק קטן כמו שלך, שלפחות בראשית הדרך הוא "One woman show", יש לכישורי הניהול שלך תפקיד מרכזי. יצירת חזון עסקי, סימון מטרות והתוויית הדרך, ומעל לכל – עמידה במשימות, יעדים ולוחות זמנים הם הדרך שלך להצלחה.
9. שיווק ומכירות
שיווק היא לא מילה גסה. עצמאיות רבות מסתייגות מ"למכור את עצמן", אבל עסק שלא מוכר – הוא פשוט לא עסק. את מוכרת מוצר (או שרות) שאת מאמינה בו, את מציעה ללקוחות שלך את הטוב ביותר, ואם את לא תספרי להם על כך – אף אחד לא יעשה את זה עבורך. לא קולגות, לא מתחרים ולא אף אחד אחר. הלקוחות לא ידעו, לא יכירו ולא יסגרו עסקה.
10. מעגלי תמיכה
אם החלטת לצאת לעצמאות זכרי שאת עומדת בפני תקופה לא פשוטה. המחוייבות שלך לעסק היא קריטית, את תידרשי להשקיע ימים ארוכים ושעות רבות של עבודה והמעמסה הרגשית תהיה לעיתים אדירה. מעגלי תמיכה בקרב המשפחה והחברים הם קריטיים. גיבוי בבית, עצה של חבר שמבין ענין או סתם אוזן קשבת של חברה יקלו עליך את העומס ויאפשרו להתאוורר, לאגור כוחות ולהמשיך הלאה.