כופתא ברנג'י הן כופתאות/קציצות אורז מהמטבח הפרסי הנהדר. פירוש המילה ברנג'י הוא אורז וכל היופי בקציצות שהאורז נכנס לתערובת עצמה, מה שגורם לכך שהקציצות עצמן נראות (לפעמים...) כמו קיפודים קטנים.
במקור מכינים מאורז ובשר, אבל כאן - גרסה צמחונית שבה הבטטה משחקת תפקיד מרכזי. וכמו תמיד במטבח הפרסי - ה..מ..ו...ן עשבי תיבול.
כל היופי הזה מתבשל ברוטב עגבניות שמסמיך מאוד, והתוצאה - משובחה!
*** המתכון המקורי של מיכל חביביאן, ואני אימצתי בשמחה.
כופתא ברנג'י - כופתאות אורז, בטטה ועשבי תיבול מהמטבח הפרסי
לכופתאות
3-4 בטטות לא גדולות במיוחד (סה"כ עד 1 ק"ג, לא יותר)
1 בצל בינוני
1/2-1 פלפל ירוק חריף (לא חובה)
1 כוס עשבי תיבול טריים קצוצים (הסבר בהמשך)
1/2 כוס קמח חומוס
1 כוס אורז בסמטי
1 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית פלפל שחור
ומה עושים?
1. מחממים תנור לחום בינוני-גבוה 180-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפיה, מניחים עליה את הבטטות, צולים 30-40 דקות עד שהבטטות מתרככות, מצננים.
2. חותכים את הבצל לקוביות גדולות ושמים במעבד מזון, קוצצים.
3. מוסיפים לאותו מעבד מזון יחד עם הבצל את הירק - פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, בצל ירוק. מפעילים את מעבד המזון עד שכל הירק קצוץ דק מאוד. סה"כ אמורה להתקבל כמות של כוס אחת בערך, במידת הצורך - אפשר להוסיף עוד ירק ולקצוץ עוד קצת. ולא לחסוך כאן, כי הירק הוא שם המשחק, אם יש לכם יותר מכוס - זה גם בסדר, אבל לא פחות בבקשה.
4. כשהבטטות מצטננות קולפים ומועכים לפירה (אפשר לעשות גם את זה במעבד מזון, עם הירק או בנפרד, או ידנית).
5. מעבירים לקערה גדולה את הבטטות עם הירק, קמח חומוס, אורז ותבלינים. מערבבים לתערובת אחידה ונותנים לה לנוח בקירור כחצי שעה.
6. מכינים כדורים בגודל של כדורי פינג-פונג בערך ומחזירים למקרר.
7. בינתיים מכינים את הרוטב.
לרוטב
2-3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני
3-4 שיני שום
2 כפות רסק עגבניות (1/2 מיכל קטן)
1 פחית (400 גר') עגבניות מרוסקות
1 פחית כנ"ל עם ציר ירקות (או מים בלית ברירה)
3-4 שזיפים מיובשים מגולענים
2-3 לימונים פרסיים (לדקור בסכין משני הצדדים)
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
ומה עושים?
1. מחממים בסיר רחב את שמן הזית. חוצים את הבצל לאורך ופורסים לטבעות דקות, פורסים גם את שיני השום. מעבירים את השום והבצל לסיר החם ומזהיבים קלות (על אש נמוכה, שלא ישחים).
2. מוסיפים לסיר את כל שאר הרכיבים, מערבבים, ומביאים לרתיחה. מבשלים כ-5 דקות, טוענים ובמידת הצורך מתקנים תיבול.
3. מחליקים לתוך הסדיר בעדינות רבה את הכופתאות המוכנות, מכסים את הסיר, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים כחצי שעה, עד שהאורז מוכן, הקציצות נראות כמו קיפודים והרוטב נספג בתבשיל. מכבים את האש ונותנים לכל העסק לנוח כמה דקות נוספות להתייצבות של הקציצות.
Comments