אם אתם בעניין של סלק (עכשיו לקראת ראש השנה או בכלל) - נסו את המנה היפהפייה הזו של סלק ממולא בחיטה ועדשים שחורות.
המלית היא מעין מג'דרה של חיטה ועדשים. את החיטה אפשר להחליף באורז או גריסי פנינה ואת העדשים השחורות אפשר להחליף בכל סוג אחר.
המעוניינים יכולים להעשיר את המלית גם ב-250 גר' בשר טחון שטוגן עם 1/2 בצל, מלח ופלפל שחור.
הסלקים עצמם מתבשלים ב'ציר' של יין, רכז רימונים ודבש וסופגים את כל טעמי המלית מבפנים הפנים והרוטב מבחוץ. ועוד לא הזכרנו את העובדה שהמנה היא פשוט פצצה של בריאות.
ובקיצור - לצמחונים, לטבעונים, לשוחרי בריאות, לאוהבי אוכל טוב ושתהיה לנו שנה טובה ומתוקה.
אז מה נצטרך?
6-8 סלקים בגדול בינוני - אפשר בהחלט להשתמש בסלקים שנמכרים מבושלים בוואקום, רק תוודאו שכל הסלקים בגדול אחיד פחות או יותר וכזה שיאפשר מילוי (לפעמים יש במארזים האלה סלקים ממש קטנטנים, שזה מגניב לאללה לנישנוש או סלט, אבל לא מתאים למנה הזו).
למלית
2 כפות שמן זית
1 בצל קטן-בינוני
1 כוס חיטה שטופה ומסוננת
1 כוס עדשים שחורות
1 כוס ציר ירקות (ו מים)
1 כוס יין
1 כפית גדושה סוכר חום
חופן עשבי תיבול (פטרוזיליה, כוסברה או שמיר, בצל ירוק)
מלח, פלפל שחור
לבישול הסלקים ולרוטב
1/2 כוס רכז רימונים
2 כפות דבש או סילאן
מיץ מלימון אחד גדול
1 כוס יין אדום
2 כוסות ציר ירקות (או מים)
1 כפית גרגרי כוסברה
מלח, פלפל שחור
ומה עושים?
1. מתחילים בבישול הסלקים. אני מודעת לכך שהרבה אנשים מעדיפים לצלות את הסלקים שלהם ולא לבשל אותם. במתכון הזה עדיף לבשל, כי סלק מבושל רך מאוד ונוח לרוקן אותו, לעומת סלק צלוי שאיבד חלק גדול מהנוזלים שלו והוא הרבה יותר מוצק. מה גם שבכל מקרה בשלב הסופי של המנה הסלקים עוברים בישול. אז למה להתאמץ כל כך?
אז מבשלים במשך חצי שעה או יתר, עד שהסלקים רכים. מצננים בתוך הסיר עם הנוזלים לשמירת הרכות הכובשת.
מי שמשתמש בסלקים מבושלים בוואקום - עובר מיד לשלב 2.
2. בינתיים מכינים את המלית. שוטפים היטב את החיטה ומעמידים במסננת.
3. מחממים שמן זית בסיר, קוצצים את הבצל דק ומאדים כמה דקות עד לריכוך והזהבה. מוסיפים את העדשים, החיטה, הנוזלים, סוכר החום, מלח ופלפל. מבשלים 30-40 דקות עד שהחיטה רכה מאוד. מסננים מנוזלים מיותרים (אם נשארו), מוסיפים את עשבי התיבול הקצוצים ומערבבים מעט.
4. בסיר נפרד שיכול להכיל בנוחות את כל הסלקים שמים את כל החומרים לרוטב, מבאים לרתיחה ומבשלים כ-5 דקות. מכבים את האש.
5. בינתיים מכינים את הסלקים למילוי. פורסים פרוסה דקיקה מהבסיס כדי שהסלק יעמוד יציב. בעזרת כפית משוננת (כן, יש דבר כזה, מיועד במקור לחצאי אשכוליות) או כף פריזיאן מרוקנים את הסלק. משאירים דופן בעובי 1-2 ס"מ בערך.
6. ממלאים כל סלק בכמות נדיבה של מלית. מעמידים את הסלקים בסיר עם הרוטב בצפיפות (כדי שלא יפלו). מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים על אש קטנה כחצי שעה.
7. מגישים על מגש רחב או כמנה אישית. יוצקים מסביב את הרוטב המקסים.
Comments