036-1.jpg

הצטרפו ליותר מ-13,000 עוקבים וקבלו מתכונים ישירות למייל

תודה על הרשמתך!

  • שרון סער - רוקחת החלומות

חצאי ארטישוק צלויים

יש כמה וכמה סיבות טובות להתמסר, בימים אלה ממש, לארטישוק.


ראשית, מדובר באחד הירקות הבודדים שעדיין נותרו עונתיים, ועכשיו בדיוק מתחילה העונה, שתימשך עוד סוף האביב (מתישהו בחודש מאי). החלק האכיל בארטישוק הוא המצע של הפרח, שנקרא גם תחתית או לב. מחוץ לעונה ניתן להשיג תחתיות קפואות, משומרות או כבושות שמספקות פתרון לא רע, אבל הלוק ההורס וההתעסקות הממכרת מצויים בגרסה הטריה בלבד, כמובן, ועכשיו!



שנית, אם אתם, כמוני, מאמינים בחקלאות מקומית, בוודאי תשמחו לשמוע שהארטישוק הוא ממש מכאן, אגן הים התיכון, ונזכר (בשמו העברי - קנרס) גם במקורותינו (המשנה והתלמוד).


האגדה מספרת כי באחד ממפגשיו של זאוס, מלך האלים, עם אחיו פוסידון, אל הים, בחוף הים של האי זינרי (Zinari), הוא הבחין בנערה מקומית צעירה בשם קינרה שצעדה על החוף ועסקה באיסוף צדפים. זאוס כבש את ליבה, העלה אותה אל הר האולימפוס ואף העניק לה מעמד של אלה, ובלבד שתוותר על חייה הקודמים עם בני התמותה. לא חלף זמן רב וגעגועיה של קינרה להוריה ולכפר הקטן ממנו באה גברו, עד כדי כך שהיא והיא חמקה למספר שעות לעולמם של בי התמותה כדי לבקר את הוריה. זאוס שזעם על כך החליט להחזיר אותה לכפר הולדתה בצורת שיח קוצני ומכוער – הארטישוק (בשמו הלטיני: קינר (Cynar), על שם אותה נערה).


מה עוד כדאי לדעת?

ערכו התזונתי של הארטישוק רב. זהו אחד הירקות בעל תכולת נוגדי החמצון הגבוהה ביותר, ובנוסף נחשב לירק משתן המשפר את תפקודי הכבד וכיס המרה, ותורם גם להפחתת רמת הכולסטרול הרע בדם (באמצעות אותו מנגנון בו משתמשות התרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים).

בנוסף, הארטישוק עשיר בסיבים תזונתיים, ולכן אף שהוא דל בקלוריות, הוא תורם לתחושת השובע. הסיבים התזונתיים, שאינם מעוכלים על ידי גוף האדם, מסייעים גם לפעילות תקינה של מערכת העיכול, וכן להאטה בספיגה של השומנים והסוכרים לזרם הדם.


ארטישוק צלוי | רוקחת החלומות

מה נצטרך?

5-6 יחידות ארטישוק (סגול או ירוק, לא משנה), רצוי שיהיו בגדול אחיד פחות או יותר.

1/2 לימון

1/2 כפית מלח


לתיבול:

1/4 כוס שמן זית

2 כפות צלפים

2 כפות זיתי קלמטה

2 כפות לימנים כבושים

4-5 יח' אנשובי

1/2 כוס פטרוזיליה

2 כפות פרמזן


ומה עושים?


1. מבשלים את הארטישוק בשלמותם.

אפשרות אחת היא לקטום את הגבעולים (שומרים לשימוש בציר) ולהעמיד אותם בסיר.

אפשרות שניה - להשאיר את הארטישוק עם הגבעול ולהשכיב אותם בסיר. במהלך הבישול יהיה צורך להפוך מדי פעם, כדי שהבישול יהיה אחיד.

בכל מקרה - מוסיפים מים עד מחצית הגובה בערך, מלח, ומיץ מחצי לימון כולל קליפת מחצית הלימון עצמה.

מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה 20-30 דקות. מסננים מהנוזלים ומצננים מעט (רק כדי שאפשר יהיה להמשיך לעבוד עם הארטישוקים).


2. בינתיים קוצצים את כל מרכיבי הרוטב, למעט הפרמזן, ומערבבים עם שמן הזית (אפשר במעבד מזון).


3. מדליקים תנור על חום בינוני (180 מעלות) מרפדים תבנית בנייר אפייה.


4. חוצים את הארטישוק לאורכם ומסדרים חצאי ארטישוק על נייר האפייה. שמים על ליבו של כל ארטישוק כף אחת מתערובת התיבול. מפזרים מעל את הפרמזן.


ארטישוק צלוי | רוקחת החלומות

5. מכניסים לתנור החם למשך 10-15 דקות. מעבירים לצלחת הגשה ומגישים חמים או בטמפ' החדר.


6. איך אוכלים? תולשים עלה-עלה ונוגסים רק בחלק התחתון (שקרוב ללב). כאשר מגיעים למרכז - מסירים את החלק השעיר ונהנים מהלב הנפלא.




ערכים תזונתיים:

מחצית אחת של ארטישוק = 158 קלוריות, 10 גר' שומן, 9.8 גר' חלבון, 7.4 גר' פחמימות, 13.2 מ"ג כלסטרול, 3.1 סיבים תזונתיים.

222 צפיות0 תגובות