סוף החורף ותחילת האביב (בדיוק עכשיו!) הם שעתם הגדולה של העלים למיניהם, והשבוע על שולחננו - חמציץ.
ואני לא מתכוונת לפרח החמציץ הצהוב בעל העלעלים העדינים שכולנו אהבנו לכרסם את גבעוליו בילדותנו (לפרח הזה נחזור בסוף הפוסט), אלא לעלי החומעה הרחבים והמוארכים ששימשו במטבחי האזור עוד מימי קדם.
למתעניינים בטריוויה חמציצית אספר, שמקורו של פרח החמציץ בדרום אפריקה, וממנה יובא למקומות שונים בעולם כצמח נוי. לישראל הגיע בסוף המאה ה-19 ומאז התאקלם היטב, התפשט למקומות רבים וכיום ניתן למצוא אותו בבתי גידול שונים בכל רחבי הארץ. אבל מהפרח הזה לא נכין סלט. לצורך כך נחזור לעלי החמציץ (החומעה).
עלי החומעה (כמו פרח החמציץ) עשירים בחומצה אוקסלית שמעניקה להם את טעמם הייחודי, ומכאן גם שמם המשותף - חמציץ.
בשנים האחרונות החל גידול חקלאי של החומעה ואפשר להשיג את העלים היפים והחמצמצים בשווקים ובירקניות. ומה עושים בהם? מחומעה מכינים מרקים חמצמצים (במטבח המזרח-אירופאי קיים 'בורשט' ירוק שמכינים מעלי חמציץ, והבדואים אוכלים את העלים מבושלים ומעורבבים עם חלב חמוץ), או כל מתכון אחר של עלים ירוקים – קציצות, סלטים או כיסנים ממולאים בירק. חמצמץ וטעים.
נציין כאן כי אין להפריז באכילת החמציץ, שכן במינונים גדולים לחומצה האוקסלית תופעות לוואי מזיקות.
המתכון שאביא כאן משדך לעלי החמציץ פירות יבשים ורוטב פירותי, שמאזנים את החומציות של העלים באופן מושלם. קרדיט לרעיון המקורי לדורעם גונט במתכון שפורסם לפני שנים ב'הארץ', אבל כהרגלי הוספתי ושדרגתי.
הסלט כל כך מקסים וכל כך טעים, עד כדי כך שחוסל בטרם הספיקותי לצלם... אבל אל דאגה, בהזדמנות ראשונה מיהרתי לשים יד על צרור נוסף של עלי חמציץ, להכין סיבוב נוסף של הסלט הנהדר הזה, והנה הוא לפניכם במלוא הדרו. ממש גינה פורחת בצלחת.
מה נצטרך?
300 גר' עלי חמציץ
5-6 יחידות דבלים
5-6 יחידות משמש אוזבקי מיובש
חופן חמוציות
1/2 כוס אגוזי לוז קצוצים גס
אופציה: 100 גר' גבינת רוקפור מפוררת או חתוכה לקוביות (לא חובה אבל ממש משדרג)
לקישוט: 6-8 פרחי חמציץ ללא גבעול (לא חובה)
לרוטב:
1 כף גדושה ריבת תאנים או ריבת משמש
מיץ מתפוז אחד סחוט טרי
2-3 כפות שמן זית
1-2 שיני שום כתוש דק
1 פלפל צ'ילי אדום טרי (או יותר, תלוי במידת החריפות הרצויה) פרוס לטבעות דקיקות
מלח ופלפל שחור גרוס
ומה עושים?
1. שוטפים היטב את עלי החמציץ ומייבשים,. נפטרים מהגעולים ואת העלים עצמם חותצכים גס ל - 2-3 פיסות, כדי שיהי נוח לאכול. שמים את העלים בקערה גדולה.
2. חותכים את הדבלים והמשמשים לקוביות ומוסיפים לקערה יחד עם החמוציות.
3. קוצצים גס את אגוזי הלוז ומוסיפים גם אותם לקערה. מערבבים קלות ומעבירים לקערת הגשה.
4. בצנצנת קטנה משקשקים את כל חומרי הרוטב, יוצקים על הסלט ממש לפני ההגשה. מקשטים בפרחי חמציץ שקטפתם בגינה (הבטחתי לחזור לפרח...). כמה פשוט - ככה טעים.
Comments