מרק סמרטוטים איטלקי (סטרצ'יאטלה)
- שרון סער - רוקחת החלומות
- לפני 3 ימים
- זמן קריאה 3 דקות
פירוש המילה "סטרצ'יאטלה" Stracciatella באיטלקית הוא "סמרטוטים קטנים" או "קרעים קטנים" והכוונה כאן לרצועות הביצה העדינות שנוצרות בתוך המרק החם.
סטרצ'יאטלה אלה רומנה הוא מרק רומאי מסורתי. זו בעצם הגרסה האיטלקית למרק ביצים, שעושה שימוש במרכיבים פשוטים ויומיומיים ליצירת ארוחה מזינה, וכמו תמיד אצל האיטלקים - גם טעימה מאוד.
הבסיס למנה הוא ציר (עוף, בקר וא ירקות), שהוא למעשה מרק צח ועשיר מאוד. ומכיוון שזה החלק הכי חשוב במנה - שווה להשקיע בציר ביתי. ובכלל, כדאי תמיד שיהיה לכם ציר בבית. אני מכינה ציר ירקות כל שבוע-שבועיים ושומרת בבקבוקים במקרר ומשתמשת לכל הבישולים במהלך השבוע (במקום מים). זה משדרג כל מנה, באחריות.
החלק השני של המנה הוא הביצים - טורפים אותן היטב יוצקים למרק החם תוך כדי בחישה מתמדת במטרפה. הביצים נקרשות מחום המרק וכך נוצרים הנטיפים המופלאים. וזה בעצם כל הסיפור.
מזמינה אתכם להכין ביום החורפי היחיד שמצפה לנו השבוע (יום שלישי למיטב הבנתי) בתקווה שיהיו עוד ימי חורף ועוד הזדמנויות להכין את המרק הזה, או כל מרק אחר, יש כל כך הרבה אפשרויות באוסף המרקים של רוקחת החלומות.

מרק סמרטוטים איטלקי (סטרצ'יאטלה)
לציר ירקות בסיסי (אפשר להכין כמה ימים מראש)
1 שורש סלרי
1 שורש פטרוזיליה
1/2 צרור פטרוזיליה
1/2 צרור שמיר
כמה גבעולי סלרי (עם או בלי העלים)
חתיכה דלעת
2-3 גזרים
1-2 קולורבי
1 שומר
1 זוקיני
1 כרישה
1/8-1/4 כרוב לבן
כמה פרוסות זנגביל
כמה עלי דפנה
כפית פלפל אנגלי שלם
כפית מלח
תוספת לציר עוף (אפשר לוותר לצורך גרסה צמחונית)
1 ק"ג גרון הודו
1 ק"ג כנפיים
ככלל, אני משתדלת להכין ציר משאריות, בעיקר מטעמים של צמצום בזבוז מזון. מי שלא מכיר מוזמן לקרוא על הנושא כאן.
אני שומרת כל השבוע שאריות של ירקות שלא נעשה בהן שימוש אחר. למשל: לב של כרוב או 2-3 עלים חיצוניים קצת פחות יפים, גזעים של כרובית או ברוקולי, קליפות של דלעת, גזר או קולורבי, החלק הירוק של הכרישה, וכיו"ב. הכל נכנס לשקית שאני שומרת במקפיא.
כשאני קונים פילה דג אני מבקשת לארוז לי גם את הראשים והאידרות, מקפיאה ובהמשך משתמשת לציר דגים.
וכך גם כשאני קונה, למשל, פרגיות למילוי או עוף שלם שמפרקים לי - את העצמות אני מבקשת לארוז ומכניסה למקפיא.
וכשאני מכינה את הציר, אני בודקת מה יש לי בשקית ומשלימה רק את מה שחסר.
המתכון כאן הוא מתכון מלא מלא למי שלא אוסף שאריות. מי שאוסף - יוריד מהמתכון את מה שיש לו בשקית השאריות (קליפות מחליפות את הירק עצמו, אז בהתאם לכמות תחליטו אם להוסיף עוד קצת או לא).
