ריבוליטה הוא מרק לחם איטלקי שהיו אוכלים המשרתים משאריות מרק המינסטרונה המולל עם לחם יבש שנותר, אותם היו מרתיחים מחדש (re-boiled, וזהו מקור שמו של המרק).
מסורתית תמצאו בו כרוב שחור, שעועית, ירקות נוספים וכמובן - לחם ישן מיום אתמול.
הרבה שנים הסתייגתי מהמרק הזה, בעיקר בגלל המראה הדייסתי שלו, שפשוט לא עשה לי את זה, אבל טעמיו הולכים לפניו... אז החלטתי להכין אותו בגרסה מעט שונה, פחות דייסתית, הרבה יותר אסתטית (לפחות לטעמי) ועדיין - מאוד מאוד טעימה.
מה נצטרך?
1/3 כוס שמן זית
1 בצל גדול
5 שיני שום
3 גזרים
2 גבעולי סלרי
1 קופסה עגבניות מרוסקות באיכות טובה
1 כוס פטרוזיליה קצוצה (אפשר להחליף בעלי סלרי קצוצים)
3 תפוחי אדמה בינוניים
2 כוסות שעועית לבנה מבושלת (הכי פשוט - קפוא, אין צורך להפשיר מראש)
2 ליטר ציר עוף/ירקות
1 ליטר מים
1 כף מלח, מלח, 1 כפית פלפל שחור, 2-3 עלי דפנה, 1/2 כפית גרגרי פלפל אנגלי
2 כוסות בייבי תרד טרי (אפשר להחליף ברצועות דקות של תרד רגיל, מנגולד או קייל)
2 ג'בטות או בגט אחד שלום או כמה פרוסות של לחם/חלה (אפשר מיום אתמול או שלשום)
מעט שמן זית לזילוף
ומה עושים?
1. בסיר גדול מחממים (על אש נמוכה) את שמן הזית. חותכים את הבצל לקוביות קטנות ומוסיפים לסיר, מטגנים בעדינות, מערבבים מדי פעם עד לריכוך והזהבה (לא להשחים). קוצצים דק את שיני השום ומוסיפים גם אותן לסיר. מטגנים 1-2 דקות נוספות.
2. בינתיים קולפים את הגזרים חוצים ופורסים לחצאי עיגולים בעובי של כ-1 ס"מ. מוסיפים לסיר ומערבבים.
3. פורסים את גבעולי הסלרי דק. מוסיפים לסיר ומערבבים.
4. מוסיפים את העגבניות המרוסקות והפטרוזיליה הקצוצה. מערבבים ומגבירים להבה.
5. קולפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות בגודל 1.5-2 ס"מ בערך. מוסיפים לסיר יחד עם השעועית ומערבבים.
6. מוסיפים לסיר את הנוזלים ומתבלים. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים כחצי שעה עד שהירקות רכים. טועמים תיבול ומתקנים במידת הצורך.
7. במקביל - מחממים תנור לחום נמוך (100 מעלות). פורסים את הג'בטה או הבגט. אם משתמשים בלחם/חלה חותכים לקוביות ממש גדולות. מסדרים בתבנית ומייבשים בתנור בעדינות רבה במשך שעה ואפילו יותר, תלוי במידת הטריות של הלחם. אם מכינים מראש - שומרים בשקית או קופסה סגורה היטב (שלא יספוג לחות).
עד כאן אפשר להכין מראש.
8. לפני ההגשה - מביאים את המרק לרתיחה. בקערת הגשה אישית שמים 3 פרוסות ג'בטה/בגט או כמה קוביות לחם, חופן עלי תרד טריים (או אחד התחליפים) ומעליהם יוצקים את המרק הלוהט. יוצקים מעט שמן זית איכותי ומגישים מיד. העלים יתבשלו קלות מחומו של המרק, הלחם יספוג את הנוזלים ואתם תיהנו ממרק איטלקי משובח, מנחם ומשביע במיוחד. כן, באיטליה גם המשרתים אוכלים טוב...
בתאבון!
ערכים תזונתיים:
המתכון יספיק לכ-16 מנות.
מנה = 1 כוס (2 מצקות גדולות) = 176 קלוריות, 5.4 גר' שומן, 6.9 גר' חלבון, 24.7 גר' פחמימה, 3.8 מ"ג כולסטרול, 1.8 גר' סיבים תזונתיים.
שימוש בציר ירקות במקום ציר עוף יחסוך בשומן ובקלוריות.
Bình luận