פעם הייתה לי צמחונית אחת מתוך ששה. היום יש לי שתי צמחוניות מתוך שמונה.
הצמחונית השנייה אמנם אוכלת דגים, אבל כשמכינים חמין זה הופך להיות לא רלבנטי...
אז מה עושים?
אני פתרתי את הבעיה בשני סירים של חמין אחד מסורתי, בשרי, ה-חמין של אמא - עם בשר, עצמות מח, גרגרי חומוס, שעועית, גריסי פנינה, תפוחי אדמה, ביצים קשות וכמובן - קישקע. ואיך הופכים את רשימת המצרכים הזו לחמין מושלם? כל הסודות של אמא כאן.
הסיר השני של החמין הצמחוני, הוא אתגר די רציני. הטעם של הבשר מאוד דומיננטי בחמין והשומן שלו מעשיר מאוד את התבשיל. שלא לדבר על הקישקע... אז איך מסתדרים בלי כל אלה?
מסתבר שזה אפשרי ואפילו לא מסובך מדי. אפשר בהחלט להכין סיר חמין לא פחות מוצלח גם בלי בשר - גרסה צמחונית עם ביצים או טבעונית עם קוביות טופו.
זו תמונה של שאריות שצולמה למחרת הארוע המרכזי.
הבטטה, הגזר, הביצים - כל אלה אמנם חוסלו, אבל גם מהמעט שנשאר אפשר להתרשם מהעומק והעושר של התבשיל, גם במראה וגם בטעם.
ואף כי רשימת המצרכים קצת ארוכה, בכל זאת חמין.... אבל ההכנה לא מסובכת בכלל.
מרכיבים את הסיר, שולחים לתנור וזה כל הסיפור.
נסו ולא תצטערו.
מה נצטרך? (סיר קטן יחסית, כמות של 3-4 מנות)
2-3 כפות שמן זית (לא לחסוך כאן, זה השומן היחיד בתבשיל והוא באמת נחוץ)
1 בצל
3/4 כוס גרגרי חומוס מושרים 8 שעות מראש ומסוננים (הכמות אחרי השרייה)
3/4 כוס שעועית יבשה (לבנה או בובעס או לוביה) מושרית 8 שעות מראש ומסוננת (הכמות אחרי השרייה)
1/4 כוס חיטה (אפשר להחליף בגריסים, או לטובת הצליאקים - אורז או קינואה)
3-4 שזיפים מיובשים מגולענים
1 כף דבש
1-2 יחידות בטטה
1-2 גזרים
1 שקית ערמונים קלופים
1 סלסילה פטריות (מכל סוג שאוהבים, ואפשר גם מיקס)
1/2 ראש שום פרוס לרוחב
לגרסה צמחונית - ביצים קשות כמספר הסועדים (אני מעדיפה לבשל מראש ולהכניס לסיר מקולפות).
לגרסה טבעונית - קוביה של טופו חתוכה לקוביות גדולות
1 ליטר ציר ירקות (או מים אם אין ברירה)
1 כפית גדושה מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כפית פפריקה
2 עלי דפנה
1-2 כפות רוטב הוי-סטיר, שהוא רוטב אסיאתי בטעם פטריות (אפשר להחליף בטריאקי או סויה)
ומה עושים?
1. בסיר לא גדול שמתאים לתנור מחממים מעט את שמן הזית. מסדרים פרוסות בצל, ומתחילים לקרמל (תוך כדי בניית הסיר).
2. מעל בצל שמים 1/2 מכמות החומוס והשעועית שהושרו מראש + 1/2 מכמות החיטה.
3. קולפים את הבטטה והגזר, חותכים לחתיכות גדולות ומוסיפים לסיר.
4. מוסיפים את השזיפים המיובשים ואת הדבש.
5. מוסיפים גם את הערמונים, הפטריות והביצים הקשות (או קוביות הטופו).
6. מסיימים ביתרת השעועית, חומוס וחיטה.
7. למעלה מניחים את 1/2 ראש השום כשהצד החתוך כלפי מטה (מופנה אל תוך הסיר).
8. מערבבים את הציר/המים עם רוטב ההוי-סטיר וכל התבלינים. יוצקים לסיר בזהירות כדי לא להרוס את המבנה.
9. מביאים לרתיחה (על הכיריים) ומבשלים כ-10 דקות.
10. מעבירים לתנור בחום נמוך (120 מעלות) למשך כ-4 שעות. אחרי 3 שעות בודקים תיבול ומתקנים. באותה הזדמנות בודקים גם את כמות הנוזלים בסיר, ובמידת הצורך (אם כל הנוזלים כבר נספגו בתבשיל) מוסיפים עוד 1/2 כוס נוזלים.
11. אחרי 4 שעות התבשיל מוכן. מגישים מיד ואפשר גם להכין מראש ולחמם בתנור (שעה בחום של 100 מעלות) או על הכיריים. בכל מקרה של חימום חוזר כדאי להוסיף עוד 1/4 כוס של מים).
תאמינו לי - גם חובבי בשר מושבעים לא יוכלו להשאר אדישים לחמין הצמחוני/טבעוני הנהדר הזה, ממש נהדר!
Commenti