כאן נרשמים לבלוג
רוקחת החלומות גם ברשתות החברותיות
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

שטרודל דלעת לראש השנה

September 17, 2017

שטרודל דלעת הוא כבר שנים ה-מתכון שלי לחג.

מארחת או מתארחת - אני תמיד ממונה על השטרודל הנפלא הזה, מבית סבתא.

 

 

ראש השנה הוא אחד החגים האהובים עלי, וארוחת החג היא ללא ספק אחד משיאיו.

בשבועות שלפני החג עולם האוכל כולו כמרקחה – גליונות מיוחדים של ירחוני האוכל ממלאים את הדוכנים, מתכוני חג של מיטב השפים בתכניות הבישול בכל הערוצים, עגלות עמוסות כל טוב במרכולים, השווקים תוססים מתמיד, בחנויות כלי הבית – פסטיבל שלם, והבשלנים – חוגגים. כן, חוגגים.

כי בשלן אמיתי רק מחכה להזדמנות פז שכזו להפגין את מיומנויותיו במטבח, להפתיע במתכון מקורי וחדשני – גרסה פרטית או פרשנות מקורית לאחד ממאכלי הברכות, או שיחזור מדוייק של מתכון מבית סבתא, כשכל המשפחה מתמוגגת בנוסטלגיה סביב השולחן…

וגם אני, כמו כולם - לפעמים מפתיעה בפרשנות חדשנית, לעיתים נצמדת למוכר ואהוב, ולפעמים – פשוט משנה את סדר הדברים, כמו במתכון הזה.

 

זהו מתכון מסורתי שמקורו בברכות החג: “יהי רצון מלפניך ה’ אלוהינו ואלוהי אבותינו, שתקרע רוע גזר דיננו, וייקראו לפניך זכויותינו“ (דלעת בארמית = קרע או קרא).

בעבר אכלו את השטרודל (כמו יתר מתכוני הברכות) בתחילת הארוחה, אבל אצלנו במשפחה הוא כבר מזמן עבר לאגף הקינוחים, וללא ספק זוכה כל שנה לתואר הקינוח הנבחר של החג.

 

 

אז אם אתם מכירים או זוכרים מבית סבתא, ואם בא לכם לחדש באווירת החג – זה המתכון בשבילכם.

נכון, זה לא מתכון של 5 דקות, אבל נשקיע קצת לחג, לא?

 

מה נצטרך?

הבצק - אני משתמשת בבצק פילאס של זוגלובק, שהוא לדעתי המתאים ביותר לשטרודל. אפשר להכין גם עם בצק עלים או פילו (שמברישים בחמאה מומסת), אבל לדעתי התוצאה הסופית פחות מוצלחת.

 

למלית דלעת:

2 ק”ג דלעת (לשקול אחרי קילוף והסרת הגרעינים והסיבים)

2 כוסות סוכר (לבן, זה מתכון של סבתא… תחליפים כמו סוכר חום לא ישמרו על הצבע הכתום הבוהק של הדלעת, וחבל…)

1 כוס מים

1 כפית קינמון

חופן נדיב של אגוזי מלך קצוצים גס מאוד, אני פשוט שוברת אותם ביד (מי שאוהב יכול להוסיף גם חופן צימוקים)
1 ביצה (להברשה)

 

ומה עושים? 

 

1. קולפים את הדלעת וחותכים לקוביות גדולות (שוקלים 2 ק"ג).

 

2. בסוטאז’ גדול (סיר רחב ושטוח) מניחים את קוביות הדלעת, הסוכר והמים. מתחילים את הבישול

בסיר מכוסה. מערבבים מדי פעם, כדי שכל הסוכר יימס.

 

 

כאשר מגיע לרתיחה פותחים את הסיר וממשיכים לבשל על אש בינונית-גבוהה 50-60 דקות בערך (תלוי כמובן בעוצמת הלהבה שלכם).

בזמן זה הדלעת תתרכך מאוד וכל הנוזלים יתאדו. חשוב להשגיח בזמן הבישול, לערבב מדי פעם ולוודא שהתחתית אינה נחרכת. במידת הצורך – להנמיך את הלהבה או להוסיף מעט מים.

בסופו של דבר תתקבל ריבה סמיכה ועשירה.

 

 

3. מוסיפים את הקינמון, מערבבים ומועכים את הדלעת קלות בממחה של תפוחי אדמה.

 

4. מוסיפים את האגוזים (והצימוקים, אם רוצים) ומצננים היטב-היטב (רצוי כמה שעות במקרר).

 

5. מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות).

 

6. גרסה ראשונה - 3 צמות קלועות

פורסים את בצק הפילאס המרודד על משטח העבודה) חותכים לשלושה מלבנים שווים.

בחלק האמצעי של כל מלבן מניחים 1/3 מכמות המלית. את השוליים חורצים בסכין לרצועות ברוחב של 2-3 ס”מ.

מקפלים את הרצועות מעל המלית (פעם מימין ופעם משמאל) ליצירת רולדה קלועה ויפה.

 

 

מעבירים לתבנית על נייר אפיה.

חוזרים על הפעולה עם שתי הרולדות הנוספות.

 

 

7. גרסה שניה - כתר חגיגי

פורסים את בצק הפילאס המרודד על משטח העבודה) חותכים לשליש ושני שליש.

מהחלק הגדול יותר (2/3) מכינים את הכתר:

מניחים לאורך הבצק (לא קרוב מדי לקצה) 2/3 מכמות המלית.

בצד השני של הבצק חורצים חריצים ברוחב של 2-3 ס"מ ובעומק של 1/3 מרוחב הבצק בערך.

 

 

מגלגלים לרולדה ארוכה כשהצד החתוך הוא החיצוני.

 

 

 

מעבירים לתבנית ומסדרים בצורת כתר.

זה לא פשוט להעביר, אני נעזרתי בעוד 2 זוגות ידיים, אבל - הצליח לנו!

 

 

מהשליש הנותר אפשר להכין רולדה כמו שהוסבר בשלב 6.

 

8. מברישים את הרולדות בביצה ומפזרים מעט סוכר לקישוט.

 

9. מכניסים לתנור חם (200 מעלות) למשך 15 דקות. מנמיכים את החום ל-180 מעלות ואופים 20-30 דקות נוספות, עד שהמאפה זהוב ותפוח.

 

 

10. כאשר השטרודל מתקרר מעבירים לצלחת הגשה לבנה וחגיגית. מניחים על השולחן בתחילת הארוחה לברכות, אבל תכלס שומרים את העונג לקינוח.

 

 

 

מחפשים קינוחים נוספים לחג?

 

מוזמנים לנסות את עוגת הדבש האולטימטיבית שלי או שאולי תעדיפו מוס שוקולד דבש?

 

 וכאן תמצאו את כל מתכוני החג.

 

 

בברכת שנה טובה ומתוקה

שנה של שפע וצמיחה, הגשמת חלומות ואהבה 🍎

 

https://goo.gl/jR9j85

 

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
אהבתם? מוזמנים לשתף ברשתות החברתיות
מה החלום שאתם רוקחים?
Please reload

Please reload