הקובה המשפחתי שלנו הוא קובה של פסח, כזה שמכינים מקמח מצה ואוכלים - באופן מסורתי - רק פעם אחת בשנה, בחג הראשון, למחרת ליל הסדר.
מגש הקובה הוא מרכז הארוחה. סביבו שפע סלטים, וסביבם כל בני המשפחה עומלים וטורחים על ההכנה. הנכדים מקבבים, הגיסים מטגנים, אנחנו הבנות על כל השאר ואמא מנצחת על המלאכה. ואם שואלים אותי - זו חגיגת פסח האמיתית שלנו.
היו שנים שהייתי מכינה קובה (כמעט בהיחבא, יש לאמר) גם אחרי פסח כדי לנצל שאריות של קמח מצה, אבל הרעיון היה כל כך מוצלח שבשנים האחרונות אני קונה מראש עוד 2 שקיות של קמח מצה, שיהיה גם לעצמאות, וזה בהחלט מה שאני מתכננת גם השנה לחג.
המתכן הבסיסי, משקית אחת של קמח מצה, יספק 20-25 יחידות, אני מציעה להכין מראש כמות כפולה (כמות הבשר מותאמת לכך), ורק אציין שבארוע המשפחתי הגדול אנחנו מכינים לפחות 4 סיבובים...
למלית בשר
1/2 ק"ג בשר בקר טחון. עדיף (תמיד) בשר טרי (רצוי צוואר או צלעות) שטוחנים במקום, בלי תוספות של שומן כבש, תיבול או אחרות. פשוט בשר נטו.
2-3 כפות שמן זית
1 בצל גדול
מלח, פלפל שחור
100 גר' צנובר (לא חובה, אבל ממש משדרג)
ומה עושים?
1. קוצצים דק את הבצל ומתחילים לטגן במחבת עמוקה ורחבה עם 1/4 כוס שמן זית. חשוב להקפיד שהשמן לא יהיה חם מדי. מטגנים בסבלנות על אש בינונית-נמוכה עד שהבצלים מתרככים ומזהיבים (לא להשחים את הבצל, רק להזהיב).
2. מוסיפים למחבת את הבשר הטחון עם 1 כפית מלח ו-1/2 כפית פלפל שחור גרוס. מפוררים את הבשר (לי הכי נוח לעבוד בשלב הזה עם מרית עץ), מערבבים והופכים מדי פעם ומטגנים עד שכל הבשר משנה את צבעו וכל הנוזלים מתאדים.
3. מוסיפים את הצנובר ומערבבים לפיזור אחיד פחות או יותר.
4. מצננים היטב (אפשר בהחלט להכין יום-יומיים מראש).
לבצק הקובה (20-25 יחידות)
1 שקית (500 גר') קמח מצה
1/2 כוס קמח תפוחי אדמה
4 כוסות מים פושרים
1 כפית גדושה מלח
ומה עושים?
1. מערבבים את כל החומרים במיקסר עד לקבלת בצק נעים ונוח לעבודה.
2. קורצים מהבצק פיסות בגודל קבב קטן (אורך של אצבע, רוחב של 1.5 אצבעות).
3. יוצרים את הקובה: טובלים את האצבע המורה בכוס מים (חובה!!!), מכניסים אותה אל תוך פיסת הבצק לאורכו ומתחילים לדקק את הדפנות ולהאריך את הקובה עד שמתקבל כיס עמוק.
ממלאים את הכיס בכפית גדושה של המלית.
סוגרים את הקובה ומעצבים אותו כך שיהיה מחודד בשני קצותיו.
זה נשמע מסובך, אבל מדובר במיומנות בסיסית, אצלנו המשפחה כל הילדים למדו כבר בגיל צעיר מאוד להכין. אחרי קובה אחת או שתיים זה ממש פשוט. בכל מקרה, אם לא הצליח, אפשר להשתמש שימוש חוזר בבצק (בתנאי שעדיין לא הכנסתם את המלית כמובן).
כדי שהדברים יהיו ברורים הכנתי סרטון הדגמה קצרצר:
5. מטגנים את הקובה בשמן חצי עמוק משי הצדדים עד להזהבה. מעבירים לנייר סופג לספיגת עודפי שמן.
מגישים חם עם חמינדוס ושפע סלטים.
אפשר לשמור בתנור בחום נמוך או בסיר גדול ורחב על אש קטנה מאוד ולהקפיץ מדי פעם.
והכי חשוב - איך אוכלים את זה?
נוגסים בקובה, ממלאים אותו (יחד עם הבשר שכבר נמצא בפנים) בסלט, פעם זה ופעם אחר, אוכלים בהנאה, ועוברים מיד לקובה הבא...
Comments