אחרי שהכנו שוק טלה ומלאנו עופות, השקענו בדגים ותוספות, והפלאנו בקינוחים – עדיין נותרו לנו 7 ימים בלי לחם, פיתות, פסטה, לחמניות ושאר מוצרי הבזק לארוחה מהירה באמצע השבוע. אז מה עושים?
אני כשלעצמי מתארגנת על מציות ממולאות. המציות הן ממאכלי החג האהובים עלי ביותר, ואין חג שאני לא מכינה סיבוב או שניים.
אמנם נדרשת התארגנות מראש (ברגעים של ספונטניות אני דבקה במצה-בריי האהוב אף הוא), אבל זהו פתרון מצויין לארוחות בוקר או ערב של חוה”מ, ואפילו תחליף ראוי (ויותר מכך) לכריך או בורקס, כשיוצאים עם הילדים לטיול או פיקניק בחג, או סתם כשמתחשק לנשנש משהו בין לבין.
המתכון דורש קצת השקעה, אבל כמות המציות יכולה להספיק ליומיים-שלושה, צריך רק לחמם, לחתוך קצת ירקות בצד, ובתאבון.
מה נצטרך?
10 מצות
מלית גבינה של פעם
500 גר’ גבינה כחושה (כנען)
1/2 קוביה (כ-200 גר') גבינה בולגרית מפוררת
200 גר’ גבינה צהובה כלשהי מגוררת
2-3 ביצים
1/4 כפית מלח
או -
מלית ריקוטה וגבינת עיזים
1 גביע ריקוטה (אני משתמשת בריקוטה פרסקה של מחלבות גד)
200 גר' גבינת עיזים קשה מגוררת (כל סוג יתאים או תערובת של גבינות)
2-3 ביצים
1/4 כפית מלח
לטיגון:
3 ביצים נוספות
שמן
ומה עושים?
1. ערב לפני ההכנה (או בבוקר, אם מתכננים להכין בערב) לוקחים 10 מצות שלמות ומרטיבים היטב במים קרים מתחת לברז זורם. את המצות עוטפים במגבת מטבח ונותנים להן לנוח ולספוג לחות במשך כל הלילה. רצוי ומומלץ להרטיב את המצות עוד פעם-פעמיים לפני שהולכים לישון ולהפוך בכל פעם את הערימה. בבוקר תחכה לנו ערימת מצות רכות וגמישות. במידת הצורך מרטיבים והופכים פעם נוספת. בכל מקרה שומרים את המצות עטופות במגבת עד השימוש, כדי שלא יתייבשו.
2. מכינים את המלית (בוחרים אחת מהנ"ל כרצונכם ואפשר גם כל שילוב אחר של גבינות שאתם אוהבים).
מערבבים יחד את הגבינות עם 3 ביצים ומלח (בעדינות עם המלח, כי הגבינות מלוחות).
חשוב שהמלית לא תהיה נוזלית אלא יציבה, כדי שלא תישפך מהמציות בהמשך. לכן, כדאי לשים בהתחלה רק 2 ביצים ורק אם ממש נחוץ להוסיף את הביצה השלישית.
3. להכנת המציות: פותחים את המעטפת של המצות הרטובות וחוצים אותן לרוחב (בכיוון הפסים המוטבעים בהן). שמים כף גדושה של תערובת במרכז של חצי מצה ומקפלים על המלית את שני השלישים החיצוניים.
4. את המציות המגולגלות טובלים בביצה טרופה עם מעט מלח ומטגנים בשמן חצי עמוק משני הצדדים עד שמזהיב.
הצינור הכתום במחבת שלי הוא חתיכת גזר שנועדה למנוע מהשמן להישרף מהר מדי.
כדאי לנסות (עובד גם עם לביבות, סופגניות, קציצות וכו’).
5. מהמחבת מוציאים את המציות לנייר סופג, ומשם לכלי הגשה ולשולחן. סה”כ נקבל 20 מציות.
6. את המציות המוכנות אפשר לשמור יומיים-שלושה במקרר ולחמם לפני ההגשה.
7. תוספות, שדרוגים וגיוונים - יתקבלו בברכה ובאהבה. למלית הבסיסית אפשר להוסיף גבינת עזים עם זיתים ועגבניות מיובשות, תרד חלוט קלות, פטריות מטוגנות... וכיד הדמיון הטובה עליכם. גם מלית בשר תתאים כאן להפליא.
8. ועוד הערה לסיום (תשובה לשאלה שבודאי תתעורר): האם אפשר לאפות את המציות במקום לטגן?
עקרונית אפשר (אני ממליצה לרסס במעט זמן שמן לפני שמכניסים לתנור), אם כי אני חושבת שהטיגון נותן למציות מימד נוסף והכרחי. לשיקולכן.
https://goo.gl/L9w0yj