כל כך הרבה הפתעות סובבות את פורים.
מי הגמד שלי ומי הענק, למה אתחפש ולמה תתחפש ענת, מי זו המורה הזו עם 2 הצמות הבלונדיניות ומי מכל הליצנים המחייכים אלי הוא הבוס...
ואצלי - גם אוזני ההמן מתחפשות ומפתיעות. אוזני ההמן שלי השנה - מלוחות. מחופשות, אחרות, ועדיין - כל כך טעימות... תוספת מבורכת ומשובחת לכל משתה פורים. השנה, ובכלל.
בצק לאוזני המן מלוחות
מה נצטרך?
350 גר' קמח*
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
220 גר' חמאה קרה מאוד
1/3 כוס מים קרים מאוד
מהכמות הזו יתקבלו כ-60 יח' אוזני המן, שממלאות בדיוק 2 תבניות של התנור.
* מכיוון שמדובר במאפה מלוח, כמעט ללא סוכר ובלי ביצים, התוצאה הסופית בהירה ואפילו קצת חיוורת. לקבלת צבע קצת יותר עשיר אפשר להחליף 1/2 כוס או 50 גר' מהקמח בקמח מלא. לא חובה.
ומה עושים?
1. מכניסים למעבד מזון או מיקסר עם וו בחישה (K) את הקמח, הסוכר, המלח והחמאה הקרה חתוכה לקוביות קטנות. מעבדים עד לקבלת מרקם חול ים.
2. מוסיפים בהדרגה את המים (כל פעם כף אחת, אולי לא נזדקק לכל הכמות) עד לקבלת כדור בצק. מפסיקים מיד את פעולת המעבד/המיקסר.
3. אוספים את כדור הבצק, משטחים לצורת פיתה, עוטפים היטב בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה לפחות. אפשר להכין יום-יומיים מראש.
4. אחרי שעה - מרדדים דק מאוד (2-3 מ"מ, לא יותר). קורצים עיגולים בקוטר 6-7 ס"מ, ממלאים וסוגרים. הוראות מדוייקות ומפורטות וכל הטכניקה הרלבנטית פרסמתי בפוסט נפרד - כל הסודות לאוזני המן מושלמות.
מליות
אני אתן כמה מליות שלדעתי היו מוצלחות במיוחד. אפשר להסתפק בסוג אחד אן שניים, אפשר להכין גם מליות אחרות, אפשר לגוון ולהוסיף מטעמכם האישי, אפשר להתפרע ואפשר לחגוג. פורים, לא?
אז הנה המליות שלי:
אוזן המן בלקנית - מלית תרד וקשקבל
1/2 כף שמן זית
1/2 כפית שום כתוש
1 קופסה תרד טרי (רצוי בייבי או ניו זילנדי)
2 כפות קשקבל מגורר דק
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
לקישוט: תערובת של שומשום וקצח
במחבת רחבה מחממים מעט את שמן הזית ומוסיפים את השום כתוש. מוסיפים את התרד ומכסים את המחבת. כעבור מספר דקות, כשהתרד איבד לחלוטין נפח - מעבירים למסננת ומצננים.
כאשר התרד התקרר סוחטים היטב היטב להוציא את כל שאריות הנוזלים וקוצצים דק.
מעבירים לקערה, מוסיפים את הקשקבל והתבלינים.
הקישוט עובד כך: אחרי שמרדדים את הבצק מפזרים עליו את תערובת השומשום והקצח ומעבירים שוב את המערוך כדי להצמיד את התערובת לבצק. הופכים את הבצק (קישוט על השיש), וממשיכים כרגיל: קורצים, ממלאים וסוגרים את אוזני ההמן. הקישוט יחכה לנו מהצד החיצוני.
אוזן המן הודית - מלית תפו"א ואפונה
2-3 כפות שמן זית
1 תפו"א בינוני
1/2 כוס אפונה (מהקפאה, אין צורך להפשיר מראש).
מלח, פלפל שחור, כמון, כוסברה טחונה.
לקישוט: שומשום
1. מחמים במחבת את השמן.
2. קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות קטנות מאוד. מעבירים למחבת החמה, מתבלים ומערבבים קצת.
3. מוסיפים חצי כוס מים. מבשלים ללא מכסה עד שהמים מתאדים ותפוחי האדמה מתרככים. במידת הצורך מוסיפים עוד מעט מים ומבשלים עוד קצת. בכל מקרה מסיימים את הבישול כאשר כל המים שהיו במחבת התאדו.
4. מוסיפים את האפונה, מערבבים וממתינים כמה דקות שהאפונה תפשיר.
5. מעבירים לקערה לצינון
6. מועכים מעט בעזרת ממחה של פירה. לא נגיע כאן למחית אחידה וחלקה, משהו יותר גס.
הוראות לקישוט - במלית תרד וקשקבל.
אוזן המן איטלקית - מלית גבינת עזים, פסטו, עגבניות מיובשות וקלמטה
1/4-1/3 גליל פרומעז
1 כף זיתי קלמטה מגולענים
1 כף עגבניות מיובשות לחות (ללא שמן)
1 כפית פסטו איכותי
1. חותכים את הפרומעז לקוביות קטנות מאוד ושמים בקערה קטנה.
2. קוצצים את הזיתים והעגבניות המיובשות ומוסיפים לקערה.
3. מוסיפים את הפסטו ומערבבים עד לפיזור אחיד של כל המרכיבים.
אוזן המן בסגול - מלית סלק, פטה ואגוזי לוז
1 סלק קטן
1/2 כוס מים
מלח, פלפל שחור גרוס
2 פרוסות (בעובי 1 ס"מ) של גבינת פטה (או בולגרית)
1-2 כפות אגוזי לוז קלויים
1. קולפים את הסלק, פורסים לעובי 1 ס"מ בערך וחותכים לקוביות קטנות.
2. מעבירים למחבת רחבה עם התבלינים ו-1/2 כוס מים, מתבלים ומכסים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות עד שהסלק כמעט רך.
3. פותחים את המכסה וממשיכים לבשל עד שכל הנוזלים מתאדים.
4. מעבירים לקערה ומצננים.
5. חותכים את הגבינה לקוביות קטנות ומוסיפים לסלק.
6. קוצצים את האגוזים גס ומוסיפים לתערובת. מערבבים לפיזור אחיד.
אז נכון, צריך לשריין כמה שעות לטובת כל הענין הזה (אפשר לחלק ליומיים - להכין את הבצק והמליות מראש). אבל אם כבר טורחים ומכינים בבית - שווה להתאמץ בשביל משהו שאי אפשר לקנות בשום מקום אחר...
פורים שמח לכולם!