מבין כל דוכני השוק, תמיד בולט ביופיו דוכן הדלועיים. מבחר הצבעים העזים, המגוון הצורני המרתק, שלא לדבר על שפע האפשרויות הקולינריות לצד היתרונות התזונתיים הרבים.
הדלעת מכילה כמות נמוכה מאוד של שומן וקלוריות (רק 33 קלוריות ל-100 גר'), אבל עשירה במינרלים, ויטמינים וחומרים מזינים אחרים. כמו כל הירקות והפירות הכתומים מכילה הדלעת כמות גבוהה של בטא-קרוטן (פרו ויטמין A), ויטמין B, C ו-E, ואשלגן, השומר על מאזן הנוזלים בגוף ועוזר ביצירת אנרגיה. היא מכילה סיבים תזונתיים רבים, ובכך תורמת לתחושת שובע, ומאידך היא קלה לעיכול. וחוץ מזה היא מפוצצת בנוגדי חימצון חשובים.
ובקיצור - יש להם את זה, לדלועיים.
וכך אני מוצאת את עצמי מגיעה הביתה עם דלעת מזן חדש ולא מוכר, דלעת אקזוטית של משק תלם.
על משק הדלעות של משה תלם מרישפון כבר שמעתי בעבר. האיש מגדל דלועיים כבר 50 שנה, וב-15 השנים האחרונות עוסק בהכלאות והפריות בין זנים שונים. כיום הוא מגדל 20 סוגים שונים של דלעות כאלה ואחרות, ועוד ידו נטויה.
גם הדלעת שלי נושאת את חותמת האיכות של משק תלם, ואני כבר משתוקקת לנסות אותה.
בינינו, הרבה אני לא יודעת על הזן שנקרא דלעת אקזוטית. עשרות אלפי זנים של דלעת קיימים בעולם, וגם אצלנו בארץ ניתן להשיג כמה עשרות מהם - דלעת ערמונים ודלעת ספגטי, דלעת טריפוליטאית או דלעת גרוזינית, דלעת כפתורים (שיש המכנים אותה גם דלעת כוכבים, או שזה בעצם זן נוסף?) דלעת אקזוטית, דלעת תאילנדית, דלעת ספרדית, ועוד ועוד... הן נבדלות זו מזו בצורה, בצבע, בגודל, במשקל, בעובי הקליפה, וכמובן בטעם ובמרקם. אז בשלב הזה אני מחליטה פשוט להתחיל לבשל, יהיה מה שיהיה.
והצעד הראשון - כירורגיה (או - איך לעזאזל מבתרים את הדלעת הזו?)
לאחר התלבטות אני מחליטה לתת לדלעת להכתיב את הכירורגיה ובוצעת אותה בסכין גדולה וחדה עפ"י המבנה האנטומי שלה עצמה. מתקבלים פלחים יפהפיים בצבע כתום בוהק ואני מסדרת אותם על נייר אפיה בתבנית של התנור.
אני מכינה מרינדה משמן זית, סילאן וסריראצ'ה , מכניסה לתנור חם מאוד ואחרי 25 דקות מוציאה משם מעדן כתום בוהק , בעל מתיקות עדינה וכובשת. נפלא לארוחת ערב של שבת, או בכלל.
אז מה נצטרך?
1 דלעת אקזוטית
למרינדה:
3 כפות שמן זית
1 כף סילאן
1-2 כפיות סריראצ'ה (או כל רוטב צ'ילי חריף אחר)
1/2 כפית מלח
2-3 ענפי טימין (עלים בלבד)
ומה עושים?
1. מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות).
2. חותכים את הדלעת לפלחים ומניחים בתבנית על נייר אפיה.
3. מערבבים היטב את כל חומרי המרינדה.
4. מברישים את פלחי הדלעת במרינדה מכל הצדדים.
5. מכניסים לתנור החם. כעבור 15 דקות מוציאים מהתנור, מברישים שוב בנוזלי המרינדה שהצטברו בתחתית התבנית ומחזירים לתנור למשך 10-15 דקות נוספות.
6. מוציאים מהתנור, מברישים שוב בנוזלי המרינדה ומעבירים לצלחת הגשה. מגישים חם או פושר. ואתם יודעים מה? המנה הזו כל כך חגיגית ומרשימה, שאני כבר בונה עליה לשולחן החג. מה דעתכם?
https://goo.gl/WpXPDU