על הסלט הזה לא תירצו לוותר.
שילוב של שני מרכיבים שידועים בערכים תזונתיים גבוהים במיוחד ובערך קלורי נמוך, הכנה פשוטה ומהירה, אפשרות (ואפילו המלצה) להכין כמה שעות לפני ההגשה. מה עוד אנחנו רוצות מהסלט שלנו? שיהיה מושך לעין? גם את זה אני יכולה להבטיח לכם שתקבלו כאן.
אז על מה בעצם מדובר כאן?
החומוס (ובשמו הרשמי חימצה תרבותית) הוא אחת הקטניות הקלות יותר לעיכול (יחסית לשעועית ופול, למשל). הוא מספק סיבים תזונתיים מסיסים שתורמים לתחושת שובע, ויטמינים מקבוצת B, חומצה פולית, וויטמין C. החומוס הוא מקור טוב גם למינרלים סידן, מגנזיום, אשלגן וברזל (כמעט פי שניים יחסית לקטניות אחרות).
כמו כל הקטניות גם לחומוס תכולה גבוהה יחסית של חלבונים (17 עד 23 אחוזים) ופחמימות (כ-60 אחוזים). אחוז השומן בחומוס היבש נמוך יחסית. ב-100 גרם גרגרי חומוס מבושלים יש בסך הכל 164 קלוריות, מתוכם רק 2.4% שומן.
בשל כל אלה גרגירי החומוס בריאים מאוד ומומלצים בעיקר למצבים כגון כבד שומני, כולסטרול גבוה, עודף משקל, סוכרת סוג 2, טריגליצרידים גבוהים ועוד.
ומה לגבי הגרגיר?
גרגיר הנחלים הוא צמח עשבוני ממשפחת המצליבים הגדל בסביבה לחה וביצתית. כמו כל חברי המשפחה, גם עלי הגרגיר מכילים שמן חרדל ולכן טעמו חריף ורענן ודומה לחרדל.
הגרגיר מזין מאוד ומכיל סוכר, חלבונים, ויטמין A ,B3 ו-C ומינרלים כגון אשלגן, סידן, זרחן, נתרן וברזל. בנוסף הוא מכיל שמנים אתריים וחומרי ברסוק (tannic acid), התורמים אף הם לטעמו הייחודי.
אוקיי, השתכנעתי. יש מתכון?
מה נצטרך?
500 גר' גרגרי חומוס
1 צרור גדול של גרגיר נחלים
1/2 צרור פטרוזילה
1/2 צרור נענע
1-2 פלפל ירוק חריף
3-4 שיני שום
3-4 ס"מ שורש ג'ינגר
2 לימונים
1/4 כוס שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
ומה עושים?
1. משרים את גרגירי החומוס בקערה גדולה של מים קרים למשך 12 שעות. מסננים, מעבירים לסיר גדול עם הרבה מים קרים ומבשלים במשך שעה-שעה וחצי בלי מלח. מסננים ומצננים. מעבירים לקערה גדולה.
אפשר לבשל את הגרגירים מראש ולהקפיא, ואפשר גם לקנות חומוס מבושל קפוא או טרי.
2. מוסיפים את עלי הגרגיר לקערה עם החומוס (שימו לב להשאיר את השורשים הקטנים בחוץ).
3. קוצצים דק את הפטרוזיליה והנענע (אם הגבעולים עבים - מפרידים את העלים) ומוסיפים לקערה.
4. חוצים את הפלפל החריף, מנקים מגרעינים וקוצצים דק מאוד. הכמות תלויה במידת החריפות של הפלפל ובטעם האישי. אני מציעה להתחיל מפלפל אחד ולהחליט אחרי טעימה אם יש צורך באחד נוסף (אני השתמשתי ב-1.5 יחידות).
5. מגררים את הזנגביל והשום במגררת דקה מאוד ומוסיפים לסלט.
6. באותה מגררת - מגררים את קליפת הלימון ולאחר מכן סוחטים אותו. מוסיפים לקערה.
7. מוסיפים גם את שמן הזית.
8. מתבלים בנדיבות במלח, ופלפל שחור גרוס טרי.
9. מערבבים היטב, טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול. מעמידים למשך כמה שעות לספיגת טעמים, מערבבים שוב, מעבירים לקערת הגשה ומגישים.
מחפשים סלטי קטניות נוספים? מה דעתכם על -