כשהילדים שלי היו קטנים קבלתי מתנה - מכונת לחם. כזו שמכניסים בערב את כל החומרים ומפעילים טיימר. באישון לילה המכונה מתחילה, ללוש, להתפיח ולאחר מכן לאפות ובבוקר מתעוררים לניחוחות של לחם טרי שזה עתה יצא מהתנור.... גן עדן אמיתי.
המכונה הזו הייתה ממש התמכרות עבורי, כל ערב הייתי מקדישה את הזמן כדי להגות, לתכנן וליצור את הלחם של מחר. סוגים שונים של קמחים, יחסים שונים של מרכיבים, תוספות כאלה ואחרות, הכל ניסיתי. וכמובן, - היו לחמים מוצלחים יותר והיו כאלה שפחות, אבל אני נהניתי מכל רגע. שלא לדבר על הכריכים הסופר-מושקעים שהייתי מכינה לילדים לבי"ס...
עד שיום אחד המכונה שבקה, הלך המנוע, היא לא עמדה יותר בעומס.
אז שאני אוותר? אחרי רגע אחד קטן של היסוס החלטתי לעבור למיקסר ולתנור, רק כדי לגלות שהתוצאות אפילו טובות יותר. ומאז אני חולה על אפיית לחמים.
עם שאור, לעומת זאת (כמו עם עציצים אם להודות על האמת), אני קצת פחות מצליחה. מודה.
גידלתי בעבר שאור במשך כמה שבועות ואפילו כמה חודשים (ויש לי גם הוכחה, כאן משמאל) אבל לא מעבר לזה.
זרקתי את הצנצנות המעופשות והתחלתי לחפש אחר פתרונות אחרים, כי בכל זאת, אין כמו הטעם והמרקם של לחם מחמצת אמיתי...
אז מה בכל זאת עושים? משתמשים ב'סטרטר' אחר, מסוג ביגה או פוליש, שמכינים כמה שעות מראש והוא מבטיח תוצאות לא פחות טובות, בלי להשתעבד לצנצנת השאור שבמקרר... נסו ולא תצטערו!
מה שכן, חברים, לחם זה לא משהו ספונטני שמחליטים עכשיו להכין ואוכלים בעוד חצי שעה או שעה. וגם לא בעוד שעתיים. קחו את הזמן, סבלנות היא אחד מכלי העבודה הכי חשובים של האופה...
* המתכון מבוסס על מתכון ללחם כפרי מאתר 'הנחתום' באינטרפטציה חופשית שלי.
מה נצטרך?
לביגה
200 גר' קמח לבן
150 מ"ל מים
1/2 כפית שמרים יבשים
לעיסת שיפון
100 גר' קמח שיפון
100 מ"ל מים
ללחם עצמו
300 מ"ל מים
100 מ"ל מיץ תפוזים סחוט טרי (הכמות הזו תתקבל מתפוז אחד, אם חסר קצת - אפשר להשלים במים)
400 גר' קמח שיפון
300 גר' קמח לבן
1 כף (15 גר') סוכר חום בהיר (דמררה)
1 כפית (3 גר') שמרים יבשים
1 כף גרידת תפוז (לגרר את הקליפה לפני שסוחטים את המיץ)
2 כפיות (12 גר') מלח
100 גר' פקאן קלוי ומומלח קלות
ומה עושים?
מכינים מראש (ערב קודם, או בבוקר אם מתכננים לאפות בערב) את הסטרטרים: בקערית קטנה מערבבים בעזרת מזלג את החומרים לעיסת השיפון. בקערית בינונית (שתאפשר גם מקום לתפיחה) מערבבים בעזרת מזלג את כל החומרים לביגה. מכסים את 2 הקעריות בניילון נצמד ומשאירים על השיש למשך 8-12 שעות.
בקערת מיקסר גדולה שמים את כל הנוזלים של הבצק עם 2 העיסות שהכנו ערב קודם ומתחילים לערבב ביחד. כאשר החומרים מתאחדים (פחות או יותר, לא חייב להיות הומוגני לחלוטין) מוסיפים את הקמחים, הסוכר והשמרים. לשים במשך 5 דקות.
מוסיפים את המלח, גרידת התפוז ואגוזי הפקאן (שבורים קצת בידיים) ולשים 5 דקות נוספות.
אוספים את הבצק לכדור, שמים בקערה (אפשר קערת המיקסר, אם אתם לא צריכים אותה למשהו אחר בשעות הקרובות) ומכסים בניילון נצמד. מתפיחים עד להכפלת הנפח, במזג אוויר קר זה יכול לקחת אפילו כמה שעות, אבל לא מתפתים להמשיך לשלב הבא לפי שהתפיחה מלאה, אחרת יתקבל לחם דחוס ויבש. אז קחו את הזמן בנחת. לזירוז התהליך אפשר לעביר את הקערה למקום חמים יותר בבית. זה הכל. תזכרו שאנחנו עם מעט שמרים וקמח כבד וזה ייקח זמן.
כשהבצק (סוף סוף) מכפיל את הנפח - מחלקים אותו ל-2 חלקים שווים, יוצרים מכל חלק ככר מוארכת ושמים בתום תבנית אפיה מברזל שמיועדת ללחם או פשוט על תבנית אפייה שטוחה גדולה. בכל מקרה חשוב להקפיד על כך שהתבניות תהיינה מרופדות בנייר אפייה.
מתפיחים במשך שעה נוספת (באותו מקום חמים) או נותר לפי הצורך, עד שנפח הבצק גדול פי 1.5 לפחות, והבצק רך ואוורירי מאוד בנגיעה. חורצים 3-4 חריצים רחבים בחלק העליון של הבצק. גם בשלב הזה - סבלנות היא שם המשחק!
מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות) כשבתחתיתו תבנית אפיה גדולה. במקביל מרתיחים קומקום מים. כאשר התנור חם - מוזגים מים רותחים לתבנית שבתחתית התנור, ומכניסים לתנור מיד גם את התבניות עם הלחמים.
אופים 40 -45 דקות. אם אופים בתבנית ללחם - כדאי לשלוף מהתבנית 5 דקות לפני תום הזמן ולהשלים אתה אפיה ללא תבנית, כדי להבטיח אפיה מלאה גם בחלק התחתון של הכיכר. בכל מקרה בודקים שהתחתית אפויה היטב לפי הצבע, וכאשר נוקשים עליה נשמע צליל חלול.
מעבירים את הלחמים לרשת לצינון מלא, לפחות שעה, ורק אז פורסים, מורחים במעט חמאה עם גבינה טובה או ריבה ביתית, טועמים ומתעלפים, באחריות!!!
ערכים תזונתיים:
מכל ככר יתקבלו כ-20 פרוסות.
פרוסה = 108.4 קלוריות, 2.1 גר' שומן, 3.2 גר' חלבון, 19.0 גר' פחמימות, 0.0 מ"ג כולסטרול, 0.4 גר' סיבים תזונתיים.
Comments