רגע לפני שהחורף נגמר, כמה ימים לפני שחוזרים לשעון קיץ, השבת הקרובה היא אולי ההזדמנות האחרונה שלנו השנה להכין (ולאכול) חמין.
לכל משפחה יש את החמין שלה - עם שעועית או חומוס, גריסים או חיטה, ולנו יש את החמין של אמא - שהוא חמין אליפות, והפוסט הזה מוקדש לאמא באהבה.
ההוראות של אמא פשוטות ומדוייקות, ואם תקפידו עליהן - מובטחת לכם חוויה אחרת.
שימו לב: אם אתם מתכננים את החמין לארוחת שישי בערב - יש להכניס אותו לתנור ממש על הבוקר, ואם הוא מיועד לשבת - אפשר להכניס לתנור בשישי אחה"צ.
בכל מקרה זה פשוט מאוד (עיקר ההכנסות הן בקניית כל המרכיבים ולא לשכוח את ההשריה) - מסדרים בסיר, מביאים לרתיחה, מאשפזים בתנור, ובזה נגמר הסיפור.
ארוחת רושם כמעט ללא מאמץ. והתוצאה הסופית לא תאכזב, אני מבטיחה.
אז מה נצטרך?
400 גר' שעועית יבשה (יש להשרות לילה מראש)
250 גר' חומוס (יש להשרות בנפרד לילה מראש)
1/2 כוס גריסים (רגילים או פנינה) שטופים
300 גר' עצמות רגל
10 שזיפים שחורים מיובשים (לא לוותר, זה יתן לחמין את הצבע העמוק הנהדר)
3 כפות דבש
10 כוסות מים
3-4 כפיות מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
6 ביצים (אפשר לבשל מראש ולקלוף או להכניס אותן לחמין כפי שהן, ולקלף אחרי הבישול)
3 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לחצאים
1.5 ק"ג בשר כתף חתוך לקוביות גדולות
קישקע (קנוי ומופשר)
ומה עושים?
1. את השעועית והחומוס יש להשרות (בנפרד) לילה מראש. משך ההשרייה לפחות 8 שעות ואפשר גם יותר. לפני תחילת העבודה - מסננים ושוטפים.
2. מחממים תנור לחום נמוך (100 מעלות).
3. להכנת החמין - משתמשים בסיר רחב וגדול מאוד שמתאים לתנור.
4. בתחתית הסיר מפזרים את השעועית והחומוס.
5. על הקטניות מפזרים את הגריסים, הבשר, העצמות והשזיפים.
6. יוצקים את המים עם הדבש והתבלינים.
7. מסדרים מעל את תפוחי האדמה, הביצים והקישקע.
8. מביאים לרתיחה (על להבה גדולה), ומעבירים לתנור למשך 12-15 שעות. אם החמין בתנור מעל 12 שעות, כדאי לפתוח את הסיר ולבדוק שלא חסרים נוזלים. במידת הצורך להוסיף עוד חצי כוס עד כוס מים רותחים.
9. ממש לפני ההגשה פותחים את הסיר ומעבירים לקערות הגשה. אצלנו מגישים מפורק לפי נושאים - קערה עם הבשר, העצמות ותפוחי האדמה, קערה נפרדת עם הקטניות והגריסים וכו'.
אם טרחתם והכנתם חמין, אין צורך ביותר מדי תוספות. סלט אחד או שניים ליד - ואתם מסודרים.
איזה סלט? יש לי כמה וכמה רעיונות:
ורעיונות נוספים תמצאו כאן
סלט חגיגי באדום-ירוק