ראש השנה מאחורינו אבל סוכות מחכה מעבר לפינה, ואני מתכוננת לארוחת החג הבאה.
כמו בכל ארוחה חגיגית, גם הפעם אני דוגלת במנה אחת מרכזית מושקעת במיוחד, מנת רושם אמיתית שכזו, שתשאיר את האורחים פעורי פה, תרתי משמע. מנה כמו... למשל... עוף ממולא.
אין ספק - מנה חגיגית וטעימה במיוחד, מאפשרת המון גיוונים, והכי משמח - לא מאוד מסובכת להכנה. באמת שכל אחת יכולה.
אז מה נצטרך?
1 עוף שלם - אם יש לכם אפשרות לקנות עוף ללא עצמות, זה נפלא (הרבה יותר נוח לחתוך בעת ההגשה) אבל גם עוף רגיל יהיה מצויין.
2 כוסות בורגול (בפסח מחליפים את הבורגול באורז או קינואה שמבשלים מראש)
2-3 כפות שמן זית
1 בצל
1 תפוח
6 תמרים
1 כף דבש
גרגירים מחצי רימון
חופן פטרוזיליה
חופן כוסברה (לא חובה)
מלח, פלפל שחור
2 כוסות ציר עוף (או מים, אם ממש אין ברירה)
לזיגוג:
1 כף דבש
1 כף שמן זית
1 כפית גדושה תבלין גריל עוף
ומה עושים?
1. משרים את הבורגול בקערה גדולה עם הרבה מים חמים למשך 15-20 דקות. מסננים ומחזירים לקערה.
2. קוצצים דק את הבצל ומטגנים בשמן זית על להבה נמוכה, עד שהבצל מתרכך מאוד ומקבל צבע ענברי עמוק (לא להשחים).
3. בינתיים חותכים את התפוח והתמרים לקוביות. מוסיפים למחבת יחד עם כף דבש. ממשיכים לאדות במשך כמה דקות עד שהפירות מתרככים.
4. מעבירים את תכולת המחבת לקערה עם הבורגול, ומוסיפים גם את גרגירי הרימון.
5. קוצצים את הפטרוזיליה והכוסברה ומוסיפים גם אותם לקערה.
6. מתבלים ומערבבים היטב. זהו. התערובת למילוי מוכנה.
7. ממלאים את העוף: מעבירים את התערובת אל תוך בטן העוף כף אחרי כף. חשוב לא לדחוס את המילוי כי הבורגול יקבל נפח נוסף במהלך הבישול. סוגרים את הפתח בעזרת קיסם כדי שהמילוי לא יברח.
8. מסדרים בתבנית את המילוי שנשאר ועליו מניחים את העוף הממולא.
9. מערבבים בקערית את חומרי הזיגוג ומברישים או מורחים את העוף.
* עד כאן אפשר להכין יום מראש, לכסות היטב ולהכניס למקרר.
10. מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות). יוצקים את הציר מסביב לעוף. מכסים את התבנית כולה ברדיד אלומיניום ומכניסים לתנור.
11. כעבור 30 דקות - מנמיכים את החום התנור ל-180 מעלות למשך 90 דקות נוספות (שעה וחצי). בעשר הדקות האחרונות של הבישול מסירים את רדיד האלומיניום ומאפשרים לעוף להשחים.
ואז...
מגישים את העוף לשולחן בשלמותו על מצע הבורגול.
ליד השולחן מחלקים למנות (אני משתמשת במספריים מיוחדות לעוף, זה מקל על העבודה בצורה שאי אפשר לתאר, ממש שווה להשקיע באביזר הזה) ומגישים עם הבורגול שמסביב לעוף.
בענין הגיוונים...
את הבורגול אפשר להחליף באורז שעבר חצי בישול (1 כוס אורז + 1 כוס מים, לבשל במשך 10 דקות).
את הפירות אפשר להחליף בסוגים אחרים, כמו תאנים, שזיפים מיובשים או כל פרי אחר שאתם אוהבים.
אפשר לוותר על הפירות ולהחליף אותם בפטריות (לחתוך לקוביות ולהקפיץ במחבת כמה דקות עם הבצל).
אפשר להוסיף למלית אגוזים, שקדים, פיסטוקים ואפילו ערמונים.
אפשר לגוון בעשבי תיבול ולהחליף את הפטרוזיליה והכוסברה בנענע, שמיר, אורגנו או טימין.
את המלית אפשר להעשיר גם בבשר טחון שמטגנים עם הבצל, קוביות של חזה אווז, או פרוסות של קבנוס או צ'וריסוס.
בקיצור, אין סוף אפשרויות, וכולן יעשו לכם חג בלב.
אז שיהיה חג שמח, ומועדים לשמחה. שנה טובה חברים.
https://goo.gl/aBZoCZ