דילמת הסופגניות של חנוכה הפכה בשנים האחרונות לאחד מסממני החג - כמו הדלקת נרות, ומשחק בסביבון, כמו הלטקס או הלביבות, כך גם דילמת הסופגניות היא חלק בלתי נפרד מחנוכה -
להכין או לקנות?
פשוטות עם ריבה או משודרגות ויקרות?
והדילמה הגדולה מכולן - דילמת מוצ"ש: איפה, לעזאזל, אפשר להשיג סופגניות טריות במוצאי שבת???
אז יש לי פתרון. תרשו לי לחלוק אתכם רעיון לסופגניות גורמה מהממות - בלי התפחה ובלי טיגון - שאפשר להכין לבד בבית בכל ימות החג, ואפילו במוצ"ש.
צילום: ינאי רובחה
הפוסט הזה נראה קצת ארוך ומורכב, אבל אל תיבהלו. הסיבה היא שיש בו המון רעיונות וכמובן שאין צורך להכין הכל ביום אחד. תקראו, תתרשמו, תבחרו לכם מתכון אחד או שניים ותתחילו בהם. ביום שאחרי תוכלו להוסיף עוד טעם אחד או שניים, ועד נר שמיני - כל השכונה תעמוד אצלכם בתור…
אז נצא לדרך?
הסופגניות
המסע מתחיל בקונדיטוריה האהובה עליכם או במרכול השכונתי – קונים סופגניות קטנות ללא מילוי וללא אבקת סוכר. חשוב מאוד שהסופגניות יהיו טריות מאוד, וכמובן - הכי טעימות שאתם יכולים למצוא. יש מקומות שתוכלו לקנות בהן סופגניות מטוגנות וקפואות - זה מצויין, רק שימו לב שהן תפוחות ויפות. את הסופגניות (טריות או קפואות) מכניסים מיד להקפאה בשקית סגורה היטב, רק שימו לב שלא יימעכו ויאבדו צורה.
נצטרך גם כמה שקיות זילוף טובות עם צנטר מתאים (צר וארוך).
מלית ריבה או מליות פשוטות אחרות
לסופגניות ריבה קונים ריבת תות או כל ריבה אחרת של פירות אדומים. הכי חשוב – ריבה אמיתית!!! כזו שרשימת המרכיבים שלה כוללת במקום הראשון או מקסימום שני את הפרי עצמו ולא כזו שיש בה סוכר עם תמציות טעם, צבע, וריח…אם יש לכם ריבה ביתית שהכנתם לבד – זה בכלל הכי הכי. ולא להיבהל מחתיכות הפרי שבריבה אמיתית, גם לזה יש פתרון - פשוט מרסקים את הריבה בבלנדר מוט או מעבד מזון.
אפשרויות נוספות למילויים פשוטים (שלא מצריכים עבודת הכנה נוספת) - ממרח חלבה, ממרח לוטוס, ממרח שוקולד, ומה דעתכם על נוטלה?
מליות משודרגות - ראו בהמשך.
מעבירים את הריבה (או כל כל מלית אחרת שבחרתם) לשקית זילוף עם צנטר מתאים ושומרים עד להגשה.
ומה עושים?
1. כשעה לפני ההגשה - מסדרים את הסופגניות על תבנית אפיה לצורך הפשרה במשך כחצי שעה.
2. כשהסופגניות מופשרות - מחממים תנור לחום בינוני (175-180 מעלות).
3. מכניסים את הסופגניות לתנור (כשהוא חם) למשך דקה אחת בדיוק.
4. מוציאים ומחכים דקה או שתיים.
5. מזלפים כמות נדיבה של ריבה (או כל מלית אחרת שבחרתם) לכל סופגניה.
נשארה לכם מלית? מעולה. שמרו בתוך שק הזילוף למחר.
6. מקשטים באבקת סוכר (יש כל מיני גאדג’טים חביבים לענין, אבל גם מסננת קטנה ופשוטה תעשה את העבודה) ומגישים מיד.
צילום: ינאי רובחה
גרסת הגורמה
אם אתם רוצים להשקיע קצת יותר במליות וציפויים (ובינינו - זה מה שיהפוך את הסופגניות שלכם לסופגניות גורמה אמיתיות), זה מה שאתם צריכים לעשות (וכדאי להתחיל כמה שעות לפני ההגשה):
מלית שוקולד מריר-וויסקי (או קפה)
ממיסים במיקרוגל 100 גרם שוקולד מריר עם 1/2 כוס שמנת מתוקה. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה, מוסיפים כף וויסקי (או מעט אספרסו חזק) ומצננים היטב (לא במקרר, על השיש, כדי שלא יתקשה). מעבירים לשק זילוף עם צנטר מתאים.
