הקיץ מעורר בי תמיד (ובעיקר השנה, שנת הקורונה, כשיוון וחו"ל בכלל הם בגדר חלום רחוק) רצון עז להכניס את כל ניחוחות וטעמי הטברנה היוונית הביתה. יש בו משהו, במטבח היווני, שעושה לי את זה ומעורר בי המון השראה לבישול.
מדובר באחד המטבחים העתיקים בעולם. מקורו בתרבויות שישבו ביוון כבר לפני 4,000 שנים, וכללו גם מטבח מפותח אשר זכה לתיעוד בכתובים. למעשה, ספר הבישול הקדום ביותר המוכר לנו הוא ספר הבישול של ארכסטראטוס היווני שנכתב בשנת 330 לפנה"ס לערך.
המטבח היווני הוא מטבח ים-תיכוני קלאסי עם השפעות ביזנטיות (מוסקט, פירות הדר) ועותומניות (מוסקה, צזיקי, בורקס). נעשה בו שימוש רב בשמן זית, ירקות ופירות, צמחי תבלין (אורגנו, מנתה, שום, בצל, שמיר, בזיליקום, תימין, שומר ועלי דפנה), וכן גבינות (בעיקר גבינות עיזים וכבשים בשל הטופוגרפיה ההררית שגרמה להעדפת עדרי צאן ובקר) ודגה על כל סוגיה, פועל יוצא של חופיה הארוכים של יוון והאיים הרבים.
מאפיין נוסף של המטבח היווני הוא סגנון האכילה המשותף (בינינו, זה כל כך ישראלי...), ובעיקר שולחן המזה (מזטים) - הגשת מספר רב של מתאבנים בצלחות קטנות בהגשה מרכזית, כאשר לצידן מוגש לרוב אוזו - משקה אלכוהולי בטעם אניס.
אז מה כוללת הארוחה היוונית שלי?
שולחן המזה (מזטים)
כאמור, מדובר במבחר מנות קטנות מעוררות תיאבון, ולצידן פיתות ואוזו. שולחן המזה שלי כלל:
קרם חצילים קלויים - עם שום כתוש, שמן זית, מיץ לימון ומלח, כשהכל טחון (עדיף בבלנדר מוט) לרמה של קרם חלק ואחיד.
פלפלים קלויים קלופים וחותכים לרצועות בתחמיץ של לימון, שמן זית, מעט חומץ, כמה שיני שום פרוסות דק, שמיר קצוץ ומלח.
כרובית צלויה בתנור (עם מעט שמן זית) על מצע רוטב יוגורט סמיך מתובל במלח, פלפל, שום כתוש פתיתי צ'ילי, פטרוזיליה ובצל ירוק.
חצילים בטחינה - חצילים קלויים עם טחינה גולמית, לימון, שום, כוסברה ומלח כמובן.
סלסה של עגבניות - עם הרבה שום ופלפל חריף.
שיפודי חלומי וירקות
סלט יווני וזיתים שחורים - עם עגבניות ומלפפונים חתוכים גס, קוביות של פטה, בצל סגול וזיתים שחורים (אפשר ורצוי לשים על הסלט עצמו).
וכך נראה שולחן המזה רגע לפני שהאורחים מתיישבים ומתחילים להחריב אותו...
למנות העיקריות
דגה, צאן ומנה עותומנית אחת.
קדירת פירות ים ברוטב שמנת ופטריות - מתכון מלא כאן.
ולקינוח - בקלאווה ביתית - וכאן המתכון.
אז מה אתם אומרים? החופשה הבאה ביוון?