בואו נודה על האמת, פירות ההדר שמוכרים לנו עכשיו לא דומים לאלה של תחילת העונה. הם מגיעים מקירור וכבר הרבה פחות טעימים, וכך קרה שנתקעתי עם כמה קלמנטינות ותפוזים שאף אחד כבר לא רוצה לאכול.
אז מה עושים?
אפשר לזרוק, אבל עדיף לצמבז.
צימבוז = צמצום בזבוז מזון. בזבוז מזון הוא בעיה עולמית הגורמת לנזקים חברתיים, כלכליים וסביבתיים הפוגעים בכולנו. בישראל מושלכים מידי שנה כ־2.5 מיליוני טונות של מזון. תחשבו על זה רגע - 7,000 טונות מזון מדי יום ביומו, כאשר לפחות מחצית מהכמות ראויה למאכל. אובדן של 6,900 ₪ בשנה לכל משק בית בישראל.
הדרך העיקרית ליישום צמבוז היא להימנע מזריקת מזון. כן, כן, זה כל כך פשוט וממש בידיים שלנו.
אז... מהקלמנטינות הכנתי סורבה הורס (מתכון יגיע בהמשך) ומהתפוזים - מוס שוקולד-תפוז. מהמוס הזה אפשר להכין עוגת מוס על בסיס של תערובת לכדורי שוקולד או בראוניז או כקינוח אישי יפהפה. בכל מקרה - הנאה מובטחת וגם תרמנו לצימבוז... אז נצא לדרך?
מה נצטרך?
לבסיס:
תערובת של כדורי שוקולד שאני מכינה מפירורי עוגות ועוגיות.
במסגרת מדיניות הצימבוז הכללית במטבח שלי - עוגות בחושות או עוגיות שכבר עברו את השיא לא נזרקות אצלי אלא נטחנות לפירורים ונשמרות במקפיא. חשוב: לשמור בקופסה סגורה הרמטית, לא בשקית).
אני משתמשת בפירורים להכנת כדורי שוקולד, לעיבוי והסמכה של מליות (למשל מלית פרג או אגוזים) וגם, כמו במקרה הזה, כבסיס לעוגה.
אם אין לכם פירורים אפשר לטחון ביסקוויטים בכמות דומה.
לפסח - משתמשים בפירורי עוגיות לחג (מה שנקרא עוגיות יין) שמרסקים או טוחנים, הכי פשוט ומהיר.
אפשרות נוספת לפסח (ולא רק) - מכינים את המוס בכוסות אישיות, ללא בסיס.
מה נצטרך (לבסיס של עוגה בקוטר 24-26 ס"מ)
1.5 - 2 כוסות של פירורים, תלוי בעובי הבסיס שאתם אוהבים.
50 גר' חמאה
2 כפות סוכר (או תחליף)
1/4 כוס יין אדום מתוק (רצוי מהסוג המתובל כמו קונדיטון או מרסלה שבכל מקרה אני קונה עכשיו לטובת החרוסת)
2 כפות קקאו
50 גר' שוקולד מריר (לא חובה, אם כי ממש משדרג)
1-2 כפות רום או ברנדי (לא חובה)
ומה עושים?
בסיר קטן שמים את החמאה, הסוכר, היין והקקאו. את הקקאו מקפידים שמים אחרון, למעלה, שלא יישרף בתחתית הסיר. מבשלים על אש נמוכה עד שהתערובת אחידה וכל הסוכר נמס.
מוסיפים שוקולד מחכים שיימס ומערבבים היטב. אם רוצים מוסיפים עכשיו (אחרי שהשוקולד נמס) גם את הברנדי/רום.
שופכים את תערובת השוקולד על 1.5 כוסות פירורים ומערבבים היטב.
דליל מדי? מוסיפים עוד פירורים.
נוקשה מדי? מוסיפים מעט חלב.
ועכשיו, כשהגענו למרקם הרצוי (קחו בחשבון שבקירור כל העסק יתקשה עוד יותר) - משטחים בשכבה אחידה ככל הניתן בתחתית של תבנית עגולה בקוטב 24-26 ס"מ, מרופדת בנייר אפיה ומעבירים לקירור להתייצבות.
בינתיים עוברים להכנת המוס.
מה נצטרך?
2-3 תפוזים
1 כוס סוכר (או תחליף)
2 כפות ליקר תפוזים
250 גר' שוקולד מריר איכותי (לפחות 60% מוצקי קקאו)
200 גר' חמאה
3 ביצים, מופרדות
250 מ"ל (1 מארז) שמנת להקצפה
250 גר' מסקרפונה (בטמפ' החדר כדי להקל על ההקצפה)
ומה עושים?
1.מגררים את קליפת התפוזים (אם הם ממש יפים, אם לא - מוותרים על הקליפה).
אופציה נוספת - קולפים את התפוז בקולפן ז'וליינים, מבשלים אותם בסירופ (שלב 2) ולאחר מכן מסננים ומצננים היטב.
סוחטים את התפוזים (תתקבל כמות של 1 כוס בערך) שמים בסיר קטן עם 1/2 כוס סוכר (שימו לב, זו לא כל כמות הסוכר, בשאר נשתמש בהמשך), מביאים לרתיחה ומבשלים כמה דקות, עד שהסירופ מצטמצם. מוסיפים ליקר וגרידה ומצננים לטמפ' החדר. זה יקח זמן, אפשר להכין כמה שעות או יום מראש.
2. ממיסים במיקרוגל (בפולסים של 30 שניות) שוקולד + חמאה. מערבבים היטב ומצננים.
3.אחרי שתערובת השוקולד התקררה מעט מוסיפים את שלושת החלמונים ומערבבים היטב.
4. כששתי התערובות (סירופ תפוזים ושוקולד) הגיעו לטמפ' החדר מערבבים אותן יחד.
5. עכשיו ורק עכשיו מקציפים את 3 החלבונים עם 1/4 כוס סוכר ומקפלים מעט בעדינות רבה לתוך תערובת השוקולד (אין צורך להגיע בשלב הזה לתערובת אחידה לחלוטין).
6. מקציפים שמנת + מסקרפונה עם 1/4 כוס סוכר אחרונה שנותרה. 1/2 - 2/3 מהכמות מקפלים לתוך תערובת השוקולד. מערבבים בתנועות קיפול עדינות עד שהתערובת אחידה.
יוצקים את כל המסה על הבסיס המוכן ומעבירים למקפיא לשעה לפחות. את יתרת הקצפת שומרים במקרר.
אפשרות נוספת - לצקת את המסה לכוסות/גביעים אישיים בלי הבסיס.
7. אחרי שעה מצפים את העוגה בקצפת שנותרה או מזלפים על הקינוחים האישיים.
מקשטים בשוקולד מגורר, או בז'וליינים שבשלנו בסירופ או בפלחי תפוז מסוכרים.
ערכים תזונתיים (בחלוקה ל-20 מנות נאות):
Comments