אין כמו מרק קריר בקיץ - צונן, מרענן ואפילו דל קלוריות. העסקה המושלמת.
מרק קר אחד שאני מכינה לעיתים קרובות הוא הצזיקי. אבל השבוע החלטתי לגוון והכנתי חמיצת סלק קרה הידועה גם בשם בורשט או סוויקולניק, תלוי מהיכן אתם מגיעים. החמיצה (המוכרת כבר מהמאה ה-14 או ה-15) פופולרית מאוד בארצות מזרח אירופה ומרכזה, מערבות סיביר ועד הרי הבלקן, לאורך כל מה שהיה פעם ברית המועצות ועוד קצת פנימה לפולין, רומניה ומרכז אירופה (ותודה לעז תלם על המחקר הגיאוגרפי).
וכשהטווח הגיאוגרפי כל כך רחב - קיימים סוגים רבים מאוד של חמיצה (במטבח הרוסי לבדו יש כ-40 גרסאות) - בשרית או צמחונית, חמה או קרה, סמיכה או צחה (אבל תמיד סגולה) ועם כל מיני סוגים של תוספות אפשריות. או בלי תוספות. ממש עולם ומלואו, כל אחד יכול למצוא את חמיצת הסלק שלו.
למה דווקא סלק?
מבין כל הירקות כולם, סלק הוא אחד הבריאים ביותר, ומככב תמיד ברשימת מזונות העל. הוא מחזק את הכבד, מנקה רעלים, משפר אנמיה, מפחית כולסטרול ולחץ דם, מגן על הגוף מפני סרטן ומחלות כרוניות אחרות, ובקיצור – עושה לנו יופי של עבודה.
איך כל זה קורה?
1. ים של מינרלים - סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, נחושת, זרחן, סלניום, פלואור וברזל (אמנם בכמות מעטה, יחסית, אך מהסוג שנספג היטב בגוף).
2. שילוב של נוגדי חימצון שונים, ובעיקר בטאלאינים (מכאן מגיע הצבע הסגול היפה), שמגנים על הגוף מפני מחלת הסרטן ומחלות כרוניות אחרות.
3. כולין (ממשפחת ויטמין B), שמחזק את הכבד, ממיס שומנים ומהווה מרכיב חשוב בתכניות לניקוי רעלים. עלי הסלק אף הם עשירים מאוד בויטמין A, ויטמין C ומשפחת ויטמיני B בעיקר B2, B3 ו – B6.
4. סיבים תזונתיים - תורמים ליציאות תקינות ומסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול בדם והגנה מפני סרטן המעי הגס.
5. חומצה פולית – חשובה להגנה מפני מומים בקרב עוברים, חשובה לתנועתיות הזרע וניידותו.
ויש עוד, תאמינו לי, רשמתי רק את עיקרי הדברים.
ואחרי כל זה – זה גם טעים? או-הו כמה שזה טעים. טרי או מבושל, מאודה או אפוי, בסלט או במרק, ממולא או נא (קרפצ’יו סלק כבר טעמתם?). השתכנעתם, נכון? אז בואו נסו את חמיצת הסלק שלי - צמחונית, קרה, עשירה וסמיכה. המתכון המקורי מהבלוג הנהדר של לימור לניאדו תירוש מטבח מקומי עם כמה שינויים שלי. כך או אחרת - מדובר במעדן אמיתי.
מה נצטרך? (12-16 מנות)
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול
1 גזר גדול
3-4 שיני שום
5-6 סלקים בינוניים צעירים ויפים
ליטר וחצי מים
3 עלי דפנה
1 כפית גדושה גרגרי פלפל אנגלי
1 כפית שטוחה גרגרי פלפל שחור
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון
1 כפית סוכר
1/4 כוס מיץ לימון סחוט טרי
1 מיכל שמנת חמוצה של פעם
להגשה:
מיכל נוסף של שמנת חמוצה
1/2 כוס שמיר קצוץ
ומה עושים?
1. בסיר גדול מחממים מעט (על אש נמוכה) את השמן. קוצצים את הבצל ומוסיפים לסיר. מטגנים על אש נמוכה במשך כמה דקות עד שהבצל מתרכך ומזהיב. מערבבים מדי פעם.
2. בינתיים קולפים ומגררים את הגזר. מכיוון שבהמשך נגרר גם את הסלקים - כדאי להכניס לפעולה את מעבד המזון, אם יש, לא חובה. כאשר הבצל התרכך והזהיב - מוסיפים את הגזר המגורר וממשיכים לטגן כמה דקות נוספות, מדי פעם מערבבים.
3. בינתיים מגררים את הסלקים (באותו מעבד מזון, אין צורך לשטוף) וקוצצים את שיני השום. מוסיפים שום וסלק לסיר ומטגנים תוך ערבוב עוד כמה דקות.
4. מרתיחים מים בקומקום. מוסיפים לסיר עלי דפנה, גרגירי פלפל משני הסוגים ומים רותחים. מבשלים מכוסה על אש קטנה תוך שמירה על בעבוע עדין במשך חצי שעה.
5. מתבלים במלח (מתחילים בכפית אחת ובהמשך טועמים ומתקנים תיבול), כפית סוכר, חצי כפית פלפל שחור טחון ורבע כוס מיץ לימון. מבשלים חמש דקות נוספות למיזוג טעמים. מכבים את האש ונותנים למרק להצטנן עד שלא חם מדי למגע יד. מוציאים את עלי הדפנה וכל גרגרי הפלפל. זה לוקח כמה דקות, לא נורא. כמעט סיימנו.
6. טוחנים את כל המרק בבלנדר מוט עד לקבלת עיסה חלקה ואחידה. מסננים, מוסיפים גביע אחד של שמנת חמוצה וטוחנים שוב בבלנדר מוט עד לקבלת מרקם חלק וללא גושים. טועמים ומתקנים תיבול (מלח, פלפל, לימון?). מעבירים למקרר לכמה שעות.
7. מגישים קר עם קנל של שמנת חמוצה ומעט שמיר קצוץ. מתרעננים ונהנים.
ערכים תזונתיים (לא כולל השמנת הנוספת להגשה):
44 קלוריות ל-100 גר'
מנה (כ-185 גר') = 82 קלוריות