036-1.jpg

הצטרפו ליותר מ-13,000 עוקבים וקבלו מתכונים ישירות למייל

תודה על הרשמתך!

  • שרון סער - רוקחת החלומות

גאלט בטטות אגוזים ורוקפור

עם כל אהבתי לקיש הצרפתי, שהוא בהחלט אחד המאכלים האהובים עלי ביותר, השנה החלטתי להחליף את הקישים בגאלט.


מה זה גאלט?

הגאלט (מהמילה הנורמנית גאלה, שפירושה "עוגה שטוחה") הוא מונח המשמש במטבח הצרפתי לסוגים שונים של עוגות עגולות שטוחות שמעוצבות ביד חופשית (בניגוד לפאי או טארט המעוצבים למשעי).

במקור אכן דובר בעיקר בעוגות פרי, אך כיום משמש המונח גם לתיאור של מעין פשטידות שטוחות של ירקות מסוגים שונים, עם גבינות או בלעדיהן. אבל (וזה ההבדל הגדול מהקיש) - בלי שמנת ובלי ביצים.

ועוד משהו: בניגוד לקיש, בו יש חשיבות ליחס המדוייק בין הביצים לשמנת ולקמח, הגאלט אינו דורש מתכון מדוייק, ויכולת האילתור היא כמעט אינסופית. קחו בצק, ירקות מכל הבא ליד וכמה גבינות, ואתם מסודרים.

עבורי - בהחלט אחת המנות הצמחוניות היותר נוחות ויותר מנחמות.


מכל הסיבות האלה (וגם ובעיקר כי לרגל ה'מצב' לא היה לי יותר מדי חשק לבישולים מפונפנים) הכנתי לארוחת שבועות השנה שני גאלטים: גאלט ירוקים וארטישוק עם גבינת עיזים (מתכון ממש בקרוב) והגאלט הנהדר הזה של בטטות עם אגוזים ורוקפור.


גאלט בטטות | רוקחת החלומות

מה נצטרך?


לבצק: (כמות הבצק ל-2 גאלטים בקוטר 22 ס"מ)

375 גר' קמח (2.5 כוסות + 1 כף גדושה) אני השתמשתי ב-250 גר' קמח לבן והיתרה קמח כוסמין (אפשר להחליף בקמח מלא או להשתמש בקמח לבן בלבד).

1 כפית שטוחה סוכר

1 כפית שטוחה מלח

175 גר' חמאה קרה מאוד

1 ביצה

1 כפית חומץ תפוחים או חומץ בן יין

1-2 כפות מים קרים (רק במידת הצורך)


למלית: (הכמות לגאלט אחד)

3 בטטות בצבעים שונים - כתומה, לבנה וסגולה (אפשר גם כתומות בלבד)

2 כפות ממרח אגוזים (לא חובה, אבל משדרג פלאים, מתכון כאן)

50-100 גר' גבינת רוקפור או כל גבינה כחולה אחרת

1-2 כפות אגוזי מלך קצוצים גס (אופציונאלי)

לקישוט והגשה: עלעלי טימין


ומה עושים?


1. מתחילים בהכנת הבטטות. מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות) וצולים את הבטטות במשך 20-30 דקות עד להתרככות. מצננים וקולפים. פורסים לפרוסות בעובי 2-3 ס"מ.


2. מכינים את הבצק: בקערת מעבד מזון שמים את הקמחים, המלח והסוכר. חותכים את החמאה הקרה לקוביות קטנות ומוסיפים לקמח. מעבדים לקבלת מרקם חול ים.

מוסיפים הביצה והחומץ ומעבדים עוד מעט. אם הבצק לא נאסף לכדור מוסיפים 1-2 כפות של מים קרים ומעבדים עוד מעט.

מוציאים את הבצק ממעבד המזון למשטח מקומח קלות ואוספים לכדור בצק. מחלקים לשני חלקים שווים. משטחים כל חלק לצורת פיתה, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה בערך (אפשר גם להכין מראש).


3. מחממים תנור לחום בינוני (175-180 מעלות).


4. מרדדים חלק אחד של הבצק על גבי נייר אפייה לעיגול בקוטר של כ-27-28 ס"מ. בעזרת רינג או צלחת מסמנים בעדינות (לא קורצים) עיגול בקוטר 22 ס"מ במרכז הבצק.

מהחלק השני של הבצק מכינים גאלט נוסף או עוטפים היטב, מכניסים לקופסה סגורה ומקפיאים לשימוש עתידי.


5. בתחתית העיגול שסימנו מורחים את ממרח האגוזים ומעליו מסדרים את פרוסות הבטטה (רצוי צבעים שונים לסירוגין).

מפזרים מעל הבטטות את גבינת הרוקפור (מגוררת או מפוררת) ומעליה את אגוזי המלך הקצוצים.


6. מקפלים את שולי הבצק מעל המילוי, אפשר להעזר בנייר האפייה.


גאלט בטטות | רוקחת החלומות

7. בזהירות מתבקשת מעבירים את נייר האפייה עם הגאלט שעליו לתבנית.


8. אופים במשך 30-40 דקות, עד שהבצק מתייצב ומזהיב מעט. מעטרים בעלעלי טימין.


9. מגישים חם או בטמפ' החדר. אפשר להכין מראש ולחמם כמה דקות בתנור לפני ההגשה.


גאלט בטטות | רוקחת החלומות


ממרח אגוזים

200 גר' אגוזי מלך

2 שיני שום

1⁄2 כוס שמן זית

1 כפית חומץ איכותי (אני השתמשתי בחומץ בן יין)

1/2 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור

1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר


במעבד מזון טוחנים את אגוזי המלך. מוסיפים את שאר החומרים ומעבדים למשחה חלקה למדי.

מעבירים לצנצנת ומאחסנים במקרר.

הממרח הוא בן לוויה מושלם לגבינות כחולות או מסוג ברי/רוקפור על פרוסת לחם טוב, במקום חמאה, עם מעט עלי רוקט.

פוסטים אחרונים

הצג הכול