זוהי עונתה היפה של האפונה. בסוף החורף - תחילת האביב, ניתן למצוא בשווקים סוגי אפונים שונים, ואני מלקטת לי כמה וכמה מהם.
אם לדייק - בשווקים אני קונה סוגי אפונה שניתן לאכול עם התרמיל (כמו אפונת שלג או אפונה סינית). בכל מה שקשור לסוגים שצריך לקלף ולחלץ מהתרמילים - אני מעדיפה את הזן הקפוא. ההקפאה נעשית כשהאפונה טריה מאוד והערכים התזונתיים אינם נפגעים כלל. אז כשזמני קצר ומי מאתנו לא מכירה את זה - יש כאן קיצור דרך מעולה.
ואם כבר הזכרנו ערכים תזונתיים - לאפונה אין במה להתבייש... לא סתם מכנים אותה כדור הכח או כדור הברזל.
האפונה עשירה מאוד בחלבון וערכים תזונתיים ודלה מאוד בשומן (מעט השומן שבה הוא מסוג אומגה 3 המומלץ). שילוב זה מסייע לשמירה על רמות תקינות של סוכר בדם ומניעת סוכרת.
האפונה מכילה כמות גדולה של נוגד חימצון אנטי דלקתי מסוג פוליפנול, המסייע במניעת סרטן המעי הגס.
לנוגד החימצון הזה בשילוב עם שומן אומגה 3 המצוי באפונה יש תפקיד חשוב גם במניעת מחלות לב. ועוד, ועוד...
ואם לא די בכך - האפונה גם טעימה להפליא. בעיקר כשהיא טריה (אני לא ממליצה על הגרסה המשומרת, ממש לא...)
בדרך הביתה אני מנהלת דו שיח שקט עם האפונה - את מי לשדך לה, במה לפנק אותה, ואיך נקשט אותה שגם תיראה במיטבה. וכך מתגבש לו מתכון לסלט של בורגול ואפונים בלימון ונענע, שיכול לשמש אפילו כארוחה בפני עצמה.
אז מה נצטרך?
1 כוס בורגול
2-3 כפות שמן זית איכותי
5-6 שיני שום קצוצות דק או כתושות
1 סלסילה של אפונה שלג (אפונה סינית)
1 סלסילה נוספת של אפונה שאינה דורשת קילוף (לא הצלחתי לברר את השם של הסוג שבו השתמשתי, הכי בטוח להתייעץ עם הירקן).
2 כוסות אפונה קפואה (אין צורך להפשיר מראש)
1 לימון גדול ובשרני
צרור נענע
מלח, פלפל שחור גרוס
ומה עושים?
1. מתחילים בהכנת הבורגול. משרים 1 כוס בורגול ב-2 כוסות מים רותחים עם כפית שטוחה מלח.
2. שוטפים את תרמילי האפונה, קוטמים את הקצוות ויחד איתם תולשים את החוט שנמשך לאורך התרמיל. אם התרמילים גדולים מאוד - אפשר לחצות אותם.
3. בסיר גדול מרתיחים מים וממליחים ב-1 כפית מלח. חולטים את תרמילי האפונה במשך 2-3 דקות ומעבירים מיד לקערת מי קרח. מסננים ומעבירים לקערה.
4. באותו סיר חולטים את גרגרי האפונה קפואה למשך 1 דקה (רק כדי שיפשירו) ומעבירים לקערה מי קרח. מסננים ומעבירים לקערה.
* העברת האפונים לקערת מי קרח חיונית כדי להפסיק את תהליך הבישול ולשמור עם צבעם הירוק המקסים. לא כדאי לוותר על השלב הזה, אחרת האפונים ייאבדו את צבעם בהמשך ויהפכו לצהובים...
5. מחממים שמן זית במחבת רחבה ושטוחה ומטגנים קלות את השום הקצוץ. מסירים מהאש ושופכים את כל תכולת המחבת על האפונים.
6. מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס וגרידת לימון.
7. מוסיפים את הבורגול המוכן ומערבבים בעדינות.
8. מוסיפים מיץ מלימון אחד גדול ועסיסי וחופן נענע קצוצה גס. טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לקערת הגשה, מעטרים בעלי נענע ומגישים. אפשר להכין כמה שעות מראש ולשמור במקרר.