גם אם שכחתם לקנות שמרים, אין לכם יותר מדי זמן ולא מתחשק לכם לבלות חצי יום במטבח - אתם לא צריכים לוותר על אפיה של לחם ביתי.
באירלנד, בה היו השמרים מצרך נדיר למדי, גילו עוד במאה התשע עשרה, את סודו של לחם הסודה. במקום שמרים - משתמשים בסודה או באבקת אפיה. המתכון פשוט להכנה ממש כמו עוגה בחושה (5 דקות, קערה אחת), והתוצאה - משמחת כל חך ולבב.
כמובן, אין סוף לגיוונים והאפשרויות. והנה גרסה אחת אהובה עלי במיוחד - לחם בורגול עם אגוזים או ערמונים.
מה נצטרך? (לככר לחם אחת)
1/2 כוס בורגול
3/4 כוס מים רותחים
1.5 כוסות קמח חיטה מלא או קמח כוסמין מלא
1/2 כוס קמח לבן
1 שקית אבקת אפיה
1 כפית מלח
1/4 כוס סוכר דמררה (חום בהיר) או סוכר חום כהה דחוס היטב
1.5 כוסות חלב
2 ביצים L
1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית (אני משתמשת בבלנד ישראלי של עץ השדה ואפשר גם כל שמן זית אחר בעל נוכחות)
50 גר' (1/2 כוס) אגוזים קצוצים גס (מלך, פקאן ואפשר גם ערמונים)
ומה עושים?
1. שמים בקערה קטנה את הבורגול ויוצקים עליו 3/4 כוס מים רותחים. מניחים חצי שעה עד לספיגה מלאה של המים, מפוררים מעט במזלג.
2. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים תבנית ללחם ומקמחים קלות או מרפדים בנייר אפיה.
3. מנפים לתוך קערת המיקסר את הקמחים ואבקת האפיה מוסיפים את הסוכר המלח ומערבבים קלות.
4. מערבבים בנפרד את הנוזלים - חלב, ביצים ושמן זית, וטורפים עד שהתערובת אחידה. מוסיפים את הנוזלים לקמח ובוחשים.
5. מוסיפים את הבורגול והאגוזים ובחושים עוד מעט, עד לפיזור אחיד.
6. יוצקים את התערובת לתבנית המשומנת ומקומחת ומכניסים לתנור החם. אופים 40-45 דקות.
7. מצננים 10-15 דקות, משחררים בזהירות מהתבנית וממשיכים את הצינון על רשת.
8. פורסים מגישים עם גבינות טובות, טחינה ירוקה או ממרח משובח (פסטו, פלפלים קלויים, עגבניות מיובשות וכיו"ב). אבל הכי טעים - עם חמאה וריבה ביתית.
230 קלוריות ב-100 גר'
15 פרוסות בככר לחם.
פרוסה = 177 קלוריות
לערכים מלאים - לחצו על הכותרת