מה לא נאמר על חריימה? תבשיל הדגים המהולל של המטבח הטריפוליטאי.
בניגוד לדג המרוקאי (ולא, חריימה ודג מרוקאי זה לא אותו הדבר) כאן תמצאו רוטב סמיך ועשיר (במקור - חריף כמובן) שממש חובה לטבול בו חלה טריה של שבת.
אני, ואין דרך להתחמק מכך, לא גדלתי על חריימה. אצלנו הכינו גפילע פיש וגם דג אדום שהייתה בו מידה מסויימת של חריפות. וגם אצל איריס, הדודה הטריפוליטאית, שהייתה מפנקת לפעמים במעדנים אותנטיים מעשה ידי אחותה לידיה, לא זכור לי שאכלנו דגים. כך שלחריימה התוודעתי רק בשלב הרבה יותר מאוחר של חיי. ומיד התאהבתי.
אז המתכון הזה הוא לא של אמא וגם לא של סבתא, ובכל זאת - השתדלתי להיצמד עד כמה שניתן למקור, ויש לי אפילו 2 גרסאות להציע - אחת חריפה ואחת לא.
טעים זה יהיה, את זה אני מבטיחה, וזו אפילו מנה קלה להכנה. אז לא תנסו?
מה נצטרך?
מנות דג כמספר הסועדים (ואפשר קצת יותר כמובן) - מסורתית מכינים מבורי או לוקוס, גם ברמונדי יתאים מאוד. אני הכנתי מבורי חתוך לפרוסות (עם העצם). אפשר להכין גם פילה, אבל העצמות תורמות הרבה לטעם ובעיקר לסמיכות של הרוטב, כך שלדעתי זה ממש עדיף. בכל מקרה (פרוסות או פילה) - לא לוותר על הראש והזנב.
1/4 כוס שמן זית
8-12 (לפחות ועד ראש שום שלם) שיני שום גדולות
1 רסק עגבניות קטן (100 גר')
1 פלפל ירוק חריף, פרוס דק (לא חובה) 1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה חריפה (לא חובה) 1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כפית גדושה כמון
1 כפית קימל טחון (חובה!!! - זה התבלים שנותן את הטוויסט הנכון לכל העסק)
2 כוסות ציר ירקות או ציר דגים (אם ממש אין ברירה - אז מים) מיץ מלימון אחד
להגשה: כוסברה או פטרוזיליה קצוצה
ומה עושים?
1. כותשים את השום או קוצצים דק מאוד.
2. במחבת רחבה ועמוקה (שתכיל בנוחות את כל מנות הדג בשכבה אחת) שמים את השמן ומוסיפים את השום. מחממים (על להבה נמוכה יחסית) 1-2 דקות עד שהשום מתחיל להפיץ ניחוח נעים. להיזהר לא לחרוך את השום כי אז טעמו יהיה מר.
3. בינתיים חוצים את הפלפל החריף לאורכו, מנקים מצלעות ומגרעינים ופורסים דק מאוד. מוסיפים למחבת ומערבבים קלות.
4. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות וכל התבלינים. מערבבים היטב ומטגנים במשך 2-3 דקות (לפתיחת הטעמים). מוסיפים את הציר, מערבבים ומבשלים כמה דקות תוך בחישה מדי פעם עד שהרוטב אחיד. אין צורך להביא לרתיחה.
5. מוסיפים את פרוסות הדג (כולל ראש וזנב) ובעזרת כף מוזגים עליהן מהרוטב. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-10 דקות.
6. פותחים את הסיר, מוסיפים את מיץ הלימון, יוצקים על הדגים עוד מהרוטב (1-2 כפות לכל מנה) ומבשלים 5-10 דקות נוספות עד שהדג מוכן והרוטב הצטמצם והסמיך.
7. מגישים חם או פושר עם ירק קצוץ מעל וחלה טריה לטבול ברוטב.
ערכים תזונתיים (לא כולל החלה):
מנה עם רוטב (כ-120 גר') = 153.8 קלוריות, 9.4 גר' שומן, 12.3 גר' חלבון, 5.1 גר' פחמימות, 23.8 מ"ג כולסטרול, 0.4 גר' סיבים תזונתיים.
Comentários