מרק קטיפתי ועשיר במיוחד עם מתקתקות עדינה (בהמשך ההסבר מנין היא מגיעה). נפלא לארוחה חגיגית כמו ארוחת השנה החדשה שהכנתי השבוע, או סתם כשמתחשק להתפנק.
רגע לפני המתכון, כמה מילים על כוכב השבוע - הארטישוק הירושלמי:
הצמח הוא זן של חמנייה והחלק האכיל הוא פקעת שורש. באופן בלתי נמנע, במרבית המקרים הפקעות יגיעו עם הרבה חול/בוץ וחשוב לשטוף היטב.
הפקעת פחמימתית, אך מקור הפחמימה אינו עמילן (כמו בירקות שורש אחרים) אלא אינולין, סיב מסיס בעל מתיקות עדינה. ולמה זה חשוב? כי האינולין לא גורם לעלייה ברמת הסוכר בדם, וזה מצויין!
ומה עוד? הארטישוק הירושלמי דל בשומן, עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמין A, ויטמין C, סידן, מגנזיום, ברזל ובעיקר אשלגן (הממלא תפקיד חשוב באיזון לחץ דם). האינולין שכבר דובר בו בפסקה הקודמת, מעלה את ספיגת הסידן והמגנזיום מהמזון לגוף, מעודד התרבות של אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים, מכיל נוגדי חמצון, אנטי- סרטני/גידולי ואנטי דלקתי, וככל הנראה אף מחזק את מערכת החיסון.
הערכים קלוריים נמוכים יחסית - רק 73 קלוריות ב-100 גר'. לשם השוואה בתפו"א יש 93 קלוריות ב-100 גר'.
ואם אחרי כל זה - הארטישוק הירושלמי גם ממש טעים - אז הרווח כולו שלנו.
במתכון הזה אני משדכת את הארטישוק הירושלמי לקולורבי וערמונים. מתקבל מרק מתקתק (בזכות האינולין, זוכרים?) ועשיר במיוחד, אני ממש ממליצה.
מרק ארטישוק ירושלמי וערמונים
מה נצטרך?
1-2 כפות שמן זית
1 בצל
5-6 שיני שום
3-4 יח' קולורבי (קולורבי תמיד עדיף קטנים וצעירים)
500 גר' ערמונים קלופים (5 שקיות של ערמונים בוואקום)
1.2 ק"ג ארטישוק ירושלמי
2-2.5 ליטר ציר ירקות (או מים רק אם אין ברירה)
1 כף מלח
1/2 כפית שטוחה פלפל שחור
1 כפית חוויג' לקפה (מפתיע, אבל זה תבלין מושלם למרק הזה. אפשר להחליף ב-1/2 כפית זנגביל טחון + 1/2 כפית הל)
מיץ מלימון אחד (סחוט טרי)
ומה עושים?
ההכנה ממש פשוטה.
בסיר גדול מחממים מעט את שמן הזית.
קוצצים את הבצל לקוביות (אין צורך להתאמץ לקצוץ דק, במילא טוחנים בסוף את המרק כולו) ומוסיפים לסיר. מטגנים מעט עד להזהבה (לא להשחים)
קוצצים את השום ומוסיפים לסיר, מטגנים עוד דקה-שתיים.
בינתיים קולפים את הקולורבי, חותכים לקוביות ומוסיפים לסיר.
קולפים את הארטישוק הירושלמי (לא נורא אם הקילוף לא מושלם, זה באמת לא כ"כ פשוט בפקעת הזו...), שוטפים, חותכים לקוביות/טבעות עבות, מוסיפים לסיר.
מוסיפים את הערמונים בשלמותם.
מוסיפים את הנוזלים והתבלינים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ- 40-45 עד שכל הנוזלים מתרככים.
מוסיפים מיץ סחוט טרי מלימון אחד.
בבלנדר מוט טוחנים את המרק עד שהוא חלק לחלוטין. טועמים ומתקנים תיבול.
להגשה:
פורסים ארטישוק ירושלמי אחד דק מאוד ומטגנים לצ'יפס.
מניחים על כל צלחת 3 צ'יפסים ומפוררים ערמון נוסף.
מגישים קרוטונים ליד.
ערכים תזונתיים:
מהכמות יתקבלו 20 מנות
מנה = 115.5 קלוריות, 1.5 גר' שומן, 2.4 גר' חלבון, 22.8 גר' פחמימות, 0.0 מ"ג כולסטרול, 0.9 גר' סיבים תזונתיים.
コメント