צ'ילי קון קרנה - בתרגום חופשי: פלפלים (צ'ילי) עם בשר (קרנה, ומכאן גם קרניבור - אוכל בשר) - הוא נזיד מקסיקני של פלפלים, בשר, שום, בצל וכמון. כמו כל מאכל מסורתי טוב גם לצ'ילי גרסאות רבות - כמספר הבשלנים כך מספר המתכונים. ואם אתם שואלים אותי - זה כל היופי שבענין.
צ'ילי אוכלים בקערה עם אורז לבן, בתוך טורטיה או טאקו בלוויית דוריטוס או בכל דרך אחרת שטעימה לכם. בכל מקרה כדאי לצרף אליו את בני הלוויה האולטימטיביים שלי - גבינת צד'ר מגוררת, שמנת חמוצה, פיקו-די-גאיו (סלט עגבניות מקסיקני נהדר) וגוואקמולי.
אז היום - הגרסה האישית שלי לצ'ילי קון קרנה ולצידה - גרסה צמחונית ואפילו טבעונית וממש לא פחות טעימה של צ'ילי סין קרנה (בלי בשר).
מה נצטרך?
1-2 כפות שמן זית לטיגון
2 בצלים
2 פלפלים אדומים
2 פלפלים ירוקים
1-2 פלפל ירוק חריף או פלפל צ'ילי אדום טרי (תלוי במידת החריפות של הפלפל ובטעם האישי)
5-6 שיני שום
1 קופסת שימורים של עגבניות מרוסקות (לא רסק)
1 כוס מים
1/2 כוס יין אדום (לא חובה)
2 כוסות שעועית שחורה מבושלת מראש (אפשר מקופסת שימורים)
2 כוסות שעועית אדומה מבושלת מראש (אפשר מקופסת שימורים) 1 כף מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית גדושה פפריקה
1 כפית גדושה כמון
1/2 כוס כוסברה טריה קצוצה
לגרסה בשרית:
150-200 גר' בשר מעושן כלשהוא (כתף בקר, פנצ'טה או כיו"ב)
700 גר' בשר בקר טחון
לגרסה צמחונית/טבעונית
2-3 גבעולי סלרי
2 גזרים
ואפשר גם 250-500 גר' של קוביות טופו או סייטן או טחון מן הצומח (לא חובה)
ומה עושים?
1. בסיר גדול מחממים מעט את שמן הזית. קוצצים את הבצלים ומכניסים לסיר. מטגנים על אש נמוכה עד שהבצל מתרכך ומזהיב.
2. בגרסה הבשרית: חותכים את הבשר המעושן לקוביות קטנות, מוסיפים לסיר ומטגנים עד להתקרמלות קלה. מוסיפים את הבשר הטחון, מפוררים אותו ומטגנים עד שהבשר כולו משנה את צבעו.
בגרסה הצמחונית: חוצים את מקלות הסלרי לאורכם, פורסים דק ומוסיפים לסיר. קולפים את הגזרים חותכים לקוביות קטנות ומוסיפים לסיר.
3. בינתיים חותכים את הפלפלים האדומים והירוקים לקוביות. מוסיפים לסיר, ומערבבים קלות. את הפלפלים החריפים חוצים לאורך, מסירים גרעינים וגידים וקוצצים. מוסיפים לסיר.
4. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, היין ושיני השום הכתושות. מערבבים קלות.
5. מסננים את שני סוגי השעועית (ואת הטופו/סייטן בגרסה הצמחונית) ומוסיפים לסיר. מוסיפים את המים, התבלינים היבשים והכוסברה הקצוצה. מערבבים, מביאים לרתיחה ומעבירים ללהבה קטנה ונמוכה.
6. מבשלים ברתיחה עדינה שעה לפחות (בגרסה הצמחונית) ואפילו שעה וחצי (בגרסה הבשרית) עד שכל הירקות התרככו והרוטב סמיך מאוד.
7. בינתיים מכינים סלט פיקו די גאיו: 3-4 עגבניות חתוכות לפלחים עם 1/2 בצל סגול פרוס דק מאוד, 2-3 שיני שום כתושות, כוסברה קצוצה, מלח ומעט מיץ ליים (או לימון). אוהבי החריף מוזמנים להוסיף גם פלפל ירוק חריף חצוי ופרוס דק מאוד.
8. אם נשאר לכם עוד קצת כח, אני ממליצה להכין גם גוואקמולי: 2-3 אבוקדו בשלים - להוציא את הבשר מהקליפה ולמעוך היטב עם מעט מיץ לימון (לי הכי נוח להשתמש בממחה של תפו"א). להוסיף - בצל ירוק קצוץ, כוסברה קצוצה, 1/2 - 1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק מאוד, מלח ופלפל שחור.
הצעות הגשה
בקערה על אורז לבן מקושט במעט כוסברה טריה
בתוך צדפת טאקו עם גבינת צד'ר מגוררת ושמנת חמוצה
מגולגל בטורטיה עם גבינה מגוררת וחסה
בקערה עם גוואקמולי, פריחולס, דוריטוס ופיקו די-גאיו.
או בכל דרך אחרת שאוהבים. זה תמיד טעים.