ועוד משהו חשוב: שום דבר כאן לא חובה, ציר הוא דבר מאוד גמיש, תזרמו עם מה שיש בסופר או במקרר.
ומה עושים?
שוטפים היטב את כל הירקות וחותכים גס מאוד. אין צורך לקלף, רק לוודא שאין שאריות חול. ראש סלרי אני מקלפת כדי להיפטר מכל השערות.
שמים את כל הירקות השטופים בסיר גדול (מי שמכין ציר עוף יוסיף גם את חלקי העוף/הודו).
מוסיפים זנגביל, עלי דפנה, פלפל אנגלי ומלח. שימו לב שהמליחות בשלב הזה עדינה מאוד, בסופו של דבר תמליחו את התבשיל עצמו.
מוסיפים כ-3 ליטר מים (או פחות, כמה שנכנס בסיר).
מביאים לרתיחה ומבשלים לפחות שעה ועד 3-4 שעות (אם מדובר בציר עוף) כדי שהציר יהיה עשיר ובעל טעמים עמוקים.
מצננים מעט.
מסננים במסננת דקה.
להכנת הסטרצ'יאטלה נצטרך 2 ליטר ציר.
את השאר מעבירים לבקבוקים או קופסאות ושומרים לשימוש עתידי. ציר ירקות אפשר לשמור במקרר עד שבועיים, ציר עוף מקפיאים.
שאריות של ירקות שנשארו - זורקים, עשו את שלהם.
ירקות שלמים וטריים שנכנסו לציר - מנשנשים בכייף או מגישים על צלחת קוסקוס/אורז. זה נפלא.
שאריות בשר - אצלנו מועברות אחר כבוד לכלבה, וכך כולם נהנים.
להכנת הסטרצ'יאטלה
2 ליטר ציר מוכן
3 ביצים
1/2 - 3/4 כוס פרמזן או פקורינו מגוררים דק מאוד
1 כף סולת (לא חובה)
גרידה מלימון אחד (לא חובה, אבל מוסיף המון)
מלח, פלפל שחור
1/4-1/2 כפית אגוז מוסקט טחון או מגורר
תרד טרי ל הגשה (עדיפות לתרד בייבי, או כל סוג אחר ובמקרה כזה יש לפרוס לרצועות)
ומה עושים?
מפרידים מהציר כוס אחת ושומרים אותה בנפרד כשהיא קרה.
את כל שאר כמות הציר מעבירים לסיר למביאים לרתיחה.
בינתיים מערבבים בקערה (בעזרת מטרפה) ביצים, סולת (לא חובה), פרמזן, גרידת לימון, מלח, פלפל ומוסקט. מוסיפים לתערובת את כוס המרק הקרה ששמרנו בצד ובוחשים היטב.
כאשר המרק בסיר מתחיל לרתוח נותנים לו ערבוב-שניים במטרפה ואז מתחילים למוג פנימה את תערובת הביצים תוך כדי ערבוב מתמיד במטרפה כדי שלא יווצרו גושי ביצים גדולים מדי. זה יקח דקה שתיים, לא יותר.
מביאים את המרק שוב לרתיחה, מבשלים 5 דקות ומכבים את האש. המרק מוכן.
להגשה - מניחים בכל צלחת חופן בייבי תרד או רצועות תרד יוצקים את המרק מעל. התרד ייחלט במהירות מהחום של המרק.
גיוונים ותוספות
אפשר להוסיף פסטה קטנה, אורזו או אורז למנה עיקרית משביעה יותר.
אפשר לעטר בהגשה בבזיליקום טרי, עירית או פטרוזיליה קצוצים.

מרק סטרצ'יאטלה איטלקי | רוקחת החלומות (תמונת AI)
ערכים תזונתיים (8 מנות)


