אחד מזכרונות הילדות שקשור אצלי באופן ברור לחורף הוא תרד.
סבא היה מגדל תרד בגינה ובכל שבוע קוטף כמות נאה שממנה הייתה סבתא מכינה פשטידת תרד. לא זכורים לי מאכלי תרד נוספים. רק הפשטידה שהייתה פשטידה חלבית וסבתא הייתה מגישה אותה בארוחה הבשרית בלי לדבר על זה, כאילו שמישהו לא ידע וכאילו שלמישהו אכפת...
אני בתור ילדה גדלתי על הפשטידה הזו ומאז ועד היום אוהבת מאוד תרד.
כמובן שבימינו אנו לא צריך לחכות מחורף לחורף כדי לאכול תרד, ועל אף שהשנה החורף מבושש (מאוד!) להגיע, תרד יש לנו בשפע. וטוב שכך.
השבוע הכנתי ארוחה שלמה שכולה (חוץ מהקינוח) מבוססת על תרד. את הארוחה המלאה תמצאו בדף הפייסבוק של רוקחת החלומות, ואם אתם כבר שם - תנו לי לייק והמשיכו לעקוב, מעניין שם.
למנה ראשונה בארוחת התרד הכנתי מרק תרד עם שום שזכה לתשבחות מכל עברי השולחן (חוץ מהגוזלית הקטנה שלי שמסתבר שלא אוהבת תרד. איך זה קרה? ואיך היא הגיעה לגיל 21 ואני עדיין לא יודעת את זה? את השאלות האלה נשאיר הפסיכולוג...)
אבל אתם, אם אתם מחובבי התרד - יש לכם כאן מרק פשוט ונפלא, הברקה נוספת מהמטבח האיטלקי שכולנו כל כל אוהבים לאהוב. נסו ולא תצטערו.
מרק תרד ושום
מה נצטרך?
2 כפות שמן זית
8-10 שיני שום גדולות
2 כרישות (החלק הלבן בלבד, את הירוק שומרים לציר)
1 ענף סלרי (עם הגבעולים)
2 מארזים של תרד (סה"כ 400 גר') - אני השתמשתי בתרד ניו זילנדי שהעלים שלו גדולים ובשרניים, כהים ובעלי טעם מודגש של תרד, כמו שאני זוכרת מהגינה של סבא. בעלים העדינים יותר ובעלי בייבי תרד אני משתמשת לסלטים.
2 ליטר ציר ירקות (או מים, אבל רק אם אין ברירה)
250 מ"ל (מארז אחד) שמנת לבישול (9% או 15%)
2 כפיות מלח
1 כפית שטוחה פלפל שחור
1/2 כפית מוסקט טחון
להגשה:
קרוטונים
גילופי פרמזן (או כל גבינה קשה אחרת שאוהבים)
ומה עושים?
1. בסיר גדול מחממים מעט שמן זית, מוסיפים את שיני השום ומטגנים על להבה נמוכה במשך כמה דקות עד שהשום מתחיל להפיץ ריח שומי נהדר.
2. בינתיים שוטפים היטב את הכרישות. את החלק הירוק שומרים לציר שנכין בהזדמנות אחרות ואת החלק הלבן פורסים לטבעות עבות. מוסיפים לסיר וממשיכים בטיגון עדין מאוד עד להתרככות הכרישה. מערבבים מדי פעם כדי למנוע חריכה.
3. שוטפים את גבעול הסלרי (עוד ירק שבדומה לתרד משתדך נהדר לחול...), קוצצים גס מאוד ומוסיפים לסיר. ממשיכים בטיגון עדין עד שכל הירקות שבסיר הזהיבו קלות והתרככו.
4. בינתיים שוטפים היטב את התרד, ומסננים, אין צורך לייבש.
מוסיפים את התרד השטוף לסיר, מכסים למשך 2-3 דקות, עד שהתרד מאבד נפח.
מוסיפים את הציר והתבלינים. מביאים לרתיחה ומבשלים במשך כ-20 דקות.
5. מורידים מהאש וטוחנים היטב (הכי טוב בלנדר מוט גדול שנכנס לסיר).
שימו לב שהכרישה סיבית מאוד ולכן צריך להשקיע קצת מאמץ בטחינה ובמידת הצורך גם לסנן את המרק (תלוי בעיקר ביכולות של הבלנדר מוט שלכם).
6. אחרי שהמרק טחון היטב (ומסונן במידת הצורך) מוסיפים את השמנת ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים בבעבוע עדין כ-10 דקות עד להסמכה קלה. טועמים ומתקנים תיבול. מכבים את האש.
אם מכינים מראש ויש צורך בחימום חוזר - עושים זאת על אש נמוכה יחסית, ובוחשים מדי פעם כדי שהשמנת לא תשקע לתחתית הסיר ותיחרך.
מגישים עם קרוטונים וגילופי פרמזן (או כל גבינה קשה אחרת שאוהבים).
ערכים תזונתיים
מהכמות הכוללת יתקבלו כ-12 מנות של מרק (2 מצקות נדיבות למנה)
מנה (ללא התוספות להגשה) = 59.5 קלוריות, 3.7 גר' שומן, 2.0 גר' חלבון, 4.4 גר' פחמימות, 5.6 מ"ג כולסטרול, 1.0 גר' סיבים תזונתיים.
Comments