שני מתכונים שבהם מככבות עדשים כתומות בגרסאות מנוגדות לחלוטין.
המתכון הראשון הוא סלט עדשים כתומות שבו הבישול ממש ממש קצרצר כדי לשמור על העדשים שלמות ונגיסות.
המתכון השני - אורז זהב - לוקח את העדשים לכיוון ההפוך בדיוק, ומשך הבישול מתוכנן כך שהעדשים יתפוררו לגמרי בתבשיל.
כך או כך - מדובר באחת הקטניות היותר ידידותיות - גם אין צורך להשרות, גם קלה לעיכול וגם וטעימה להפליא. שלא לדבר עם הערך התזונתי הנכבד:
חצי כוס עדשים כתומות מספקת לגוף תשעה גרם חלבון, ומכילה גם ברזל, זרחן, אבץ, מגנזיום, אשלגן, סידן, ויטמין B וניאצין. הן עשירות מאוד בחומצה פולית (בכוס עדשים אדומות מבושלות מצויים 90 אחוזים מההמלצה היומית) ומכילות פיטוכימיקלים הקרויים ספונינים, המפחיתים את הסיכון לפתח סרטן, וגם סיבים מסיסים, המפחיתים כולסטרול וסוכר בדם. יחד עם זאת העדשים דלות בקלוריות ובשומן.
כמקור לחלבון מומלץ לאכול יחד עם העדשים הכתומות גם דגנים, זרעים, אגוזים, ביצים ומוצרי חלב, כדי להשלים חומצה אמינית מסוג מתיונין, ולקבל חלבון מלא.
השתכנעתם? תוכלו להתחיל באחד משני המתכונים כאן. פשוטים להכנה וממש ממש טעימים.
סלט עדשים כתומות
המתכון בהשראת חברתי היקרה עופרי זוטא עם כמה שינויים ושדרוגים שלי.
מה נצטרך?
500 גר' (1 שקית קטנה) של עדשים כתומות
6-8 צנוניות (רצוי טריות, כאלה שמגיעות בצרור עם כל העלים, אבל אפשר גם צנונית גמדית בשקית).
1-2 פלפל צ'ילי אדום טרי
2-3 יח' של בצל ירוק (או 1 בצל סגול)
בזיליקום
נענע
כוסברה
לרוטב:
2 כפות שמן זית
1 כף שמן שומשום
1/4 כוס מיץ לימון סחוט טרי
2 כפות רוטב סויה
1 כף מירין
מלח, פלפל שחור גרוס, כמון, כוסברה
לקישוט:
בוטנים קלויים קצוצים גס
ומה עושים?
1. שוטפים ומסננים את העדשים. מכניסים לסיר גדול עם 2 ליטר מים. ללא מלח. מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים 3 דקות בדיוק ולא יותר. מסננים ושוטפים במים קרים כדי לעצור את הבישול. הבישול בשיטה הזו (ותודה לעופרי זוטא הנהדרת) - יבטיח עדשים נגיסות ומעט נוקשות שלא יתפוררו בסלט.
2. בינתיים מכינים את הירקות - קוצצים את הבצל הירוק. אם משתמשים בבצל סגול - חותכים לרבעים ופורסים דק מאוד (אפשר במנדולינה).
3. את הצנונית שוטפים היטב ופורסים דק מאוד (אפשר במנדולינה). אם הצנוניות גדולות - חותכים לחצי לאורך ורק אז פורסים.
4. פלפל צ'ילי - הכמות המדוייקת תלויה במידת החריפות של הפלפל עצמו ובטעמכם האישי. בכל מקרה - חוצים לאורך, מנקים מזרעים ופורסים דק מאוד.
5. מוסיפים את הירקות הטריים לעדשים המבושלות.
6. עוברים לטפל בירק - בזיליקום: בוחרים 5-6 ענפים טריים ויפים, מפרידים את העלים וחותכים לרצועות.
6. נענע וכוסברה (בערך 1/2 צרור מכל אחד) - מפרידים את העלים ומוסיפים לסלט בשלמותם.
7. לרוטב: מערבבים היטב את כל המרכיבים עם 1/2 כפית מלח, 1/2 כפית פלפל שחור גרוס, 1/4 כפית כמון ו-1/2 כפית כוסברה טחונה. יוצקים על הסלט ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול.
8. כדאי להכין כשעה לפני ההגשה כדי שהטעמים יתמזגו היטב.
9. ממש לפני ההגשה - מעבירים לקערת הגשה ומפזרים למעלה את הבוטנים הקצוצים.
אורז זהב
מה נצטרך?
1/4 כוס שמן זית 2 גזרים גדולים מגוררים 1 כפית שום כתוש 4 כוסות אורז לבן 2 כוסות עדשים כתומות 1 כפית גדושה תערובת קארי (אני משתמשת בזו של תבליני פרג) או משחת קארי צהובה (אני משתמשת במשחה של מזרח ומערב) או רוטב קארי (צהוב כמובן). 1 כפית גדושה מלח 8 כוסות מים קרים 2 כוסות מים רותחים 1 כף ציר עוף (מצאתי בסופר, מוצר של קנור, מאז שגיליתי אותו אני חוגגת עליו) או ציר ירקות
ומה עושים?
1. בסיר גדול מחממים שמן זית.
2. מוסיפים את הגזר ומתחילים לטגן עד שהגזר מתרכך.
3. מוסיפים שום ומטגנים עוד 2-3 דקות (להקפיד שלא ייחרך).
4. מוסיפים אורז, עדשים ותבלינים ומערבבים היטב.
5. מוסיפים את המים הקרים ומביאים לרתיחה.
6. בינתיים מרתיחים בקומקום עוד 2 כוסות מים, מערבבים עם הציר ומוסיפים לסיר.
7. כאשר המים בסיר מגיעים לרתיחה – מחלישים את האש ומבשלים 15-20 דקות, עד שכל הנוזלים נספגים, העדשים מתפוררות והאורז מוכן. משאירים מכוסה עוד 5 דקות ומתנפלים.
לא, זה לא יוצא אחד-אחד, זה אפילו קצת דייסתי (בגלל שהעדשים מתפוררות להם שם בנחת) אבל זה טעים אש, והלוק – זהב.