כמה פעמים קרה לכם שלקראת סוף השבוע גיליתם בסלסילת הפירות שלכם את המוצג הזה?
בעבר הייתי מתבאסת. וזורקת. אבל עוגת הבננות שאני הולכת לשתף אתכם כאן מיד - שינתה את כל ההתייחסות שלי למצב. מאז שהיא בארסנל שלי - החיים שלי דבש, גם ובעיקר, כשהבננות משחירות.
תמיד מרגש ונפלא לצאת לשווקים ולמלא את הסל בתוצרת הטריה ביותר שבנמצא; לגלות מעדניות נבחרות; לרכוש חומרי גלם איכותיים (ולעיתים קרובות גם יקרים); למלא את המקרר ואת המזווה במיטב התוצרת שיש למאה ה-21 להציע, ולהתחיל לבשל.
אבל לא פחות מרגש, ואפילו הרבה יותר יצירתי לבשל ממה שיש. למה אני מתכוונת?
מסתבר ש - 25%-30% מהאוכל שלנו בבתים נזרק לפח. מדובר בכ-4000 שקלים בשנה במשק בית ישראלי ממוצע. אגב, ישראל היא לא רק אחת המדינות הבזבזניות ביותר בכל מה שנוגע לאוכל, היא גם אחת המדינות שבהן האוכל הזה עולה הכי הרבה בעולם. לא חבל?!
אחת הסיבות לכך היא שאנחנו, הישראלים, לא אוהבים לאכול שאריות. תמיד נעדיף אוכל טרי שהוכן זה עתה. זה בסדר, כל זמן שמבשלים בכמויות קטנות. אבל כשמבשלים ל-5 אנשים כמות של גדוד (בכל זאת, כולנו "אמא יהודיה" ואיפה שהוא כולנו מנסות לפצות על החוסרים בעבר הקולקטיבי שלנו) - בסופו של דבר מחצית נזרקת לפח (כי אף אחד כבר לא יאכל את זה), וכאן כבר יש לנו בעיה.
אנחנו כבר לא בימי הביניים ומעמדנו החברתי אינו נמדד בכמות האוכל שעל השולחן. אין לנו צורך לבטא את עוצמתנו בערימת האוכל שמקשטת את הרצפה בסוף הערב, כפי שהיה מקובל במחוזות מסויימים בעבר. בינינו, אם להודות על האמת, רובנו (בעולם המערבי בכלל ובארץ בפרט) לא באמת סובלים ממחסור באוכל. האבסורד הוא שדווקא הבזבזנות שמאפיינת את "עידן השפע" היא שעלולה לגרום בסופו של דבר למחסור. (מקור: אלכסון - בארץ העוגות זורקים אוכל). אז מה עושים?
אני כשלעצמי, לא מתיימרת לשנות את העולם. אבל למי שרוצה לעשות שינוי קטן בחייו, הנה כמה טיפים שיגרמו לנו לבזבז קצת פחות אוכל במטבח הפרטי שלנו:
(1) לקנות עם מחשבה - מה אני באמת צריכה השבוע, מה אני מתכננת לבשל, כמה באמת יאכלו?
(2) לבשל בתשומת לב ואכפתיות - שלא יישרף, שלא יגלוש, שיהיה טעים ומדוייק כדי שבאמת יהנו ויאכלו.
(3) לאכול פחות בשר - Meatless Monday הוא דוגמה מצויינת.
(4) להגיש כך שיספיק - אין צורך ביותר מכך, גם אם לא יישאר כולם זה לא אומר שחסר.
(5) להשתמש במה שנשאר.
וכך למשל, אם הבננות כבר בשלות מדי - במקום לזרוק, מכינים עוגת בננות.
והאמת היא שהעוגה הזו כל כך טעימה, שאחרי שתכינו אותה פעם אחת, רק תחכו שהבננות יבשילו...
מה נצטרך? (ל-2 תבניות איגליש קייק)
4-5 בננות בשלות מאוד (חומות-שחורות, כאלה ש"אף אחד כבר לא יאכל"). אם הבננות כבר הבשילו ואתם לא מכינים את העוגה באותו היום - להכניס למקרר, הן יישמרו היטב מתחת לקליפה השחורה.
3 ביצים L (או 4 ביצים M)
1/2 כוס (75 גר') סוכר חום לח
1/2 כוס סירופ מייפל אמיתי
1/2 כוס שמן
1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה 15%
1 כף ברנדי (או ליקר בננות, אם יש לכם זמין)
1.5 כוסות קמח
1 כפית גדושה אבקת אפיה
1 כפית שטוחה סודה לשתיה
100 גר' שוקוצ'יפס משוקולד אמיתי, לא צימקאו (אני אוהבת לערבב מריר + לבן)
50 גר' אגוז מלך קצוץ גס מאוד (לא חובה)
ומה עושים?
1. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות).
משמנים 2 תבניות אינגליש קייק.
2. בקערת מיקסר מקציפים יחד ביצים + סוכר חום + מייפל עד שהתערובת תפוחה ובהירה.
3. מוסיפים שמן, שמנת וברנדי ומערבבים היטב.
4. מוסיפים 4 בננות (את החמישית שומרים להמשך) שבורות ל - 2-3 חלקים ובוחשים כמה דקות במיקסר. הבננות מאוד רכות והעבודה של המיקסר תמעך אותן באופן מספק. אם נשארים קצת גושים קטנים - זה ממש לא נורא, אפילו עדיף.
5. מנפים יחד את הקמח, אבקת האפיה והסודה לשתיה ומוסיפים לתערובת שבמיקסר. מערבבים רק עד שהקמח נטמע ולא יותר. (שימו לב: במתכון הזה משתמשים גם באבקת אפיה וגם בסודה לשתיה, זו לא טעות.)
6. מוסיפים שוקוצ'יפס ואגוזים ומערבים ידנית לפיזור אחיד.
7. קישוט: אם יש לכם עוד בננה - פורסים אותה לאורך ומניחים על התערובת, זה מקסים.
אם אין - אפשר לשמור כף אחת של שוקוצ'יפס וכף אחת של אגוזים ולפזר מעל העוגה.
8. אופים 35-40 דקות. בודקים בעזרת קיסם שעוגה מוכנה. מצננים ומגישים.
כמה שזה טעים... ולחשוב שאף אחד לא רצה לאכול את הבננות השחורות ההן.
269 ל-100 גר'
מנה (עוגה = 12 פרוסות, פרוסה אחת כ-50 גר') - 135 קלוריות
לערכים תזונתיים מלאים - יש ללחוץ על הכותרת