top of page
036-1.jpg

הצטרפו ליותר מ-15,000 עוקבים וקבלו מתכונים ישירות למייל

תודה על הרשמתך!

תמונת הסופר/תשרון סער - רוקחת החלומות

סלמון בהדרים, יין ורוזמרין

פסח, חג האביב, משמח ככל שיהיה, מסמל גם את סיומו של החורף האהוב עלי כל כך, ויחד עם כך את סיומה של עונת ההדרים. התפוזים, האשכוליות, הקלמנטינות, המנדרינות, הפומלות וגם הפומליות או-טו-טו ייעלמו מהמדפים (ולא, תפוזים מקירור ששורדים בדרך לא דרך את כל הקיץ, ותוך כדי כך מאבדים כמעט כל קשר לטעמם ואופיים המקורי - לא ממש נחשבים בעיני).


רגע לפני שעונת ההדרים מסתיימת, כדאי להכין המנה המקסימה הזו של סלמון והדרים. מסוג מנות הרושם מהירות הכנה, שאין בהן כמעט עבודה, והן יפארו כל שולחן חג או שבת.



לפני המתכון, אולי תתעניינו לדעת:

מקורם של ההדרים בדרום מזרח אסיה (הודו, סין והסביבה), משם נדדו מערבה: הפרסים ככל הנראה הביאו את האתרוג אל אזור המזרח התיכון, אלכסנדר הגדול הביא את התפוזים והלימונים מהודו לאירופה והכובשים הספרדים הביאו אותם אל אמריקה.

כיום פירות הדר נפוצים בעיקר בארצות שבהן אקלים סובטרופי, באגן הים התיכון ובמקומות אחרים.

מאת chris 論 - נוצר על־ידי מעלה היצירה according to data from M. Weltenburger (ed.): Wissen. Zweiburgen Verlag. Munich, 1987., נחלת הכלל, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10816716

פרי ההדר הראשון בארץ ישראל היה, ככל הידוע, האתרוג, שהגיע לכאן ככל הנראה מפרס.

גידול מסחרי של פרדסי הדרים בארץ החל כבר במאה ה-12, כשהמוקד העיקרי היה אזור יפו - שמם של תפוזי יפו (Jaffa) נודע עם השנים בכל העולם. עד סוף המאה ה-19 היה הענף בבעלות ערבית, אז עבר בהדרגה לידיים יהודיות והפך למותג המוביל של החקלאות הישראלית במשך שנים.


לא רבים יודעים, אך מבחינה אבולוציונית לפירות ההדר ארבעה אבות קדמונים: אתרוג, פומלה, מנדרינה ופאפדה (מין זן לא אכיל ולכן פחות מוכר). כל יתר פירות ההדר המוכרים לנו היום הם בעצם הכלאות, טבעיות או מלאכותיות, של פירות אלה בינם לבין עצמם. כך למשל, התפוז הוא הכלאה של פומלה ומנדרינה, האשכולית היא הכלאה בין פומלה ותפוז. הלימון הוא צאצא של אתרוג וחושחש (ולפי גרסה אחרת ליים), והקלמנטינה היא הכלאה של מנדרינה ותפוז (ולפי גרסה אחרת חושחש) שנעשתה בידי האב קלמאן רודייה באלג'יר (הסיפור המלא של הקלמנטינה כאן).

מקור התרשים: https://bakery365.co.il/2016/11/26/%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%99%D7%99%D7%A7%D7%98-%D7%A4%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%94%D7%93%D7%A8-%D7%94%D7%92%D7%93%D7%95%D7%9C/

ואחרי כל הטריוויה המרתקת הזו - הנה גם המתכון.


סלמון בהדרים, יין ורוזמרין

השילוב של מתיקות וחמצמצות האופייני לפירות ההדר מחמיא מאוד לסלמון. המתכון הזה עושה שימוש בכמה סוגי הדרים מחוזקים ביין אדום, ג'ינג'ר ורוזמרין וטעמיו נפלאים. אם תצליחו לשים יד על תפוזי דם - תקבלו מנה בעלת מראה דרמטי וחגיגי במיוחד.


מה נצטרך?

1 נתח פילה סלמון שלם עם העור (1.5 - 2 ק"ג) - תמיד עדיף טרי

1 תפוז דם (שומרים לקישוט!) אם אין תפוז דם - גם תפוז רגיל או קלמנטינה יתאימו


לרוטב

2 כפות שמן זית

1 כוס מיץ הדרים (תפוזים, קלמנטינות, תפוז דם)

1/4 כוס יין אדום

1 כף מייפל או דבש

1 כף גינג'ר קצוץ דק מאוד

1 כף שום כתוש

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

2-3 ענפי רוזמרין (או טימין)


ומה עושים?

  1. בקערה מערבבים את כל החומרים לרוטב (למעט ענפי הרוזמרין או הטימין).

  2. מרפדים תבנית גדולה בנייר אפיה ומניחים עליה את הדג כשהעור כלפי מטה.

  3. יוצקים על הדג את הרוטב, ומפזרים את עלי הרוזמרין/טימין.

  4. פורסים דק את התפוז ששמרנו לקישוט ומניחים את הפרוסות על הדג. עד כאן אפשר להכין כמה שעות מראש ולשמור מכוסה במקרר.

  5. ממש לפני ההגשה - מחממים תנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות). מסירים את הכיסוי מהדג. מכניסים את התבנית עם הדג לתנור החם (ללא כיסוי) וצולים במשך 18-20 דקות בערך, עד שהדג עשוי היטב אך עדיין ורדרד.

  6. מגישים מיד.


ערכים תזונתיים:

מהנתח יתקבלו כ-12 מנות.

מנה (עם חלק יחסי מהרוטב) = 292.8 קלוריות, 13.8 גר' זומן, 38.3 גר' חלבון, 2.9 גר' פחמימות, 106.5 מ"ג כולסטרול, 0.0 גר סיבים תזונתיים.

287 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


bottom of page