תכיני ברבקואה, הוא אמר כשהתחלנו לחשוב על ארוחת יום ההולדת של גיא. כולנו מאוד אוהבים מקסיקני, ומזמן לא הכנתי כך שזה נשמע רעיון מעולה, אבל...
ברב-מה? ברבאבא? אבל הוא כבר הלך לדרכו, הילד.
אז תחקרתי ומצאתי וגם הכנתי, וזו ללא ספק מנה ששווה להתאמץ עבורה.
ולא שהמאמץ כזה גדול. רשימת המרכיבים מעט ארוכה, אבל בסופו של דבר התנור עושה את רוב העבודה.
אז אתם מכינים ארוחה מקסיקנית או סתם מחפשים לגוון את המנות הבשריות - לכו על זה, זו מנה נהדרת. נקודה.
גילוי נאות: הבסיס למתכון מהבלוג מטבח מקומי של לימור לניאדו תירוש, אחד הבלוגים האהובים עלי בתחום האוכל. השינוי העיקרי (אם כי לא היחידי) הוא בשיטת ההכנה - לילה בתנור, וזה ממש שווה את זה!
ברבקואה, תבשיל בשר מקסיקני
מה נצטרך?
2 נתחים גדולים ויפים של אסאדו על העצם
1 ק"ג נתח בשר לבישול ארוך (אונטריב הוא הנתח המועדף עלי אבל גם צוואר יהיה מצויין) - חתוך לקוביות גדולות
2-3 עצמות מח עסיסיות
*** את כל הבשר כדאי להוציא מהמקרר חצי שעה-שעה מראש כדי שיגיע לטמפ' החדר.
1/2 כוס שמן זית 1 בצל קלוף, חצוי ופרוס לטבעות דקות
6 שיני שום קצוצות חתיכה (4-5 ס"מ) של שורש ג'ינג'ר קלוף וקצוץ דק
1/2 כוס (125 מ"ל) יין יבש (אדום או לבן) 1/3 כוס (80 מ"ל) רוטב סויה 1/4 כוס (60 מ"ל) חומץ בלסמי 1/4 כוס רוטב ברביקיו איכותי מוכן 2 כפות סוכר חום כהה 5-6 ענפי טימין
1 ענף רוזמרין
3 עלי דפנה
3-4 ענפי אורגנו טרי (או 1/2 כפית אורגנו מיובש) 5 כוסות (1250 מ"ל) ציר ירקות/עוף/בשר חם
תבלינים:
2-3 כפיות מלח גס (להתחיל עם 2 כפיות ובמידת הצורך להשלים בהמשך)
2 כפיות פלפל שחור גרוס גס
2 כפיות גדושות תבלין טוסקנה או פפריקה (מתוקה/חריפה/מעושנת לפי הטעם, אבל טוסקנה עדיף)
2 כפיות כוסברה טחונה
כפית וחצי כמון טחון
3/4 כפית פפריקה חריפה או פלפל קיין
ומה עושים?
1. מתחילים בצריבת הבשר. בסיר רחב וכבד (שיתאים בהמשך גם לתנור) מחממים היטב מחצית מכמות השמן. מניחים בתחתית הסיר כמחצית מכמות הבשר בשכבה אחת, ממליחים ומפלפלים מעט ומטגנים 5-10 דקות עד שמזהיב. הופכים, ממליחים ומפלפלים גם מהצד השני ומטגנים כמה דקות נוספות. מוציאים לקערה ומכסים ברדיד אלומיניום. מטגנים באותו אופן את כל חלקי הבשר והעצמות (2-3 סיבובים).
2. לאותו סיר מוסיפים את יתרת כמות השמן, מחממים מעט ומוסיפים את הבצל פרוס לטבעות דקות. מטגנים על חום לא גבוה עד שהבצל מקבל צבע זהוב עמוק (סבלנות, זה יכול לקחת אפילו 15-20 דקות). מוסיפים את השום והג'ינג'ר הקצוצים דק ומערבבים. מטגנים עוד 1-2 דקות.
3. בשלב זה מדליקים תנור לחום של 250 מעלות.
בכוס מידה גדולה מערבבים יין, סויה, חומץ, רוטב ברביקיו וסוכר חום. מוסיפים לסיר ומערבבים.
4. מסדרים בסיר את כל חלקי הבשר. יוצרים צרור קטן קשור בחוט (לא חובה) מכל עשבי התיבול (רוזמרין, עלי דפנה ואורגנו). מניחים לצד הבשר.
5. מחממים את הציר עם כל התבלינים יוצקים לסיר מסביב לבשר. חשוב שהבשר יהיה מכוסה כמעט לחלוטין בנוזלים, במידת הצורך משלימים במעט מים.
6. מרטיבים נייר אפיה ומקמטים לכדור קטן. פורסים ומכסים את הבשר כדי שלא יתייבש. סוגרים את הסיר ומכניסים לתנור החם מאוד (250 מעלותך) לכ-10 דקות. מנמיכים טמפ' ל-125 מעלות ומשאירים בתנור כל הלילה.
לקיצור תהליכים - 150 מעלות למשך 3 שעות (כך המתכון המקורי של לימור).
7. מוציאים מהתנור, טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול. מצננים ומכניסים למקרר לכמה שעות לפחות. אפשר להכין יום-יומיים מראש.
8. לפני ההגשה - מוציאים מהמקרר, מסירים את שכבת השומן שהצטברה למעלה. מחממים מעט על הכיריים ומפוררים את כל הבשר. נפטרים מחלקים שומניים ומהעצמות (למעט עצמות המח שמגישים עם הבשר). מעבירים לכלי הגשה ויוצקים מעל את כל כמות הרוטב, כך שהבשר יישאר עסיסי מאוד. גם את השלב הזה אפשר להכין מראש.
לפני ההגשה - מעבירים לתנור (100 מעלות בערך) כדי שיישאר חם/יתחמם מחדש עד הארוחה עצמה.
9. בגרסה המקסיקנית מגישים עם אורז לבן או מגולגל בטורטיה עם כל התוספות האהובות - סלסות למיניהן, פיקו דה גאיו (סלט עגבניות), פריחולס (ממרח שעועית), גוואקמולי, וגם שמנת חמוצה וגבינת צ'דר מגוררת (לא חובה).
אם אתם לא בעניין של מקסיקו - נסו את הבשר הזה בתוך לחמניית באן או על פירה.
בכל מקרה מדובר במתכון מנצח.
ערכים תזונתיים ל-100 גר' (בקירוב):
208 קלוריות, 9.3 גר' שומן, 26.0 גר' חלבון, 4.6 גר' פחמימות, 176.7 מ"ג כולסטרול, 0 סיבים תזונתיים.
בסעיף 6 רשמת לקמט נייר אפייה. איפה לשים אותו?