סבא שלי, סבא דב המהולל, שללא ספק ראוי לתואר הסבא הכי טוב העולם, היה מגדל פטל. הוא לא גר בגליל ולא בגולן, לא היו לא מטעים ולא שטחי גידול, על גידולים הידרופוניים ומצעי גידול מותאמים אישית (כן, כך מגדלים היום פטל בגולן) הוא אפילו לא חלם, אבל הייתה לו גינה קטנה סביב הבית ברמת גן, ושם הוא עשה נפלאות. וראש וראשון לכל הנפלאות האלה - היה הפטל. פטל שחור.
בכל שבוע בעונה, כשהיינו מגיעים לסבא וסבתא, היו מחכות לנוח 2 קערות של קסם - קערה של פיטנגו (נושא לפוסט נפרד) וקערה של פטל. ולא היה דבר טעים מהפטל הזה בכל העולם כולו.
אז אתם יכולים לתאר לכם מה זה פטל בשבילי, וכמה אני נרגשת כל שנה חדש, כשיש פטל טרי בשווקים. ונכון שיש גם קפוא, אבל הזכרונות הם של פטל טרי...
אז הנה אנחנו שוב בעונת הפטל. על המדפים יש פטל שחור ופטל אדום, והשנה נתקלתי לראשונה גם בפטל כתום ואפילו בתות עץ פקיסטני שממש השתלב בחבורה, ומכל אלה הכנתי עוגת גבינה חגיגית במיוחד, עם ה..מ..ו..ן פטל, מכל הסוגים. כי בכל זאת חוגגים אצלנו יום הולדת השבוע.
מה נצטרך?
לבסיס העוגה - בצק פריך.
אפשר כמובן להכין לבד, ואם כבר מכינים - אז רצוי בהחלט שיהיה בצק שקדים, מתכון והוראות הכנה לבצק שקדים תמצאו כאן.
אבל אני מודה ומתוודה שהפעם השתמשתי בבצק פריך מוכן (שהגיע אלי באחד המשלוחים של הסופר במקום בצק עלים ומשהו הייתי חייבת לעשות איתו...)
למלית:
2 כוסות פטל אדום או שחור או תערובת של השניים. אני השתמשתי למלית בפטל קפוא (שהופשר מראש) ואת הטרי שמרתי לקישוט.
3 ביצים L
100 גר' (1/2) כוס סוכר (אם אתם אוהבים מתור יותר אפשר להגדיל את הכמות ל-130 גר' (2/3 כוס)
250 גר גבינה לבנה 5%
200 גר' גבינת שמנת (אפשר 5%)
1 גביע שמנת חמוצה (15% שומן)
גרידה ומיץ מלימון אחד גדול ועסיסי (או 2 קטנים)
30 גר' (1/4 כוס) אינסטנט פודינג וניל
30 גר' (1/4 כוס) קורנפלור
לקישוט והגשה:
2 כוסות פטל טרי (תערובת של אדום, שחור, כתום ותות עץ פקיסטני)
אבקת סוכר
קולי פטל (לא חובה, אני קניתי ב'לחמים').
ומה עושים?
1. מפשירים את הפטל. בזמן ההפשרה הפרי מגיר המון נוזלים ואנחנו לא רוצים אותם בתוך העוגה, לכן חשוב מאוד להפשיר מראש ולסנן. לא לסחוט, כדי שהפרי ישמור על צורתו המקסימה, אבל בהחלט לסנן.
2. מכינים את הבצק הפריך ומכניסים לחצי שעה למקרר או מפשירים לילה מראש בצק פריך שקנינו (או קבלנו בטעות במשלוח מהסופר).
מוציאים מהמקרר את הגבינות והשמנת כדי שיגיעו לטמפ' החדר.
3. מרדדים את הבצק לעובי של כ-4 מ"מ (אם משתמשים בבצק הקנוי - העובי שלו מתאים ואין צורך לרדד). משטחים על תחתית ודפנות של תבנית אפיה בקוטר 24 ס"מ. דוקרים את הבצק בכמה מקומות במזלג (כדי שלא יתנפח באפיה) מכניסים למקרר למנוחה של חצי שעה. את יתרת הבצק חותכים לרצועות ברוחב של 1.5 ס"מ בערך (נשתמש בהן בהמשך לקישוט) ומעבירים גם כן למקרר.
4. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). אופים את תחתית הבצק במשך כ-20 דקות עד להזהבה. מוציאים מהתנור ומצננים מעט. לא מכבים את התנור.
5. מכינים את המלית: מקציפים ביצים + סוכר. מוסיפים גבינות ושמנת, מיץ לימון וגרידה ומערבבים היטב עד שהתערובת אחידה. מוסיפים אינסטנט פודינג וניל + קורנפלור ומערבבים שוב.
6. על תחתית הבצק האפויה מסדרים כ-2/3 מכמות הפטל המופשר. יוצקים מעל את מלית הגבינה ועליה את יתרת הפטל. דוחפים את הפטל קצת לתוך המלית (אבל לא עמוק עד התחתית, כך שיבצבצו קצת.
7. את רצועות הבצק מסדרים מעל המלית בצורת שתי וערב (לא חובה, אבל מוסיף הרבה חן לעוגה). אם רוצים ממש להשקיע מרדדים את שאריות הבצק, קורצים פרחים ומשתמשים גם בהם לעיטור.
8. מכניסים את העוגה לתנור החם (180 מעלות שהשארנו פועל) ואופים במשך כ-45 דקות, עד שהבצק למעלה מתחיל להזהיב.
9. מצננים, מכסים, ומכניסים לכמה שעות למקרר.
10. לפני ההגשה עורמים על העוגה את כל סוגי הפטל הטרי, מפדרים במעט אבקת סוכר, ומגישים את העוגה במלוא הדרה על צלחת עם רגל כיאה וכיאות לעוגה חגיגית שכזו.
ואם רוצים לקחת אותה עוד צעד קדימה - מגישים עם קולי פטל, ואז זה בכלל...
ערכים תזונתיים:
עוגה = 20 מנות.
מנה = 110.7 קלוריות, 2.2 גר' שומן, 3.4 גר' חלבון, 18.3 גר' פחמימות, 6.1 גר' כולסטרול, 1.3 גר' סיבים תזונתיים.
Commenti