036-1.jpg

הצטרפו ליותר מ-13,000 עוקבים וקבלו מתכונים ישירות למייל

תודה על הרשמתך!

  • שרון סער - רוקחת החלומות

עוגת מצות (כמעט) כמו פעם

שעת ערב בסופו של יום ניקיונות ארוך לפני פסח. ומחר - ליל הסדר.

אני כבר צריכה להיות במיטה בשעה הזו, אבל לא יכולה להתעלם מהרחשים והריחות שמתגנבים אלי מהמטבח, ריח של שוקולד מתוק וחמים.

ברגליים יחפות אני יורדת חרש מהמיטה, ניגשת למטבח ומציצה מבעד לדלת (כן, פעם היו דלתות למטבחים). אמא עומדת שם, עייפה, אבל נחושה להשלים את המשימה האחרונה שעוד נותרה בפניה לאותו היום - עוגת מצות.


עוגת מצות | רוקחת החלומות

אמא טובלת מצה בחלב, מצפה אותה בקרם שוקולד עשיר וריחני. טובלת מצה נוספת בחלב ומניחה אותה בדיוק, אבל בדיוק מעל המצה הראשונה. מפנקת גם אותה בשכבת קרם שוקולד, וממשיכה למצה השלישית, וכך הלאה...

נכון, מחר יום חדש, הבית כבר נקי ומצוחצח ומכיוון שבליל הסדר אנחנו מתארחים אצל סבתא וסבא, אמא בעצם לא צריכה לבשל לחג. אבל עוגת מצות מכינים יום מראש, וכך היא עומדת בשעת ערב מאוחרת ובונה מגדלים של מצות ושוקולד.

והנה היא יוצקת את יתרת הקרם על הקומה האחרונה, מצפה יפה סביב-סביב ופונה אלי (ברור שהיא קלטה כבר מזמן שאני בסביבה) בהצעה שאף פעם, אבל אף פעם, אי אפשר לסרב לה - ללקק את שאריות הקרם...


מה היה המתכון המדוייק לעוגת המצות של אמא - אין לי מושג. סביר להניח שאז, בשנות השבעים הרחוקות של המאה הקודמת, היו בו קקאו, סוכר ו - לא עלינו - מרגרינה. ואלה, כבודם במקומם מונח - לא בעוגה שלי.


במשך השנים פיתחתי את קרם השוקולד המושלם מבחינתי לעוגה הנהדרת הזו, קרם גנאש עשיר ומפנק במיוחד. מה שנשאר מהמקור הוא מלאכת ההרכבה, והכי הכי חשוב - ההכנה יום מראש.


מה נצטרך?

6-8 מצות

3/4 כוס חלב

1/4 כוס יין אדום מתוק (הכי הכי מתאים יין קונדיטון, שבמילא נשאר לנו אחרי שהכנו את החרוסת ושווה לטרוח ולחפש אותו גם אם אתם לא מכינים חרוסת השנה)


לקרם שוקולד:

350 גר' שוקולד מריר איכותי (לפחות 55%-60%)

250 מ"ל (1 כוס) שמנת להקצפה

60 מ"ל (1/4 כוס) חלב

50 גר' חמאה

1-2 כפות יין קונדיטון או ברנדי


ומה עושים?


1. מתחילים בהכנת הקרם: בקערה בינונית שמים שוקולד, שמנת וחלב. מחממים במיקרו בפולסים של 30 שניות ומערבבים בין פולס לפולס עד להמסה מלאה של השוקולד וקבלת קרם עשיר ומבריק.

מוסיפים את החמאה כשהיא חתוכה לקוביות קטנות. נותנים לקרם עם החמאה לעמוד כמה דקות עד להמסה מלאה של החמאה. מערבבים היטב.

מוסיפים את הברנדי או היין ומערבבים שוב.

מכסים בניילון נצמד ומשאירים על השיש כשעה, עד שהקרם יגיע לטמפ' החדר ויתמצק כך שיהיה נוח למרוח אותו על המצות (לא להכניס למקרר, אחרת הקרם יתקשה מדי).

רק כאשר הקרם מוכן ממשיכים לשלב הבא.


2. בכלי מרובע בגודל שיכיל בנוחות את המצות שמים חלב ויין ומערבבים קלות.


3. לוקחים נייר אפיה אחד וחוצים אותו לרוחב. מניחים את שני החצאים בצורת צלב על קרש או מגש. בנקודת המפגש של הצלב יש שכבה כפולה של נייר אפייה, שגולדה, הפלא ופלא, כגודל מצה. כאן נבנה את מגדל המצות שלנו.


4. טובלים מצה ראשונה בחלב עם היין. המצה צריכה להירטב מכל צדדיה אך לא להתרכך, הטבילה מהירה. מוציאים את המצה ומניחים במרכז נייר האפיה.


5. יוצקים על המצה מעט מהקרם ומשטחים בעזרת מרית או פלטה. ממשיכים כך לשכבות הבאות.


משתמשים סה"כ ב - 6-8 מצות, תלוי בעובי שכבת השוקולד וכמה קרם משאירים לציפוי וקישוט, אני אוהבת את הגרסה של 8 מצות.

לשכבה העליונה שומרים כמות כפולה של קרם ומשתמשים בו גם לציפוי של העוגה מסביב (לא חובה).


7. כאשר המגדל מוכן מרימים אותו בזהירות רבה באמצעות השכבה התחתונה של נייר האפיה, מכניסים לקופסה מתאימה, סוגרים, ומעבירים למקרר לספיגת טעמים והתייצבות, עד למחרת. בשלב ראשון לא מומלץ להקפיא.


8. כאשר העוגה התייצבה אפשר לקשט כאוות נפשכם.




9.מגישים למחרת חתוך לריבועים.


עוגת מצות | רוקחת החלומות


ערכים תזונתיים:

עוגה = 25 מנות (חותכים 5 * 5)

מנה = 159.2 קלוריות, 9.1 גר' שומן, 2.5 גר' חלבון, 15.7 גר' פחמימה, 17.2 מ"ג כולסטרול.