מלית שוקולד-חלב
באותה שיטה מכינים גם מלית שוקולד חלב, שאהובה במיוחד על ילדים (ואם אלה ילדים גדולים – אפשר להוסיף גם כאן מעט אלכוהול – רום, ליקר תפוזים (וגם גרידת תפוז) או כל ליקר אהוב אחר). מצננים ומעבירים לשק זילוף.
צילום: ינאי רובחה
מלית וניל
מכינים קרם פטיסייר:
1. יוצקים לקערה קטנה 1/4 כוס חלב + 5 כפות קורנפלור ומערבבים עד שכל הקורנפלור נמס.
2. מוסיפים 4 חלמונים וטורפים היטב.
3. בסיר קטן מחממים 2 כוסות חלב + 1/2 כוס סוכר + 1 כפית תמצית וניל אמיתית ואיכותית עד לסף רתיחה. מסירים מהאש.
4. מוסיפים כחצי כוס מהחלב הרותח לתערובת החלמונים תוך בחישה מתמדת.
5. שופכים את תערובת החלמונים חזרה לסיר החלב וממשיכים לבשל כדקה-שתיים נוספות תוך בחישה עד שהתערובת מסמיכה.
6. מסירים מהאש ומצננים היטב עם ניילון נצמד צמוד לקרם כדי שלא יווצר קרום. כשהקרם התקרר - מערבבים היטב היטב בעזרת מטרפה עד שיהיה חלק ומקסים.
מליות נוספות
אם כבר טרחתם והכנתם קרם פטיסייר - אני מציעה לחלק אותו לשני חלקים. בחלק אחד להשתמש כפי שהוא כמלית וניל. את החלק השני לערבב עם ממרח חלבה או לוטוס וכך לשדרג גם את המליות הפשוטות שדברנו עליהן בהתחלה.
אפשרות נוספת - להוסיף לקרם הוניל (לפני שהוא התקרר) כמה טיפות של מי ורדים ומעט קוקוס (או תמצית קוקוס) לקבלת מלית מלבי.
צילום: ינאי רובחה
את כל המליות המיוחדות והמשודרגות מעבירים לשקי זילוף עם צנטרים מתאימים.
מכינים את הסופגניות כמו שהסברתי למעלה וממלאים.
ועכשיו, אם כבר השקעתם במליות המשודרגות, אל תוותרו על החלק שיעשה את השואו הגדול ביותר -
ציפויים וקישוטים
ציפוי שוקולד - ממיסים במיקרוגל 110 גר' שוקולד (מריר או חלב ואפשר גם שילוב שלהם) עם 120 מ"ל שמנת מתוקה. מערבבים היטב עד שהתערובת אחידה ומצננים מעט (ציפוי צריך להישאר נוזלי).
טובלים ראש של כל סופגניה (אחרי שכבר מלאנו אותה) בציפוי והופכים חזרה על מגש. מקשטים מיד (לפני שהציפוי יתקרר ואז ה קישוטים לא יידבקו אליו) בסוכריות צבעוניות, פתיתי שוקולד, מיני-מרשמלו או כל רעיון אחר שנראה לכם מדליק ומדבר אליכם.
ציפוי פונדנט - הפונדנט הוא ציפוי סוכר לבן ומבריק שמתקשה על גבי הסופגניה. אפשר להכין בבית, אבל קצת מורכב. אני מציעה לקנות ציפוי מוכן, אפשר להשיג בחנויות המתמחות. מחממים בבן מארי (קערה קטנה שניצבת מעל סיר עם מים רותחים) ושומרים חם עד השימוש. ברגע שהציפוי יתקרר הוא יתקשה ואנחנו רוצים שזה יקרה רק אחרי שהוא כבר נמצא על הסופגניה.
אם רוצים - אפשר להוסיף טיפה קטנטנה של צבע מאכל אדום ולערבב היטב לקבלת ציפוי ורוד.
ומה עושים? טובלים ראש של סופגניה בציפוי, הופכים על מגש ומקשטים מיד, לפני שיתקשה.
ציפוי שוקולד לבן - אם אתם לא בענין של חנויות מתמחות אפשר להכין ציפוי לבן מ-150 גר' שוקולד לבן + 100 מ"ל שמנת מתוקה. ממיסים במיקרוגל, מערבבים היטב וממשיכים כרגיל.
צילום: ינאי רובחה
זהו זה חברים. נס חנוכה הפרטי שלנו מוכן.
מסדרים מבחר סופגניות מהממות על מגש מהודר, מגישים לבני הבית ולאורחים וזוכים לתהילה לפחות למשך 8 ימי החג…
צילום: ינאי רובחה
חנוכה שמח!